Cookie- og Privatlivspolitik
Racistisk skældsord kan koste Viggo Mortensen sin Oscar

Racistisk skældsord kan koste Viggo Mortensen sin Oscar

Skuespilleren har undskyldt

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

I onsdags deltog Viggo Mortensen og resten af holdet bag den kommende film Green Book til en såkaldt Oscar-screening. Det gik helt galt for skuespilleren, der før visningen var frontløber i Oscar-kategorien Bedste mandlige skuespiller og nu måske står til at miste den goodwill. 

Mortensen brugte i den efterfølgende Q&A det såkaldte N-Word, da samtalen faldt på filmens tematik om 1960ernes race-diskrimination i USA. 

Ifølge Indiewire gik der et gisp igennem salen, da han brugte ordet, og efter visningen var det alt publikum talte om. Hvilket er ærgerligt i Oscar-øjemed.

Læs også: Viggo Mortensen vinder publikumsprisen i Toronto

At der ikke var en ond intention med brugen af ordet, er der vist ingen tvivl om, men i USA bruger man ikke det ord pga. den forfærdelige historik, ordet indbefatter.

Allerede dagen efter sendte Mortensen en lang og dybfølt undskyldning ud, som du kan læse her:

Læs hans undskyldning her:

Last Wednesday, I participated in an onstage interview session moderated by Elvis Mitchell following a screening of ‘Green Book’ in Los Angeles, along with the movie’s director, Peter Farrelly, and my acting partner, Mahershala Ali. As has been made public, I spoke the full N-word when referring to the fact that many people casually used it at the time in which our movie story takes place, in 1962. I did not intend to hurt or offend anyone by speaking the word, but immediately realised that I had inevitably done so, and therefore apologised for having pronounced it.

What has not been made clear is that I was attempting to make the point that the extreme, dehumanising ugliness that this word conjures, the hateful attitude behind it, has not disappeared just because white people generally no longer use it as a racist insult — at least not publicly, or unless they are part of a hate group. It is not true, as has been implied in much of the reporting on what I said on Wednesday, that I was naïvely claiming racism had disappeared along with the general use of the N-word. I was actually stating the opposite, that discrimination evolves and changes its vocabulary, and that we must always be vigilant.

I accepted the challenge of working on ‘Green Book’ because it is a beautiful and profound story about a hard-earned friendship, and because I hoped that our movie might in some way play a part in changing peoples’ views and feelings regarding racial issues, that it might help expose ignorance and prejudice. The character I play in the movie says and does some very hateful, ignorant things. Thanks to spending two months on the road in pre-Civil Rights Act southern states with the character that Mahershala Ali plays, he evolves during the course of the story. He does not become a perfect person, entirely free of prejudice, but he does change. Alhough Tony Lip saves Don Shirley from a couple of predicaments in ‘Green Book’, it would not be an exaggeration to say that Don saves Tony’s soul. I, too, have learned valuable lessons from working on this movie, and from what has happened this week. It is my sincere wish that others may also be inspired by our story to continue with constructive conversation.

Mahershala Ali udtalte efter begivenheden, at brugen af ordet var stødende, men at han tager imod Mortensens undskyldning. 

Green Book får dansk premiere den 21. februar.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mickey

Derovre betyder det jo ingenting hvad konteksten er. Viggo bruger ordet for at forklare filmens præmis, og at ordet ikke bliver brugt mere -Han har jo ikke brugt ordet i ondt øjemed!

Mark

Hvornår blev “Kontekst” og udtrykkets betydning fjernet fra diverse ordbøger?

Wayne

Herligt håndteret af Viggo, at han på det kraftigste tager afstand fra ordet - og forklarer hvor han faktisk står. Det kan måske give en fordel, for han viser klart hvad hans holdning er.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Thomas

Han er en karakteristisk, alsidig og humoristisk skuespiller - måske Danmarks bedste.

10 minutter siden
Manjauser/16022
Manjauser/16022

Mordet i Orientekspressen var skøn og underholdende. Jeg glæder mig til Døden på Nilen.

1 time siden
Stine Teglgaard

Du rammer jo helt plet med de to øverste.
Jeg er mest til
Carrie
Blow Out
Dressed to Kill
Carlito's Way

1 dag siden
Antaeus

Bedst indtjenende film nogensinde er nu engang ikke Endgame, men Borte Med Blæsten.

3 dage siden
Wayne

Carlito's Way
Body Double
Mission: Impossible
Snake Eyes
The Untouchables

4 dage siden