1/2 års status: De 10 bedste film i 2018

Det første halvår i biografen rangeret
Billede
(© Three Billboards outside Ebbing, Missouri/20th Century Fox)

Et halvt biografår er med dagens premieretitler overstået, og det er nu tid til at kigge tilbage og vurdere 2018’s filmiske kvaliteter indtil videre. 

Redaktionen har i den anledning lavet en samlet top 10, der ikke overraskende har en god del af årets tidlige Oscar-kandidater repræsenteret. Der blev dog også plads til to gys – hvoraf den ene faktisk er premiereaktuel.

Lige uden for vores topliste havnede Marvels vellykkede kæmpesucces Avengers: Infinity War samt den danske thriller, Den skyldige.

Lyt til vores sær-podcast, hvor vi gennemgår listen lige her

Se listen forneden, og lad os høre hvordan din liste ser ud!

Resultatet blev fundet ved at hver redaktionelle medarbejder lavede en personlig top 10 - kun film med dansk biografpremiere i 2018 kunne deltage. 


De 10 bedste film i første halvdel af 2018:

10. A Quiet Place 
Nederste placering på vores top 10 er listens første gyser, hvilket siger meget om de gyldne tider som genren oplever lige nu. John Krasinskis film, som han spiller med i sammen med sin kone Emily Blunt, har en dybt original præmis: En familie lever i total tavshed, da jorden er besat af væsener, der reagerer på den mindste lyd. Svedige håndflader og akavet stilhed i biografen betød, at de færreste glemmer netop denne filmoplevelse. 

9. The Disaster Artist
Ideen om at lave en spillefilm over optagelserne til verdens dårligste film lød så tilpas skør, at det havde været okay med et middelmådigt slutresultat. Men James Francos passionssprojekt er yderst underholdende og samtidig empatisk på den helt rigtige måde- Francos portræt formåede nemlig at bevæge sig udover det satirisk og kom ind under huden på en af 00'ernes mest mærkværdige filmskaber. Vi grinte og græmmede os, men det var aldrig på bekostning af virkelighedens Room-skabere, Tommy Wiseau og Greg Sestero.

8. The Shape of Water
Oscar-vinderen i kategorien Bedste film og Bedste instruktør er et sandt Guillermo del Toro-værk omhandlende den reneste kærlighed og menneskehedens mørkeste afkroge – selvfølgelig tilsat et godt gammeldags monster. Romancen mellem en stum kvinde og en fiskemand er en moderne udgave af skønheden og udyret-fortællingen, og især Sally Hawkins dejligt naive hovedkarakter bør fremhæves.

7. Coco 
Pixars absurd høje niveau blev opretholdt af Oscar-vinderen om en ung mexicansk dreng, der ved et uheld kommer om på den anden side - til de dødes rige. Animationsstudiet fornyer atter sig selv via et eksotisk og småfarligt univers, men den sande styrke ligger i familiefilmens evne til at røre os. Store følelser var på spil, og det er der, Pixar er bedst.

6. The Florida Project
Instruktøren Sean Baker brød igennem med Tangerine, der blev filmet udelukkende på en mobiltelefon. Opfølgeren ’The Florida Projekt’ er ikke skudt på samme måde, men filmen om et motel, der huser fattige familier, var ligeledes autentisk. Især brugen af virkelige mennesker sat et farvelade univers og i skærende kontrast til Disney Land, skabte sjælden magi. Og så er Willem Dafoe jo genial.

5. Lady Bird 
Power-duoen Greta Gerwig og Saoirse Ronan leverede en sjælden klog perle om det anspændte forhold mellem en overbeskyttende mor (Laurie Metcalf) og hendes rebelske teenagedatter (Ronan). Gerwig skrev og instruerede med en semibiografisk agenda, og det mærkede man i det ægte udtryk – der også resulterede i en næsten perfekt modtagelse fra anmelderne.

4. Hereditary 
Når en gyser er så hypet som Ari Asters debutfilm har været siden premieren på Sundance, kan det nemt skuffe. Men nøj, hvor er det her vellykket. Et drama med stærke karakterer, dybe konflikter og indviklede lag. Men også et skrækindjagende gys, der tager publikum som gidsel fra første scene for aldrig at slippe sit greb. Kort fortalt handler filmen om en familie, der går i opløsning, da bedstemoren dør… så afslører vi ikke mere her.

3. Den skjulte tråd 
To af filmbranchens største, instruktøren Paul Thomas Anderson og skuespilleren Daniel Day-Lewis, har allerede samarbejdet på mesterværket There Will be Blood. Forventningerne til deres genforening – der også var Day-Lewis’ svanesang - var derfor gigantiske. Heldigvis blev de indfriet på den mest sælsomme, overraskende, knugende og til tider perverse facon. Ja, filmen handlede om en aldrende kjoledesigner og hans muse, men Anderson fortalte i virkeligheden om alle de store ting i livet - om skabertrang, kompromiets svære kunst og sidst, men ikke mindst kærlighedens indviklede væsen.

2. Call Me by Your Name 
Undertegnede skrev et kærlighedsbrev til denne smukke romance mellem teenagedrengen Elio og den unge mand Oliver. Luca Guadagninos film er nemlig umulig ikke at blive forelsket i. Vi befinder os i 80ernes nordlige Italien, hvor lavthængende modne frugter, solskin og stjålne blikke luller os ind i en varm trance af velvære – og begær. Kemien mellem stjernefrøet Timothée Chalamet og Armie Hammer vil formentlig gå over i filmhistorien som en af den mest naturlige, og filmen er allerede godt på vej til kultstatus.

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Den var så tæt på at snuppe hovedprisen til Oscar-uddelingen, men måtte i stedet gå hjem med vindere i kategorien Bedste kvindelige skuespiller (Frances McDormand) og Bedste mandlige birolle (Sam Rockwell). Dramaet om en mors bitre og alternative vej til retfærdighed efter at have mistet en datter er skrevet med en sublim balance mellem kulsort humor og tragisk vold, udført til perfektion af de stærke skuespillere, og var en sand publikums-pleaser.