Cookie- og Privatlivspolitik
CPH:DOX: kino.dk's anbefalinger

CPH:DOX: kino.dk's anbefalinger

Filmfestival 20.-31. marts

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

CPH:DOX forløber den 20.-31. marts 2019

Copenhagen International Documentary Film Festival løber af stablen i slutningen af måneden. Virker det uoverskueligt og er du i tvivl om hvad du skal give dig i kast med på festivalen? Fortvivl ikke! Vi har lavet en liste over vores anbefalinger.

Den byder bl.a. på dokumentarfilm om Michael Jackson, livet i rummet, Donald Trumps tidligere rådgiver, Ridley Scotts Alien, røvhuller og meget andet.

Derudover gæster en række internationale navne København. Heriblandt den tidligere Baywatch-stjerne Pamela Anderson, Suede-frontmanden Brett Anderson, skaberne af en af nyere tid mest bemærkelsesværdige dokumentarfilm, 'Making a Murderer' og den Oscar-vindende dokumentarist Charles Ferguson.

Her er vores nedslag i festivalens meget omfattende program, hvor lister båder begivenheder og film, som du ikke må snyde dig selv for.

16 Sunrises
Instruktør: Pierre-Emmanuel Le Goff
År: 2018

Den franske astronaut Thomas Pesquet rejste i 2016 ud på sin første rum-mission. Hans vægtløse hverdag i det ydre rum, der varede i 6 måneder, er blevet til denne visuelt smukke og medrivende dokumentar.


Memory: The Origins of Alien
Instruktør: Alexandre O. Philippe
År: 2019

Ridley Scotts
udødelige klassiker Alien fylder 40 i år. Denne dokumentar går bag om tilblivelsen af filmen og er et must for både gamle og nye fans. I forbindelse med dokumentarfilmen ’Memory: The Origins of Alien’, viser festivalen desuden en nyrestaureret udgave af Alien.


American Dharma
Instruktør: Errol Morris
År: 2018

Donald Trumps tidligere rådgiver, den kontroversielle politiske strateg, Steve Bannon, er emnet for (og skurken i) mesterdokumentaristen Errol Morris’ nye interviewfilm. Udgangspunktet er Morris' politiske uenighed med Bannon, mens rammen for interviewet er det klassiske Hollywood, der har formet Bannon både som filmproducent, politisk rådgiver og som menneske.


An Evening with Pamela Anderson and Srecko Horvat
En aften med skuespiller og aktivist, Pamela Anderson, og filosof Srecko Horvat. Selvom det måske for nogen lyder som en uventet kombination, så har de begge både originale og velinformerede holdninger til Europa, på trods af - eller måske netop på grund af - deres individuelle historier.

Da Berlinmuren faldt var Horvat et barn i eksil i Tyskland, mens Anderson netop havde lavet sit første Playboy-cover. I dag er de begge kritiske aktivister med holdninger til Europa og resten af verden.

Gå ikke glip af denne spændende talk om Europas tilstande.

Tid og sted: den 29. marts kl. 18 på Bremen Teater

An Evening with Suede and New Order
Suede-frontmanden Brett Anderson og Bernard Sumner fra New Order/Joy Division mødes i samtale på CPH:DOX, hvor de fejrer den internationale premiere på filmene 'Suede: The Insatiable Ones' og 'New Order: Decades' i selskab med de to forsangere og med instruktøren af begge film, Mike Christie.

New Order har lagt soundtrack til utallige fester med deres fusion af new wave og elektronisk dansemusik, og Suede kickstartede britpop-bølgen i 90'erne. Lyden af London og Manchester mødes, når to af britisk musiks mest signifikante stemmer indtager scenen foran lærredet til en snak om to skelsættende bands historier - fortalt indefra.

Både Suede: The Insatiable Ones og New Order: Decades kan ses på CPH:DOX


Assholes: A Theory

Instruktør: John Walker
År: 2019

Aaron James, professor i psykologi kan fortælle dig alt det, du har brug for at vide om, hvorfor nogle mennesker bare er nogle totale røvhuller. Og endnu vigtigere: hvordan man håndterer dem! To gode spørgsmål i en tid med metoo-skandaler og hensynsløse verdensledere, som hans bestseller 'Assholes: A Theory' besvarer med sort humor og reel, psykologisk indsigt.

Nu er filmatiseringen her, og den er hverken mindre farverig eller højaktuel! James fører ordet, mens vi møder en række mennesker (blandt andre John Cleese i topform) med røvhulserfaring af både den tragiske og komiske slags.

CPH:Meetings - Tro, frigørelse og ligestilling
Er troen en stopklods for kønnenes ligestilling? Sherin Khankan er danmarks første kvindelige iman og står bag Mariam Moskeen, Europas første moske ledet af kvinder. Hun har gennem flere år kæmpet for at fremme en genlæsning af Koranen, som har større fokus på kvinders rettigheder.

Sherins aktivistiske arbejde er et relevant bidrag til en aktuel debat om kvindefrigørelse og om at turde gå egne veje trods modstand fra sit bagland. Festivalens har inviteret markante stemmer ind for at snakke om social og religiøs kontrol, og om frigørelse og ligestilling i et religiøst perspektiv.

I panelet kan du møde Sherin Khankan (iman Mariam Moskeen), Natasha Al-Hariri (jurist, debattør og konsulent), Ahmad Mahmoud (forfatter, debattør og politiker) og Asil Al Asadi (skuespiller og studerende).

Moderator: Christoffer Emil Bruun (radiovært på Tidsånd).

Tid og sted: 23. marts kl. 12 på Bremen Teater


Danmarks sønner
Instruktør: Ulaa Salim
År: 2019

’Eksplosiv politisk thriller af dansk films nye instruktørhåb’
Det er valgår, og ultra-nationalisten Martin Nordahl (Rasmus Bjerg) står med sit parti National Bevægelse til en jordskredssejr. Et år efter et terrorangreb i København er fløjkrige og radikalisering hårdere end nogensinde, og mens resten af landet går til stemmeurnerne, presses 19-årige Zakaria og hans nye ven Ali til at træffe deres egne fatale valg.

Efter visningen den 22/3 kan du møde instruktør Ulaa Salim og forfatter Morten Pape i samtale om deres fælles baggrund og referencer, og om at skildre en politisk virkelighed gennem kunsten.

Moderator: Ane Cortzen.

Leaving Neverland
Instruktør: Dan Reed
År: 2019

Det er ikke for meget sagt, at 'Leaving Neverland' allerede er årets mest omdiskuterede dokumentarfilm. I samme sekund, det blev kendt, at en ny film om Michael Jacksons berygtede forhold til små drenge ville få premiere på Sundance, brød internettet i brænd.

Fans forsvarede hårdnakket deres Michael, helt uden at have set filmen, og Jacksons familie kaldte den en offentlig lynching. Døm selv, kunne det jo så være fristende at sige.

Masterclass: Charles Ferguson - festivalaktuel med Watergate.
Samtale med den Oscar-vindende dokumentarist Charles Ferguson.

Film som No End in Sight og den Oscar-vindende Inside Job har for længst slået amerikanske Charles Fergusons navn fast som en af vor tids væsentligste - og ikke mindst grundigste! - dokumentarister. Hans helt nye take på Watergate-skandalen holder Fergusons tårnhøje niveau, og spejler samtidig vor egen tids politiske krise i USA.

Gennem hidtil hemmeligholdte båndoptagelser af samtaler mellem Nixon og hans nærmeste har Ferguson med journalistisk integritet og nervepirrende kontrol over fortællingen rekonstrueret hans sidste tid i Det Hvide Hus.

Fergusons nye dokumentarfilm Watergate vises også på CPH:DOX. Mød Ferguson på CPH:DOX til en masterclass om hans metode og praksis.

Meet the Makers of ‘Making a Murderer

Mød Moira Demos og Laura Ricciardi, når de kommer til København og fortæller om tilblivelsen af deres mammutværk om Steven Avery, der sad fænglet for en forbrydelse, han ikke begik, og som i løbet af serien igen blev idømt livsvarigt fængsel - denne gang for mord.

Hør om den årelange juridiske proces, hvor de måtte flytte fra New York til Wisconsin for at komme så tæt på sagen som muligt. 

Tid og sted: 29. marts kl. 18.30 på Aveny-T

Romantic Comedy
Instruktør:
Elizabeth Sankey
År: 2019

Den romantiske komedie er på samme tid den mest elskede og udskældte af alle genrer. Men alle ser dem i smug! Hver periode har sine egne hovedværker at spejle sig i, fra It Happened One Night til Bridget Jones

Her er en kritisk kærlighedserklæring til de bedste (og værste) af slagsen, skabt udelukkende af klip fra filmene selv og kommenteret af instruktøren Elizabeth Sankey, sammen med et kor af kritikere, filmskabere og fans.

The Color of Justice
Instruktør: Marjolaine Grappe
År: 2019
Varighed: 72 min

'En nervepirrende rekonstruktion af et retssalsdrama'

'Jeg kan ikke trække vejret.' Sådan lød det elleve gange fra Eric Garner, mens han lå døende på et fortov i New York City under en anholdelse i 2014. Den voldsomme scene blev filmet, delt og set af millioner af mennesker verden over, mens hans sidste ord skabte et uhyggeligt soundtrack til billederne, hvor en betjent tydeligt ses med en arm om Garners hals.

Der blev aldrig rejst tiltale mod betjenten - der var ikke beviser nok, lød meldingen, og sagen blev kasseret. Men retfærdigheden må ske fyldest, og det skete ikke her, mener en gruppe advokater og filmskabere, som i 2018 opsætter en stor imiteret retssag, der genskaber forløbet i retten, som det burde være foregået.


The Man Who Played with Fire
Instruktør: Henrik Georgsson
År: 2018

’Millenium-forfatteren Stieg Larssons andet liv som journalist’

Den storsælgende (og storrygende) forfatter Stieg Larsson levede et parallelt liv ved siden af sit arbejde med Millenium-romanerne. Som journalist og detektiv kortlagde han godt og grundigt højre-ekstremismens fremmarch i Sverige og resten af Europa på et tidspunkt, hvor alle troede at den hørte fortiden til - og tog fejl.

I en montage af arkivklip, interviews og cinematiske rekonstruktioner fra et tursmørkt Stockholm får vi historien Larssons skyggeliv, genskabt som en skandinavisk film noir. En pokkers god historie helt i Larssons ånd. Men også et værk med en politisk resonans og aktualitet, som desværre kun er blevet større siden Larsson arbejdede sig ihjel i 2004.


The Tale

Instruktør: Jennifer Fox
År: 2018

'Laura Dern spiller Jennifer Fox i en rystende og ærlig film om overgreb'

'The Tale' har et mål. Det er en emotionelt rystende fortalt film om en succesrig dokumentarfilminstruktør, der bliver tvunget til at revurdere det forhold hun som 13-årig havde til sin ridetræner. Men det er mere end bare en fortælling, for det er instruktøren Jennifer Fox egen historie.

I filmen spiller Laura Dern Jennifer, og når hun rejser tilbage og opsøger sine trænere og vidner til barndommens overgreb, er det præcis det samme som instruktøren gjorde, mens hun skrev manuskriptet til 'The Tale'.

Efter visningen 23/3 taler instruktør Jennifer Fox og den britiske instruktør Dan Reed, der i filmen 'Leaving Neverland' skildrer to drenges oplevelse af seksuelt overgreb fra Michael Jackson. Samtalen vil handle om kompleksiteten i overgreb mod børn, og den nødvendige proces med at sætte ord på dem. 

Moderator: Ane Cortzen.


Vox Lux

Instruktør: Brady Corbet
År: 2018

'Natalie Portman i hyperrealistisk film om amerikansk celebrity-kultur'

Som teenager oplever Celeste et skoleskyderi, der massakrerer de fleste af hendes nærmeste. Hun overlever mirakuløst skuddene på en kur af genoptræning, uimponeret teen-spleen og altdominerende søskendekærlighed. Storesøster (Stacy Martin) tager hende under sine talentfulde vinger, og sammen begynder de at skrive sange fra Celestes sygeleje.

Medierne fanger med det samme potentialet hos den overlevende teenager og hun bliver med ét nationens stjerne. Som rising star på den amerikanske popscene falder hun sammen med sin søster pladask for celebrity-cirkusset. Og hér kommer Natalie Portman ind i billedet, årtier senere, som den aldrende popstjerne på toppen af karrieren, surfende på en bølge af stoffer og stjernenykker, usikkerhed og storhedsvanvid

X&Y
Instruktør:
Anna Odell
År: 2018

Anna Odell slipper kaos løs med Mikael Persbrandt, Sofie Gråbøl, Thure Lindhardt og Jens Albinus'.

Anna Odell er tilbage med sin første film siden den kontroversielle mobningsfilm 'The Reunion' (2013), der var årets mest populære film på CPH:DOX. 'X&Y' er et socialt og psykologisk eksperiment, og den er ikke mindre kontroversiel. Odell vil undersøge identitetens grænser. Hvem er vi? Og hvor meget af os er ren illusion?

Sammen med skuespilleren Mikael Persbrandt isolerer hun sig i et enormt filmstudie og caster seks kendte skuespillere (Sofie Gråbøl, Thure Lindhard, Jens Albinus, mfl.) til at optræde som forskellige versioner af Anna og Mikael selv - og uden manus. De seks alter egoer repræsenterer Odell og Persbrandt fra deres sårbare, selvdestruktive og grænseoverskridende sider.

Skuespillerne skal selv finde ud af at navigere i de konflikter og det kaos, der øjeblikkeligt opstår i filmstudiets lukkede rum. Samtidig bider filmens egne producere negle fra klipperummet, mens de ser det enorme projekt styre mod et spektakulært kollaps.

Mød instruktør Anna Odell og de danske skuespillere til forpremieren d. 21/3. 

Se hele programmet til CPH:DOC og køb billetter her

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

13 timer siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

3 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

4 dage siden