9 x Joaquin Phoenix

Filmene du bør se
Billede
(© SF Film)

Han er mørk, kompromisløs og excentrisk. Og spørger du undertegnede, er han tæt på at være af samme kaliber som Daniel Day-Lewis.

Joaquin Phoenix er aktuel i Woody Allens Irrational Man som filosofiprofessor i livskrise.

I denne anledning præsenterer vi de 10 film, der af forskellige årsager er essentielle i den 40-årige skuespillers karriere.

Vi går kronologisk til værks.

To Die ForTo Die For (1995)
Før 1995 havde de færreste hørt om den unge skuespiller med de klare grønne øjne. Jo, han var River Phoenixs lillebror, men rollen som en ung teenager, der lader sig manipulere af Nicole Kidman, viste en tidlig forsmag på Phoenixs evne til at være farlig med sårbar kant.

GladiatorGladiator (2000)
Med slangelignende øjne, blid stemme og en perverteret lidenskab ramte Phoenix plet som forsmået kejser overfor Russell Crowes über-mandige Maximus Decimus Meridius. Hans kastrerede skurk gav ham en velfortjent Oscar-nominering og kickstartede karrieren for den dengang 25-årige skuespiller.

QuillsQuills (2000)
Samme år som ‘Gladiator’ udkom denne lille film om den kontroversielle forfatter Marquis de Sade. Phoenix havde brugt fem år på at spille vrede biroller, men i ’Quills’ var temperamentet erstattet med en præstekåbe, tålmodighed og skjulte lyster. Filmen blev aldrig en stor succes, men den unge skuespiller beviste, at han kunne give værdigt modspil til navne som Kate Winslet, Michael Caine og Geoffrey Rush.

SignsSigns (2002)
Phoenix har arbejdet med M. Night Shyamalan på filmene 'Signs' og 'The Village'. Især ’Signs’ deler vandene: Var det et overset mesterværk eller en overkonstrueret fabel om en invasion fra rummet? Ligegyldigt hvad, kan Phoenixs rolle som lillebror med uudnyttet potentiale fremhæves.

Walk the LineWalk the Line (2005)
Hvis Phoenix faldt om død i morgen, ville ’Walk the Line’ være kronen på værket. Johnny Cash-portrættet er ikke karrierens mest anmelderroste værk, men Phoenix fik sin anden Oscar-nominering, og publikum elskede filmen for dens evne til at blande musik med en velfungerende kærlighedsfortælling.

 

Two LoversTwo Lovers (2008)
Overset film der markerede slutningen på en række mellemtitler fra Phoenix, før karrieren blev kickstartet med et pr-stunt (mere om det senere). ’Two Lovers’ handler kort sagt om en umoden mands forsøg på at vælge mellem to kvinder. Manden bag er James Gray, der tidligere har instrueret Phoenix i ’We Own the Night’ og ’The Yards’.

I'm Still HereI'm Still Here (2010)
Kort efter ‘Two Lovers’ meddelte Phoenix, at hans skuespilkarriere var slut, og at han ville springe ud som rapper. Alt var selvfølgelig bare et pr-stunt op til en mockumentary kaldet ’I’m Still Here’ instrueret af Casey Affleck. Filmen var sjov, men det bedste var nu optakten, hvor Phoenix gik amok i diverse talkshows.

The MasterThe Master (2012)
Første film tilbage i skuespillerfolden var et prestigeprojekt med alle sejl sat til. Phoenix gav en tour de force-præstation overfor selveste Philip Seymour Hoffman som henholdsvis mentee og mentor indenfor en Scientology-lignende kult. Paul Thomas Anderson instruerede, og Phoenix trådte ind i karrierens hidtil tungeste vægtklasse.
 

HerHer (2014)
Phoenixs tredje Oscar-nominering kom på Spike Jonzes anmelderroste fremtidsdrama om en mand, der forelsker sig i en computer. Den syntetiske kærlighed til Scarlet Johansson føltes ægte, var rørende, og gav Phoenix lov til at spille noget helt andet end den aggressive og lidende alfahan.