Cookie- og Privatlivspolitik
Utøya-film er "blændende", "rystende" og "respektfuld"

Utøya-film er "blændende", "rystende" og "respektfuld"

De danske anmelderes dom over kontroversiel norsk film

Stem op!
17
Stem ned!
0
(reset)

En af de mest kontroversielle film i år er uden tvivl Erik Poppes premiereaktuelle Utøya 22. juli om massakren på 69 unge mennesker på den lille norske ø i 2011.

For hvorfor skal man skildre en så bestialsk handling på film? Og er det for tidligt? Det er de spørgsmål, avisernes anmeldere stiller sig selv, og hvor de fleste er henrykte over filmens evne til at overføre tilskueren til de voldsomme begivenheder på Utøya, stiller enkelte spørgsmålstegn ved filmens berettigelse.

Læs også: Vores reaktion på filmen fra Berlinalen tidligere på året

Louise Kidde Sauntved, 5 stjerner i Berlingske:

- 'Utøya 22. juli' består i virkeligheden kun af tre ingredienser: skuespillernes rå angst, skuddene, alle flygter fra, og kameraet. Alligevel er 'Utøya 22. juli' mere uhyggelig at sidde igennem end selv den mest velorkestrerede thriller. Netop fordi vi er fanget midt i det hele, samtidig med at vi på sikker og alt for vidende distance observerer.

Søren Vinterberg, 5 hjerter i Politiken:

- Vi skal opleve, hvordan det var at være der selv. Og det oplever vi. […] Den unge Andrea Berntzen har et bogstaveligt uforglemmeligt debutgennembrud i denne altbærende rolle. Den præstation og det ’dokumentarlignende’ fravalg af andre virkemidler end genopførelse af en veldokumenteret virkelighed er filmens styrke.

Per Juul Carlsen, 5 stjerner i Filmland P1:

Men det lykkes Erik Poppe at understrege, at det her sgu er virkelighed – at teenagepigen, der ligger i skovbunden med et skudsår i ryggen og ikke kan begribe, at de drømme, hun havde om sit liv og den kærlighed, hun har til sine familie, er ved at ophøre med at eksistere. I løbet af få øjeblikke.

Henrik Queitsch, 4 stjerner i Ekstra Bladet:

- Som filmhåndværk betragtet og bedømt er det blændende godt lavet. Men man sidder alligevel tilbage med en nagende tvivl i sindet. For ja, man får virkelig en næsten førstehånds-fornemmelse af, hvor forfærdeligt det har været. Men filmens insisterende mangel på kontekst eller perspektiv gør også, at man ikke rigtig kan bruge den til meget andet end at blive bekræftet i handlingens meningsløshed.

Nanna Frank Rasmussen, 2 stjerner i Jyllands-Posten:

- Det er ikke nok at føle tragedien, hvis vi ikke også spørger os, hvad vi skal stille op med den herefter. For ellers bliver filmen en spekulativ manipulation, og oplevelsen et udtryk for usmagelig vulgærsentimentalitet.

Husk at du altid kan se mediernes (og brugernes) anmeldelser her på kino.dk.

Utøya 22. juli er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Antaeus

Det er altid det samme.

Selvfølgelig skal vigtige begivenheder (også de uhyggelige) filmatiseres, fortælles og behandles.

Det er i øvrigt helt klart en film jeg skal se. At se det på film må give en meget uhyggelig væren der oplevelse så man virkelig får det helt ind på livet og husker dette.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

HenrikSLarsenuser/299802
HenrikSLarsenuser/299802

Iflg. IMDB, udkommer filmen, i Danmark, d. 17/12 2020

16 timer siden
Anneuser/55936
Anneuser/55936

From Russia With Love er ikke på listen med selve sangen.

18 timer siden
VIPER

~Donnie Yen, Jet Li & Li Gong!
Did someone said kung fu!?!
....Interesting Disney!....Very interesting!

21 timer siden
anne

Ved afstemning af Music fra Bond film , har I da glemt at den gennemgående smukke musik er leveret af Louis Armstrong og ikke temasangen fra selve

21 timer siden
Jesper

Nr. 2 på min alltime best scifi bøger, mangler bare at Asimovs "Foundation" kommer til filmen :)

1 dag siden

Aktive debatter