Guide til alle Abernes Planet-filmene

Abe-action fra 1968 til 2016
Billede
(© APJAC Productions/Chernin Entertainment)

Er du en af dem, der føler sig lidt rusten i sagaen om Abernes Planet, så frygt ej. Tag os i hånden. Så skal vi nok føre dig igennem det behårede univers.

Sagaen tager sit første spæde skridt, da franskmanden Pierre Boulle i 1963 skriver romanen 'La Planète des Singes' om en fjern planet, hvor aber hersker over mennesker.

La planete des singe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romanen bliver opsnappet af den amerikanske filmproducer Arthur P. Jacobs, der egentlig leder efter noget ligesom King Kong. Han producerer efterfølgende Planet of the Apes i 1968.

I filmen spiller Charlton Heston en astronaut, der i fremtiden nødlander på en fjern planet, hvor ekstremt primitive mennesker lever som slaver for højtudviklede aber. 

Et par aber opdager Hestons højt udviklede intelligens og prøver at få hans status anerkendt i abernes samfund, men han ses som en trussel og må prøve at flygte.

Filmen bliver et stort hit og anses af både publikum og kritikere for at være en af de bedste film i 1968.

Arthur P. Jacobs følger naturligvis succesen op i 1970 med en efterfølger i form af Beneath the Planet of the Apes. En redningsaktion iværksættes for at finde astonauterne fra den første film, men også redningsskibet nødlander på abe-planeten.

De ombordværende astronauter finder en race af muterede supermennesker med telepatiske evner under jorden på planeten og må flygte.

Filmen bliver en stor succes, men denne gang følger de gode anmeldelser ikke med, og den bliver stærkt kritiseret i pressen.

Intet kan dog stoppe filmserien, og allerede året efter i 1971 får 'Escape from Planet of the Apes' premiere i de amerikanske biografer. 

Her formår tre aber fra abe-planeten at rejse tilbage til Jorden anno 1973. Filmen udforsker menneskehedens møde med de tre intelligente aber, og hvordan nutidens samfund reagerer på deres ankomst.

Det lyder ikke fedt, men filmen bliver igen et stort hit både hos publikum og anmeldere, der især roser dens måde at kommentere på datidens mediebillede.

 

Arthur P. Jacobs fortsætter ufortrødent og i 1972 får Conquest of the Planet of the Apes premiere. Filmen foregår i 1991 i en (på daværnede tidspunkt) dyster fremtid, hvor USA er blevet en politistat, og mennesket bruger aber som slaver.

Aben Caesar (sønnen til aberne fra forrige film) vokser op til at blive leder for en abe-revolution, og det hele ender med kampe mellem aber og mennesker.

Filmen forsøger at afspejle mange af tidens race-problemer i USA, men får ikke voldsomt gode anmeldelser. Publikum begynder også at udvise en vis abe-træthed, og den sælger ikke så mange billetter som de foregående film i serien.

Alligevel forsøger Arthur P. Jacobs sig med en sidste film i form af Battle for the Planet of the Apes i 1973.

Historien finder sted flere år efter 'Conquest'. Abernes leder Caesar bliver udfordret af en af hans generaler, med tragiske hændelser til følge.

Det amerikanske studiesystem er i krise i starten af 70erne, og 20th Century Fox tør ikke bruge penge på filmen, hvilket den kvalitetsmæssigt lider under. 

Både kritikere og publikum slagter filmen, og den ellers succesfulde abe-saga bliver skrinlagt på ubestemt tid

I 2001 genopliver Tim Burton Abernes Planet-verdenen med sin version af Planet of the Apes.

Filmen er en "genfortolkning" af den originale film fra 1968, hvor Mark Whalberg spiller astronauten, der nødlander på en abe-planet.

Forventningerne er tårnhøje, men Burton formår ikke at leve op til dem. Filmen bliver blandt de ti mest indtjenende i 2001, men anmeldelserne er ekstremt lunkne. 

Først da Rise of the Planet of the Apes ('Abernes Planet: Oprindelsen') får premiere i 2011, kommer der gang i abe-sagaen igen. 

I filmen opdager en videnskabsmand en kur mod Alzhaeimers sygdom, der kan gendanne tabte hjerneceller. Han tester serummet på aben Bright Eyes, der som resultat bliver ekstremt intelligent. Da Bright Eyes dør og efterlader en lille abeunge, tager forskeren ungen til sig, kalder ham Caesar og opdrager ham som en søn.

Da myndighederne får fat i Caesar og burer ham inde sammen med en masse andre primater, ender Caesar med at sprede sin intelligens til de andre, og starten til et abe-oprør tegner sig.

Både kritisk og kommercielt bliver filmen en kæmpe succes. Især de uforlignelige visuelle effekter skaber opmærksomhed, med Andy Serkis i den centrale rolle som aben Caesar.

Og så er vi fremme ved Dawn of the Planet of the Apes ('Abernes Planet: Revolutionen'), der netop nu går sin sejrsgang verden over, med en historier der følger op på den forrige film med masse af abe-drama og -action.

Der er planlagt endnu en Abernes Planet-film instrueret af Matt Reeves, men Andy Serkis på rollelisten og med premiere i 2016.