Cookie- og Privatlivspolitik
Cannes 2019: Sydkoreansk genistreg vinder Guldpalmen, mens Antonio Banderas er årets comeback-skuespiller

Cannes 2019: Sydkoreansk genistreg vinder Guldpalmen, mens Antonio Banderas er årets comeback-skuespiller

Alle årets vindere

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

Så er verdens mest prestigefyldte filmfestival, Cannes, overstået og vinderne fundet. Mestre som Quentin Tarantino, Terrence Malick og Ken Loach måtte gå tomhændede hjem, men flere af de bedste titler fik tildelt priser. 

Topprisen Palm d'Or (Guldpalmen) gik til festivalens - ifølge os - bedste film: Bong Joon Hos dybt originale, morsomme og forstyrrende 'Parasite' om en fattig familie, der hustler sig ind i husholdet hos en meget velhavende og godtroende familie. Den koreanske instruktør bag 'The Host', 'Mother' og 'Snowpiercer' har lavet karrierens hidtil bedste film, hvor store emner som klasseskel kommer til live i et vildt genremix. Meget velfortjent vinder!

Juryens Grand Prix (2. præmien) gik til Mati Diops (den første sorte kvinde nomineret til en Guldpalme nogensinde) drama 'Atlantique' om et par unge elskende fra Seegal, der tvinges til at vælge mellem kærligheden og pligterne... tilsat et snert af voodo-surrealisme.  

Instruktør-prisen blev delt mellem brødrene Jean-Pierre & Luc Dardenne. De to Cannes-garvede filmskabere havde ellers leveret en af karrierens mere skuffende indslag med 'Young Ahmed', men juryen var ikke enig. 

Æren som Bedste skuespiller gik ganske som forventet til Antonio Banderas for hans underspillede og dybfølte præstation i Pedro Almodórvars 'Pain & Glory'. Banderas ligner et af årets store comebacks - en skuespiller født på ny. Bedste skuespillerinde gik til Emily Beecham for science fiction-dramaet 'Little Joe', hvilket mange havde forventet skulle gå til Adele Haenel for 'Portrait of a Lady on Fire'.

Læs også vores første reaktioner på Quentin Tarantinos Once Upon a Time... in Hollywood.

Den film fik istedet prisen for Bedste manuskript. Æren gik velfortjent til franske Céline Sciamma, der derfor desværre IKKE tog mere med hjem. Hun kunne for vores skyld sagtens have snuppet både instruktør og en kvindelig hovedrolle.

Jury-prisen blev i år delt mellem hele tre instruktører for to film. Det franske socialrealistiske drama 'Les Misérables' fra debutanten Ladj Ly delte prisen med 'Bacurau' - et vildt science fiction-gys med western elementer fra Kleber Mendonça Filho og Juliano Dornelles.

Debutant-prisen Caméra d'Or løb César Díaz med for filmen 'Our Mothers (Nuestras Madres) om krigen i Guatemala, mens  Elia Suleimans finurlige 'It Must Be Heaven' modtog Special Mention-prisen.

FIPRESCI-priserne, der uddeles af de internationale kritikere, gik til følgende: I kategorien Critic's Week og Director's Fortnight vandt Robert Eggers tilløbsstykke, gyseren 'The Lighthouse' med Willem Dafoe og Robert Pattinson. Af konkurrence-filmene vandt Elia Suleiman’s 'It Must Be Heaven', mens den russiske 'Beanpole' vandt af Un Certain Regard-filmene.

Un Certain Regard-hovedprisen gik til 'The Invisible Life of Euridice Gusmao' af Karim Ainouz, juryens pris gik til 'The Fire Will Come' af Oliver Laxe, og Kantemir Balagov modtog for bedste instruktion for 'Beanpole'.

Du kan læse vores bud på de 5 bedste film fra festivalen lige her.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
ALEX

Vides det om hvorvidt og hvornår filmene kommer til DK?

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Annauser/1323692
Annauser/1323692

Min top tre lyder som følger

Dronningen
Unge Astrid
Rocketman

2 timer siden
MArCuS

Efter at have brugt lidt tid på at kigge på listen af kinos udvalgte film, opdagede jeg, at der faktisk ikke var voldsomt mange film jeg havde ople

4 timer siden
Bjarke Friis Kristensen

Hej Setsu

7 timer siden
Setsu

Har set frem til den her podcast lige siden det blev sagt i ville lave den. Lars er en fantastisk mand og person generelt!!

8 timer siden
Jacob

Absolut en af de fedeste filmfranchiser i nyere tid, og selvom det er ærgerligt at den tredje film er blevet rykket til næste år, så er det venteti

9 timer siden

Aktive debatter