Cookie- og Privatlivspolitik
Ny undersøgelse: Gyserfilm gør dig stærkere

Ny undersøgelse: Gyserfilm gør dig stærkere

Hvorfor ser vi gyserfilm? Og hvad gør de ved os?

Stem op!
25
Stem ned!
0
(reset)

Er du en af dem der elsker gyserfilm, så er du nok emotionelt stærkere end gennemsnittet. I hvert fald hvis man skal tro en ny undersøgelse af Mathias Clasen, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universit.

Gyserfilm hitter både på streaming og i biograferne – alene i 2017 blev Stephen King-filmen It et fænomen og set af mere end 200.000 danskere, hvilket er imponerende i forhold til genren.

LÆS OGSÅ: 28 gyser og thriller film du skal se i 2019

Men hvad er det, der gør, at vi frivilligt udsætter os selv for dette ubehag? Dette undersøger Clasen, der til Videnskab.dk udtaler:

"Vi er nysgerrige efter at finde og udfordre vores egne grænser. Det er en måde, hvorpå vi kan få lov til at lege med frygt- og trusselsscenarier i en sikker situation uden store risici og omkostninger".

Skrækken bliver hos dig, men gør dig stærkere
Der er lavet mange undersøgelser om, hvad det er, der gør gys og skræk så populært. De første går helt tilbage til filosoffen Aristoteles, der mente, at vi opsøger tragedien for at rense os for vores egen angst. Denne teori stemmer dog ikke overnes med Clasens undersøgelser, der viser, at flere følte sig mere skræmte efter at have set en gyserfilm, end før man havde set den.

Psykoanalysens fader, Sigmund Freud, havde en anden teori, nemlig at gys er en måde at udleve sine fortrængte følelser. Også denne teori modbeviser Clasen, som siger: "At når respondenterne faktisk bliver mere bange, efter de har set eller brugt gys, så tyder det ikke ligefrem på, at vi kommer af med de eventuelle følelser".

Clasen bakker derimod op om en tredje teori: Threat Simulation Theory - teorien om simuleret trussel:

"Det drejer sig i virkeligheden om, at vi bliver forberedt på oplevelsen af negative følelser fra en eventuel virkelig trussel, når vi ser gys, og vi bliver dermed forberedt emotionelt på at handle, når livet ikke altid går vores vej", konkluderer forskeren.

Kan du gengendende dig selv i nogle af ovenstående udtalelser?

Læs hele undersøgelsen her. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Joachim

er den jo blevet flere gange. Så i 2021 var det nok planen, at den skulle være kommet i juli 2022.

1 uge siden
Nick

Hellere en god, kort historie, end en lang kedelig en...

2 uger siden
Torbenuser/874214
Torbenuser/874214

Jeg har ikke benyttet jeres app længe, men nu skulle den da hentes for at gøre bestillingen nemmere.

2 uger siden
Jesper

Jurassic world minion which I have been looking forward to I have really waited with excitement as something from the first jurassic park is a mega

2 uger siden
VIPER

Og hvad så, det er da 100% fløjtende fuldstændigt ligegyldigt hvornår artiklen er skrevet mand, præmiere datoen er stadig freakin' forkert mand!!!

2 uger siden