/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik
30 ting du måske ikke vidste om Die Hard

30 ting du måske ikke vidste om Die Hard

Action-klassikeren fylder 30 år

Stem op!
30
Stem ned!
0
(reset)

John McTiernans mesterlige Die Hard havde dansk biografpremiere den 26. december i 1988. Vi hylder således filmens 30 års-jubilæum med 30 ting, du måske ikke vidste om action-klassikeren.

Vi kommer til at spoile et par af filmens scener, så hvis du endnu ikke har set en af de bedste actionfilm nogensinde, har du noget særdeles godt i vente.

Nemlig Bruce Willis i sin ikoniske rolle som John McClane, der må redde en flok uskyldige mennesker fra skurken Hans Gruber i skikkelse af karismatiske Alan Rickman.1)
‘Die Hard’ er baseret på Roderick Thorps bog ‘Nothing Lasts Forever’ fra 1979. En forløber til hans bog er ’The Detective’ fra 1966 som faktisk allerede blev filmatiseret i 1968, hvor man finder Frank Sinatra i titelrollen. Sinatra blev desuden tilbudt rollen som John McClane i ’Die Hard’ i en alder af 73 år, men takkede nej.

2) Filmens manuskript blev tilbudt til en række skuespillere, blandt andre Harrison Ford, Sylvester Stallone og Don Johnson, mens også skuespillere som Clint Eastwood, Burt Reynolds, Mel Gibson, Robert De Niro og Richard Gere skulle have haft buddet om filmen, men de takkede alle nej til rollen som John McClane.

3) Mange af scenerne i filmen, hvor man ser en halvfærdig bygning, ser man bygningen præcis som den stod, da den faktisk var under konstruktion i virkeligheden.

4) I det oprindelige manuskript udspillede filmen sig over tre dage, men instruktør John McTiernan lod i sidste ende fortællingen løbe over en enkelt nat inspireret af Shakespeares ’A Midsummer Night's Dream’.

5) Filmens producer Joel Silver og instruktør John McTiernan så i 1987 en opførsel af skuespillet ’Dangerous Liaisons’, hvor Alan Rickman spillede den onde Vicomte Valmont. De vidste begge to straks, at de her havde fundet deres Hans Gruber. Det blev således også Alan Rickmans første rolle i en spillefilm i en alder af 41 år.6) Sam Neil blev oprindeligt kontaktet med henblik på rollen som skurken Hans Gruber, men takkede som bekendt nej.

7) Alan Rickman spiller filmens legendariske skurk Hans Gruber, der lider en ligeledes legendarisk skæbne, hvor han i filmen falder i døden. Den scene krævede et stunt, hvor skuespilleren blev tabt cirka 12 meter ned. Rygtet går på, at stuntholdet skulle have tabt ham på ”2” og ikke det aftalte “3” for at få den bedste reaktion fra skuespilleren i faldet. Rickman har dog senere udtalt, at han ikke kan huske om det var tilfældet, men har også fortalt, at grundet faren involveret i stuntet, at det var den sidste scene han optog.

8) Bruce Willis blev betalt 5 millioner dollars for sin rolle i filmen, hvilket for sin tid var en ret så klækkelig løn, der ellers overvejende var forbeholdt toppen af Hollywoods skuespillere – et niveau den dengang 33-årige skuespiller endnu ikke havde nået.

9) Manuskriptet havde ikke oprindeligt scenen, hvor Hans Gruber foregiver at være et gidsel ved navn “Bill Clay” i mødet med John McClane. Den scene blev først tilføjet senere og blev faktisk optaget uden at øve den på forhånd.

10) En del af manuskriptet var improviseret, da det konstant blev rettet til undervejs, bl.a. scenen, hvor John McClane siger “Hi honey” i filmens slutning.11)
Titlen ‘Die Hard’ er ikke sådan lige at oversætte til andre sprog, så den fik derfor nye titler. I Spanien fik filmen f.eks. titlen ‘The Crystal Jungle’, i Polen hed den ’The Glass Trap’, mens den ungarske titel var ’Give Your Life Expensive’ og ’Sell Your Skin at High Price’ i Serbien samt ’The Reluctant Hero’ i Japan.

12) Bruce Willis var i sin tid ikke kendt som en action-stjerne, men derimod mere som en komisk skuespiller, ikke mindst fra tv-serien ‘Moonlighting’. Derfor var markedsføringen for filmen til at starte med heller ikke centreret om Willis, men derimod selve bygning Nakatomi Plaza. Det ændrede sig dog senere, da filmen begyndte at få succes, hvorfor Willis fik en mere prominent plads i markedsføringen.

13) Det var Bruce Willis selv, der foreslog, at Bonnie Bedelia skulle spille hans kone i filmen efter at have set hende i ’Heart Like a Wheel’ fra 1983.

14) De første par gange, hvor Bruce Willis blev spurgt, om han ville spille med i filmen, blev han nødt til at takke nej på grund af sine forpligtelse i tv-serien ‘Moonligting’. Men da hans medspiller Cybill Shepard annoncerede sin graviditet fik alle fri i 11 uger, hvilket gav Willis muligheden for endelig at takke ja til sin sidenhen ikoniske rolle som John McClane.

15) Nakatomi Plaza er i virkeligheden Fox Plaza i Los Angeles. Det er altså intet mindre end hovedkontoret for 20th Century Fox – altså filmstudiet bag ’Die Hard’ - der danner rammer om filmen.16) I 2007 donerede Bruce Willis John McClanes legendariske og beskidte undertrøje til The Smithsonian Museum.
 
17) Bruce Willis pådrog sig en permanent høreskade på sit venstre øre under filmens optagelser. Instruktøren John McTiernan brugte nemlig løst krudt i pistolerne, der var ekstra højt for at skabe den rette atmosfære. I en scene skyder Willis en terrorist gennem en bordplade, hvilket bragte ham yderst tæt på pistolen, hvilket affødte høreskaden.

18) Bruce Willis løber som bekendt i flere af filmens scener rundt i glasskår med bare fødder. Han fik derfor et par gummi-fødder som en sikkerhedsforanstaltning. Så hvis du kigger ekstra godt efter i visse scener, kan du faktisk godt spotte de falske fødder.

19) Det sidenhen legendariske “Yippee-ki-yay, motherfucker!” er et af filmens mest kendte citater. Men det var ifølge Bruce Willis egentlig blot brugt af ham som en joke for at få filmens crew til at grine. Han troede aldrig at det ville få lov til at forblive i filmen.

20) Alan Rickman var ikke videre begejstret for de høje lyde, når en pistol blev affyret under optagelserne. Han kunne ganske enkelt ikke lade være med at vige tilbage, når skuddene lød, hvorfor instruktør John McTiernan efterfølgende blev nødt til at klippe væk fra hans reaktioner fra optagelserne.21)
Scenen, hvor John McClane falder ned gennem en ventilationsskakt var rent faktisk en fejl. Stuntmanden skulle nemlig have standset sit fald ved den første ventilator, men missede den og faldt derfor væsentligt længere ned end planlagt, inden han reddede sig selv i faldet.

22) Hans Grubers tyske er overvejende volapyk-tysk – det samme gælder hans håndlangeres replikker. Der blev dog smidt et par eller flere rigtige tyske ord ind, så karaktererne havde replikker, der ville kunne gå for at være overbevisende. Som sidenote kan det nævnes, at Bruce Willis’ far ganske vist er amerikansk, men at hans mor faktisk er tysk og således er født i Tyskland.

23) Under optagelserne måtte holdet på filmen flere gange undskylde for folk, der arbejde under dem i bygningen for den larm skudsalverne affødte.

24) Bamsen som John McClane vil give til sine børn, tilhørte faktisk filmens instruktør John McTiernan. Den samme bamse har også en cameo i McTiernans ‘The Hunt for Red October’ fra 1990.

25) I scenen, hvor John McClane forsøger at smadre et vindue med en stol krævede op til flere takes, da glasset i vinduet ikke ville gå i stykker fra et enkelt slag med stolen. Faktisk var vinduet så stærkt, at Bruce Willis endte med at smadre stolen før glasset gik itu.26) Eftersom Bruce Willis er venstrehåndet er John McClane det naturligvis også. Derfor blev den Beretta 92F, som Willis bruger i filmen modificeret til bedre at efterkomme, at han ikke er højrehåndet.

27) Instruktør John McTiernan takkede rent faktisk nej tak til filmen flere gange, da han synes, at den var for grum. Så da han endelig blev overtalt til at tage opgaven på sig ændrede han flere af filmens mere dystre elementer til at blive noget mindre kyniske.

28) Med sine 2 timer og 12 minutter er ‘Die Hard’ også den længste film i franchisen.

29) Under optagelserne blev filmens fotograf Jan de Bont fanget i en lift. Dette inspirerede ham til åbningsscenen i ’Speed’ fra 1994 som han instruerede.

30) ‘Die Hard’ blev udvalgt til bevarelse I The National Film Registry af The Library in Congress i 2017 for at være af ”kulturel, historisk eller æstetisk betydning”.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Noobcake

det er hans double

2 dage siden
Nicolai

Vi har lige haft gang i et Spider-man marathon, hvor denne indgik, og det var super fedt at sidde og hygge sig under vores dyner til filmene.

4 dage siden
TheDayDreamer

Det her er uden sammenligning min allermest ventede film NOGENSINDE!

5 dage siden
John

Denne Marvel film distribueres af Sony, så den skulle gerne komme i de sædvanlige biografer :)

1 uge siden
bambiexplorer

... kun gå galt!

1 uge siden

Aktive debatter