Cookie- og Privatlivspolitik
Undervandsromantik, <strong>Oscar-magi</strong> og filmnostalgi

Undervandsromantik, Oscar-magi og filmnostalgi

Opskriften på The Shape of Water i procenter

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

Den eventyrlige The Shape of Water har lagt sig forrest i Oscar-feltet med flest antal nomineringer i år. Således kan den mexicanske filmskaber Guillermo del Toros overnaturlige fortælling løbe med hele 13 statuetter, bl.a. for Bedste film og Bedste instruktion.

Filmen handler om den stumme rengøringsdame Elisa, der arbejder på et tophemmeligt regeringsanlæg. Hun opdager her, at et menneskelignende undervandsvæsen holdes fanget, hvilket bliver starten på et uventet forhold. Du finder billetter til filmen lige her.

Men hvad består 'The Shape of Water’ af? Vi har brygget opskriften på filmen sammen i procenter herunder.

9 % elskværdig monstermand
Guillermo Del Toros store kærlighed til monstre brænder igennem i alle hans film. Lige fra vampyrer i spillefilmsdebuten Cronos, videre til ækle spøgelser i Crimson Peak. I 'The Shap of Water' gælder det en sky undervandsmand. Han spilles af del Toro-favoritten Doug Jones, der har fulgt filmskaberen siden kakerlak-gyset Mimic , videre til Hellboy og den monstrøse Pans labyrint.

14 % magisk genreblanding
På samme måde som fortællingens undervandsvæsen er en krydsning mellem menneske og fisk, er filmen også en magisk blanding af flere genrer. Lige fra et klassisk eventyr om den svære kærlighed mellem en kvinde og et monster, videre til et intenst koldkrigsdrama over en tragisk monsterfilm samt en klassisk underdog-historie om de smås kamp mod de store.

15 % umulig undervandsromantik
Den umulige kærlighed er helt håndgribelig i mødet mellem den tilfangetagne undervandsmand og den stumme Elisa. De lever adskilt af et liv på land kontra et liv under vand. Ikke desto mindre forsøger det umage par at overskride denne umulige grænse i deres uventede og helt rørende romance.12 % Oscar-nomineret filmmagi
Med hele 13 nomineringer fører filmen an i dette års Oscar-kapløb med flest vinder-chancer. Det er med andre ord i den grad Oscar-nomineret filmmagi. Statuetterne kan hives hjem for bl.a. Bedste film, instruktion og kvindelige skuespiller til Sally Hawkins som Elisa. Danske Dan Laustsen kan også blive Oscar-vinder for Bedste fotografering.

6 % intens koldkrigsstemning
Fortællingen udspiller sig i starten af 1960’ernes USA. Således ligger den kolde krig mellem Amerika og Rusland som et intenst og knugende bagtæppe for den overnaturlige historie. Et lignende fortællergreb om krigens ansigt ses bl.a. også i Guillermo del Toros magiske Pans labyrint, hvor den spanske borgerkrig spøger anspændt i kulissen.

14 % virkelighed versus fantasi
Det overnaturlige behandles med samme selvfølge som det naturlige i Guillermo del Toros hænder. Fra spøgelserne i hans The Devil’s Backbone til de smukt realiserede monstre i Hellboy-universet. De fantastiske skabninger er med andre ord en naturlig del af del Toros filmiske virkelighed. Det gælder naturligvis også i dette tilfælde med den tilfangetagne vandmand.13 % smukt realiseret univers
Hvis der er en mand, som formår at opbygge troværdige fantasiuniverser, så er det Guillermo del Toro. Det ses i alt fra hans bombastiske robot-versus-monster-film Pacific Rim, videre til vampyrfesten Blade 2. I 'The Shape of Water' lukkes publikum ind i et overbevisende univers af filmisk nostalgi, grøntbelyste tableauer og ikke mindst det sirligt forløste undervandsbæst.

7 % nuanceret skurk
Fortællingens skurk byder på mere end øjet umiddelbart ser. For godt nok behandler vandmandens vogter, Richard Strickland, sin fange som intet andet end et dyr uden følelser, der skal holdes nede. Det gør han på usympatisk og hårdhændet vis. Men i skikkelse af Michael Shannon får skurken også en forpint sympati lagt i sig. Hverken mand eller monster er uden nuancer.

10 % filmisk nostalgi
Filmen emmer af en kærlighed ikke kun til monstre – her bl.a. med en kærlig reference til sømonster-filmen ’Creature from the Black Lagoon’ fra 1954 - men også til film og deres magi generelt. Det ser man bl.a. ved, at Elisa bor ovenover en gammel og smukt ornamenteret biograf, der synes at høre en anden tid til. På samme måde drømmer Elisas sambo sig væk til sort/hvid-film og musicals på sit lille tv. En filmisk nostalgi, der bibringer en sød naivitet til fortællingen og dens univers.

The Shape of Water har biografpremiere den 22. februar - køb dine billetter her.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jacob

Man kunne også forestille sig at Jurassic World vil udvide til serieformatet ligesom Lucasfilm gør i stor stil med Star Wars.

16 timer siden
Jonas user/950929
Jonas user/950929

Normalt ville man kunne finde en ting eller to positivt om en hver film, men dette b films projekt ligner noget lavet af en 3 klasse.

1 dag siden
Thomas

Allermest glæder jeg mig bare til at komme i Biffen igen. Det har jeg ikke været siden 1917... havde premiere.

2 dage siden
Daniel Hartvig Nielsen

Hej Jonas. Biografen er under ombygning, så den forventes først åben til juli.

Mvh.
Hartvig, kino.dk

2 dage siden
Jonas Nikolaj

Hvad med Nordisk film biografer Næstved. Hvornår regner man med, at den åbner?

2 dage siden

Aktive debatter