Cookie- og Privatlivspolitik
Guide til alle Abernes Planet-filmene

Guide til alle Abernes Planet-filmene

Abe-action fra 1968 til 2016

Stem op!
39
Stem ned!
0
(reset)

Er du en af dem, der føler sig lidt rusten i sagaen om Abernes Planet, så frygt ej. Tag os i hånden. Så skal vi nok føre dig igennem det behårede univers.

Sagaen tager sit første spæde skridt, da franskmanden Pierre Boulle i 1963 skriver romanen 'La Planète des Singes' om en fjern planet, hvor aber hersker over mennesker.

La planete des singe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romanen bliver opsnappet af den amerikanske filmproducer Arthur P. Jacobs, der egentlig leder efter noget ligesom King Kong. Han producerer efterfølgende Planet of the Apes i 1968.

I filmen spiller Charlton Heston en astronaut, der i fremtiden nødlander på en fjern planet, hvor ekstremt primitive mennesker lever som slaver for højtudviklede aber. 

Et par aber opdager Hestons højt udviklede intelligens og prøver at få hans status anerkendt i abernes samfund, men han ses som en trussel og må prøve at flygte.

Filmen bliver et stort hit og anses af både publikum og kritikere for at være en af de bedste film i 1968.

Arthur P. Jacobs følger naturligvis succesen op i 1970 med en efterfølger i form af Beneath the Planet of the Apes. En redningsaktion iværksættes for at finde astonauterne fra den første film, men også redningsskibet nødlander på abe-planeten.

De ombordværende astronauter finder en race af muterede supermennesker med telepatiske evner under jorden på planeten og må flygte.

Filmen bliver en stor succes, men denne gang følger de gode anmeldelser ikke med, og den bliver stærkt kritiseret i pressen.

Intet kan dog stoppe filmserien, og allerede året efter i 1971 får 'Escape from Planet of the Apes' premiere i de amerikanske biografer. 

Her formår tre aber fra abe-planeten at rejse tilbage til Jorden anno 1973. Filmen udforsker menneskehedens møde med de tre intelligente aber, og hvordan nutidens samfund reagerer på deres ankomst.

Det lyder ikke fedt, men filmen bliver igen et stort hit både hos publikum og anmeldere, der især roser dens måde at kommentere på datidens mediebillede.

 

Arthur P. Jacobs fortsætter ufortrødent og i 1972 får Conquest of the Planet of the Apes premiere. Filmen foregår i 1991 i en (på daværnede tidspunkt) dyster fremtid, hvor USA er blevet en politistat, og mennesket bruger aber som slaver.

Aben Caesar (sønnen til aberne fra forrige film) vokser op til at blive leder for en abe-revolution, og det hele ender med kampe mellem aber og mennesker.

Filmen forsøger at afspejle mange af tidens race-problemer i USA, men får ikke voldsomt gode anmeldelser. Publikum begynder også at udvise en vis abe-træthed, og den sælger ikke så mange billetter som de foregående film i serien.

Alligevel forsøger Arthur P. Jacobs sig med en sidste film i form af Battle for the Planet of the Apes i 1973.

Historien finder sted flere år efter 'Conquest'. Abernes leder Caesar bliver udfordret af en af hans generaler, med tragiske hændelser til følge.

Det amerikanske studiesystem er i krise i starten af 70erne, og 20th Century Fox tør ikke bruge penge på filmen, hvilket den kvalitetsmæssigt lider under. 

Både kritikere og publikum slagter filmen, og den ellers succesfulde abe-saga bliver skrinlagt på ubestemt tid

I 2001 genopliver Tim Burton Abernes Planet-verdenen med sin version af Planet of the Apes.

Filmen er en "genfortolkning" af den originale film fra 1968, hvor Mark Whalberg spiller astronauten, der nødlander på en abe-planet.

Forventningerne er tårnhøje, men Burton formår ikke at leve op til dem. Filmen bliver blandt de ti mest indtjenende i 2001, men anmeldelserne er ekstremt lunkne. 

Først da Rise of the Planet of the Apes ('Abernes Planet: Oprindelsen') får premiere i 2011, kommer der gang i abe-sagaen igen. 

I filmen opdager en videnskabsmand en kur mod Alzhaeimers sygdom, der kan gendanne tabte hjerneceller. Han tester serummet på aben Bright Eyes, der som resultat bliver ekstremt intelligent. Da Bright Eyes dør og efterlader en lille abeunge, tager forskeren ungen til sig, kalder ham Caesar og opdrager ham som en søn.

Da myndighederne får fat i Caesar og burer ham inde sammen med en masse andre primater, ender Caesar med at sprede sin intelligens til de andre, og starten til et abe-oprør tegner sig.

Både kritisk og kommercielt bliver filmen en kæmpe succes. Især de uforlignelige visuelle effekter skaber opmærksomhed, med Andy Serkis i den centrale rolle som aben Caesar.

Og så er vi fremme ved Dawn of the Planet of the Apes ('Abernes Planet: Revolutionen'), der netop nu går sin sejrsgang verden over, med en historier der følger op på den forrige film med masse af abe-drama og -action.

Der er planlagt endnu en Abernes Planet-film instrueret af Matt Reeves, men Andy Serkis på rollelisten og med premiere i 2016. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Trine

Er vokset op med de 'gamle' film af abernes Planet og er stadig ligeså begejstret nu som dengang. Har nu også set de nye og historien holder godt hele vejen igennem så slå dig løs og nyd universet som man aldrig vil glemme.

Kulturbaronen

I har glemt Tv-serien fra 1974, der havde 14 afsnit.

Casper Christensen

Og vi har glemt den animerede TV-serie og den ret populære tegneserie og brætspillet og alt muligt andet abe-relateret. Aberne var en giga-succes tilbage i 70'erne og affødte så mange spin-offs, at vi valgte bare at koncentrere os om filmene :-)

Antaeus

Jeg har længe haft den gamle boks og den første film fra 1968 er et mesterværk - jeg var blæst væk første gang jeg så den - og med alle tiders bedste afslutning. De andre er af ret svingende kvalitet, men dog værd at se hvis man synes om temaet. Jeg husker 2'eren som den mindst seværdige af fortsættelserne.

2001 udgaven var langt hen ad vejen en mellem-god film, men dog med langt op til den klassiske udgave. Og så er det virkelig ærgerligt med dens slutning som må være i min top 3 over dårligste filmafslutning. Her må man tænkt at man skulle matche en af verdens bedste afslutninger, som man fik i 68-udgaven, det gik desværre helt galt og endte helt i den anden grøft.

Oprindelsen fra 2010 er en ret god film som de endda viste på TV3 i aftes, så jeg har lige genset den. Filmen bygger godt op med et godt fremadskridende plot og man er underholdt hele vejen og der lægges i den grad op til en fortsættelse. Og fortsættelsen har jeg så endnu til gode, men den skal klart ses.

Mathias

Jeg har ikke set de gamle abernes planet men den nyeste var rigtig god og meget godt lavet. Traileren til den nye ser fed ud håber bare den er fed så jeg har store forventninger til den nye håber ikke jeg bliver skuffet(-;

rene

har købt en boks med de gamle som jeg er begyndt at gense, og må sige at den første stadig hold, hvor imod nummer 2 er rigtig ringe og skal se nummer 3 i nærmeste fremtid, har ikke set nogen af de nye i nu

Jacob

Jeg er stor fan af den oprindelige franchise, men som der bliver pointeret svinger i kvalitet. Tim Burtons version huskede jeg som god, men da jeg genså i nyere tid syntes jeg pludselig den var pivring. Revolutionen var intet mindre end fantastisk, og 3'eren kunne sagtens blive en genindspilning af den oprindelige 1'er.

Maria

Jeg har set dele af den første Planet of the Apes film, men ellers kun rebooten fra 2001 (som jeg dog godt kunne lide) og så den nyeste reboot.

Det bliver spændende om 2'eren lever op til de høje forventninger man har til den, efter 1'eren succes i 2011, jeg håber det!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Emil Fogh

Jeg synes ikke, den sjette sans virkelig holder vand, der er simpelthen for mange elementer, der ikke spiller sammen...

9 timer siden
Emil Fogh

Twistet i Primal Fear er påklistret.

9 timer siden
Danjaluser/179295
Danjaluser/179295

Fedt at se en liste med så mange film jeg ikke har set endnu. Twistet i A beautifull mind og the Game er nok de stærkeste jeg kan huske.

14 timer siden
Martin

The Handmaiden er en så fantastisk film. Og måske skulle Parasite også være på denne liste.

15 timer siden
Nadia

Nu må min lokale biograf aka Kinorama Sønderborg se at få den på plakaken ellers er jeg nød til at tage til nærmesete storby bare for at se den.

1 dag siden