Cookie- og Privatlivspolitik
Filmhistoriens 14 bedste taler til din kampdag

Filmhistoriens 14 bedste taler til din kampdag

Vi fejrer Arbejdernes internationale kampdag

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

I dag er det Arbejdernes internationale kampdag, og folk samles over det meste af landet for at høre mere eller mindre inspirerende taler fra landets politikere.

Kigger man tilbage på filmhistorien, er der også en lang række karakterer, der motiverer og inspirerer via talerstolen. Vi har lavet et kronologisk udvalg, der består af både historiske og fiktive personligheder fra filmens verden.

God kampdag!

Hynkel - Diktatoren (1940)
Filmhistoriens måske mest ikoniske og inspirerende tale kommer fra en af de største komikere, nemlig stumfilmstjernen Charlie Chaplin. Han var i sin storhedstid den mest elskede person i verden, så da han - i filmen Diktatoren fra 1940 - for første gang lod verden høre sin stemme, ja så lyttede folk. Ikke nok med det, så var filmen en direkte reference til den sene mellemkrigstid, hvor verdens måske mest forhadte person, Adolf Hitler, havde magten i det meste af Europa. Ikonisk på alle måder.

 

Howard Beale - Network (1976)
En anden af filmhistoriens ikoniske taler kommer fra den fiktionelle og folkekære nyhedsvært Howard Beale, som i filmen 'Network' simpelthen har fået nok af systemet. Da Beale får muligheden for at undskylde for at have truet med at begå selvmord på live-tv, begynder han i stedet en tirade om systemets uretfærdigheder. ”I'M AS MAD AS HELL, AND I'M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE! ” forbliver en af filmhistoriens mest uforglemmelige citater.

 

Sergent Hartman - Full Metal Jacket (1987)
Der er intet, der motiverer til at gå i krig som at blive kaldt værdiløs, maddike, pikslikker, kommunist og meget andet – i hvert fald ikke, hvis man spørger sergent Hartman fra Stanley Kubricks mesterværk, der bliver anset som en af de bedste krigsfilm nogensinde. Den tyranniske sergent nedbryder nådesløst rekrutterne for efterfølgende at gøre dem til effektive dræbere, inden de sendes til Vietnamkrigens rædsler.

 

John Keating - Dead Poets Society (1989)  
Grib dagen! Selv en af verdens mest brugte klichéer bliver hverken kvalmende eller sukkersødt, når Robin Williams brillerer og viser, at en tale ikke behøver at være fortalt med store armbevægelser eller hævet stemme, for at være inspirerende og sætte aftryk hos modtageren. 


Oskar Schindler – Schindlers liste (1993)
Tyskerne har lige meldt deres overgivelse. Schindler står på sin fabrik foran en gruppe af overlevende jøder og en gruppe af tyske soldater. Sidstnævnte har fået ordre på at henrette de resterende jøder. Schindler opfordrer de tyske soldater til at tage et valg: vil de modsætte sig ordren om at henrette jøderne, eller vil de tage hjem som mænd i stedet for mordere? Liam Neeson leverer karrierens bedste præstation i Steven Spielbergs mesterværk om manden, der reddede 1.200 jøder ved simpelthen at købe dem fri. 


William Wallace – Braveheart (1995)
Når det handler om episke peptalks, kommer man ikke uden om Mel Gibsons Oscar-vindende storfilm fra 1995, hvor han selv spiller rollen som den legendariske skotte William Wallace, der kæmper for sit lands frihed.  


President Thomas J. WhitmoreIndependence Day (1996)
Når verden invaderes af rumvæsner, er menneskehedens stærkeste våben dets vilje til at overleve. Og den bedste måde at styrke denne vilje på, er en brandtale fra verdens mest magtfulde person, nemlig USA’s præsident. I denne science fiction-nyklassiker spillet af Bill Pullman. Og det virker! 


Christian – Festen (1998)
Listens danske bidrag er selvfølgelig fra Thomas Vinterbergs mesterlige dogmefilm, hvor Ulrich Thomsen spiller Christian, der har besluttet sig for at afsløre nogle yderst ubehagelige hemmeligheder via en tale. Måden det blev gjort på foran hele selskabet til faderens 60 års fødselsdagsfest, kom bag på de fleste, da de i 1998 så filmen for første gang. En filmhistorisk tale.  


Tyler Durden – Fight Club (1999)
I David Finchers film fra 1999 spiller Brad Pitt formanden for en klub, hvor almindelige mennesker mødes for at tæve hinanden. Skal man som stifter af en klub motivere medlemmerne til brutal vold, skal ens talegaver være i orden, hvilket Tyler Durdens er... og så er der tilmed et ikonisk regelsæt. 

 


Elle Woods - Legally Blond (2001)
Reese Witherspoon blev nomineret til en Golden Globe for sin rolle som Elle Woods, der som praktikant hos et advokatfirma bliver udsat for tilnærmelser af sin chef, som derefter bliver fyret. Elles tale ved gradueringen bliver en motiverende opsang til hendes medstuderende om vigtigheden i at stole på sig selv. 


Elizabeth – Elizabeth: The Golden Age (2007)
Dronning Elizabeth 1. regerede i England i 1500-tallet. Slaget mellem England og Spanien ved Tilbury nærmede sig, og hendes hær havde brug for en motiverende tale fra deres regent. Den ikoniske dronning blev i fortsættelsen 'The Golden Age' spillet af Cate Blanchet, der modtog en Oscar-nominering for bl.a. denne dunner-tale. 


Mary Griffith – Prayers for Bobby (2009)
Dette tv-drama med Sigourney Weaver handler om Bobby springer ud for sine forældre. Forældrene er alt andet end forstående og forsøger at  kurere Bobby for sin ’sygdom’. Det ender galt og Bobby begår selvmord. Først da går det op for hans mor, hvad hun har medvirket til, og i en rørende tale fra den ellers hårdtslående actionstjerne åbner hun op om netop dette. 


King George - The King’s Speech (2009)
Når et land er i krig, er en dygtig leder altafgørende. England er i 1936 på vej i krig mod tyskerne, da Kong George d. VI pludseligt bliver landets nye konge. Desværre stammer han, hvilket er en hæmsko for hans store taleevner. Men med hjælp fra den excentriske taleterapeut Lionel Logue finder George den stemme, der skal forene landet i den svære tid. England, resten af verdens og biografens gæster sad på kanten af sædet, da Colin Firth (der modtog en Oscar for rollen) og Jeffrey Rush, sammen lod talen flyde nærmest fejlfrit. 


Jordan Belfort - Wolf of Wall Street (2013)
Martin Scorseses vanvittige storfilm handler om Jordan Belfort, som for enhver pris vil være rig og have succes. Vejen til rigdom går bl.a. gennem hans ansatte sælgere, så en peptalk fra den excentriske millionær skal sidde i skabet. Denne tale overgår enhver anden - og virker. Belfort opnår rigdomme, der overgår de vildeste fantasier. Men prisen er høj. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Johnuser/380510

Jeg savner John Blutarsky' tale fra Animal House.

Rasmus/Musen

Det kunne vist ikke være en bedre dag at se taler fra storfilm på, end det er i dag. Wow, nogen gange må man godt nok sige, at de rammer lige i kassen med de taler der. Christian´s tale fra Festen(1998) var en meget ærlig og troværdig tale. Derudover er jeg også totalt vild med Jordan Belfort´s tale i The Wolf of Wall Street(2013), som virker både enormt god, men den er også meget sjov på samme tid.

"Today, it´s gonna be a great day everybody. LET´S ROCK AND ROLL!"
;-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

1 dag siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

4 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

5 dage siden

Aktive debatter