Cookie- og Privatlivspolitik
Sandt gidseldrama filmatiseres af W. Berthelsen og Arden Oplev

Sandt gidseldrama filmatiseres af W. Berthelsen og Arden Oplev

Puk Damsgårds 'Ser du månen, Daniel'

Stem op!
10
Stem ned!
0
(reset)

Puk Damsgårds bestseller ’Ser du månen, Daniel’ bliver til en stort anlagt spillefilm med Niels Arden Oplev (Mænd der hader kvinder) og Anders W. Berthelsen som instruktør-duo efter 24 års samarbejde.

100.000 danskere har allerede læst den sandfærdige fortælling om den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i over et år. Filmen vil fokusere på Daniels kamp for at overleve side om side med den danske familiens kamp for at få ham hjem i live.

Nyheden blev lanceret til et pressemøde under filmfestivalen i Cannes, hvor vi mødte Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen, samt Esben Smed der skal spille titelrollen.

Styrmand Anders W. Berthelsen og Kaptajn Niels Arden Oplev
W. Berthelsen skal udover at instruere spille den anden bærende rolle som gidselforhandleren Arthur. Så er det er med to kasketter på, den populære skuespiller kaster sig ud i projektet, han faktisk selv startede op tilbage i 2015 efter at have læst bogen.

- Jeg har haft det sådan her i mange år, hvor jeg begyndte at tænke, at det kunne være rart at komme om på den anden side og begynde at instruere. Jeg har været i branchen i så mange år, og jeg kunne også mærke, at jeg tit begyndte at tænke, jeg ville have gjort det anderledes, når jeg var ude og være skuespiller, fortæller Berthelsen, der faldt pladask for Puk Damsgårds bog.

- Jeg gik og ventede på det helt rigtige projekt, for jeg skulle ikke bare instruere for at instruere. Og det var det her projekt, som ramte mig enormt hårdt. Og så ringede jeg til Niels, som jeg jo har sparet med i de 24 år, vi har lavet ting sammen, lyder det fra den folkekære skuespiller, der ikke selv troede, at han også skulle medvirke i filmen.

Det var nemlig Arden Oplevs ide. Og skulle det blive et problem for W. Berthelsen at debutere som instruktør over for sig selv, har de to professionelle kammerater allerede lavet fordelingen: Anders W. Berthelsen er styrmand og Niels Arden Oplev er kaptajnen.

- Det føles enormt naturligt, at skulle dele rollen med Anders, men jeg ville nok ikke kunne finde ud af det, hvis ikke vi havde den aftale, at jeg får det sidste ord, fortæller Arden Oplev, og fortsætter: Men samtidig ved jeg, at Anders’ syn vil kunne blive en enorm berigelse, han vil kunne se nuancer, som vil berige filmen. Og det er ikke uvant for mig. Jeg synes ikke, at man som instruktør skal vide alting eller være bedre end alle andre til alt ting, det er jo latterligt. Tingene må gerne slippe løs en gang imellem. Nogle instruktører bliver helt autistiske, men jeg vil hellere lave noget organisk. Cementen skal ikke være tør, før langt inde i processen, så der kan komme ting ind, som beriger processen, udtaler den garvede instruktør.

En meget medmenneskelig historie
Så hvad er vigtigst for de tre filmskabere at få med fra bogen?

Anders W. Berthelsen har fokus på den styrke, der fødes ud fra brutaliteten.
- Umiddelbart tænker man, at ingen kan overskue sådan en situation, som de er havnet i. Men en hverdag opstår, som en overlevelsesting. Og der sammenhold, der opstår, håber jeg vi kan vise.

Esben Smed, der læste bogen på et døgn, er også mest interesset i det humane ved fortællingen:
- Det menneskesyn som Daniel tager til Syrien med, og som jeg synes, han har bibeholdt efterfølgende. Det viser stor empati. Han ønskede bare at skildre en hverdag under krigen, og han ser folk som medmennesker. Det var det, jeg blev slået af ved bogen.

Og kaptajn-instruktøren, Arden Oplev?
- Det er vigtigt at filmen får en høj troværdighed, så at jeg viser rigtige mennesker med den kvalitet, som de mennesker har. Det er et håbefuldt univers med en fantastisk historie, hvor de overvinder det største had i vores tid, det største had de har kendt til. Og så ligger det mig meget på sinde at skildre de der fangevogtere som andet end bare nogle satans nogle. Og det, tror jeg, faktisk bliver det sværeste.


Manuskriptet skal skrives af Anders Thomas Jensen, og til de øvrige store roller er Sofie Torp, Sara Hjort, Jens Jørn Spottag og Christine Gjellerup Koch allerede ombord.

Filmen, der har et budget på 41 mio. kr., skal optages fra oktober i år og fire måneder frem i Sverige, Aarhus, Jordan og Canada - biografpremiere forventes at falde den 19. september 2019.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

2 timer siden
MikkelHJuser/610689
MikkelHJuser/610689

Når man tænker på, at den danske titel på Paul Blart: Mall Cop er Centervagten, så kan jeg sagtens forstå sammenligningen.

15 timer siden
DJT
Har
DJT

...ikke set The Conjuring 3 endnu, og det er ganske rigtigt, at La Llorona er den værste, men den næstværste er altså The Nun.

1 dag siden
Alex

Kom nu ind i kampen biografer.

1 dag siden
Karin

Fordi det stadig er en af de bedste film nogensinde. Den ældes meget flot og satte nye standarder for film.

4 dage siden

Aktive debatter