10 betydningsfulde film fylder 10 år

Føler du dig gammel nu?
Billede
(© The Dark Knight / Warner Bros.)

Ja, der er allerede gået et årti siden, at disse film ramte biografen. Vi kigger her nærmere på 10 års jubilæet for 10 film fra 2008.

Ikke alle er mesterværker, men betydningsfulde på den ene eller anden måde. Således kigger vi på alt fra Christopher Nolans ’The Dark Knight’, videre til romantiske vampyrer i ’Twilight’ samt jungle-komik i ’Tropic Thunder’.



The Dark Knight
Selvom dette ikke er Christopher Nolans første film i hans genredefinerende Batman-trilogi, står den stadig som et dystert højdepunkt i superheltegenren. Ikke mindst takket være en uforglemmelig Heath Ledger som Jokeren samt en af de bedste åbningsscener nogensinde med Jokerens brutale bankkup.





Iron Man
Det var med Robert Downey Jr. som den karismatiske og flabede mangemilliardær Tony Stark aka Iron Man, at Marvels sidenhen store superhelte-univers tog sin begyndelse. Uden Iron Mans succes er det ikke sikkert, at vi havde fået den lange række af Marvel-film, som vi har set de seneste nu 10 år.




Twilight
Team Edward eller Team Jacob? Det var et af de helt store spørgsmål i årene efter den første film i franchisen og fænomenet ’Twilight’ ramte verden. Stephenie Meyers populære bogserie fik her sin første filmatisering, hvor den forbudte kærlighed blomstrede mellem vampyren Edward og den bly Bella. 




Cloverfield
Et gigantisk monster indtager New York i denne intense monsterfilm, der er skudt med håndholdt kamera, da den var en del af found footage-filmbølgen. Den har siden affødt to efterfølgere, 10 Cloverfield Lane og den nye The Cloverfield Paradox, mens en tredje venter forude med Overlord.




Tropic Thunder
Det går helt galt for Ben Stiller, Jack Black og Robert Downey Jr., der på filmoptagelser ender midt i en rigtig junglekrig. Absurd, over the top og morsomt. Det samme kan siges om Downey Jr. Oscar-nominerede rolle som Kirk “I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!” Lazarus. Og så må vi ikke glemme Tom Cruises skaldede og morsomme cameo.




Mamma Mia!
2008 var året, hvor du kunne synge med på ABBAs udødelige klassikere som ’Dancing Queen’ og ’Mamma Mia’ sammen med bl.a. Meryl Streep, Pierce Brosnan og Colin Firth. I år vender de alle tre tilbage i musicalen Mamma Mia 2! Here We Go Again, hvor tråden tages op nu 10 år senere.




The Wrestler
Der var lagt op til et stort comeback for 80’er-ikonet Mickey Rourke med dette gribende, rørende og voldsomme wrestler-drama. På trods af en Oscar-nomineret præstation blev det dog ikke til den helt store genkomst. Og selvom 'The Wrestler' ikke var nomineret til en Oscar for bedste film, så burde den have vundet foran Slumdog Millionaire.




Frygtelig lykkelig
I Henrik Ruben Genz’ bunderøvs-noir-drama flytter en københavner-betjent på landet, hvor han hurtigt finder ud af, at man gør tingene på en anden måde, end han er vant til. Filmen vandt et hav af Robert- og Bodil-priser, bl.a. for bedste film samt mandlige og kvindelige hovedrolle til henholdsvis Jakob Cedergren og Lene Maria Christensen.




Sex and the City
Fire år efter, serien sluttede, vendte Carrie og veninderne tilbage - denne gang på det store lærred. 2008 var på flere måder et genoplivningens år, da andre ikoniske karakterer også vendte tilbage, både med den vellykkede Rambo og de mindre vellykkede Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige samt The X-Files: I Want to Believe.




WALL·E
Smukt animeret og nærmest uden ord er dette fortællingen om den sidste robot på Jorden, som menneskene har forladt for at rydde op. Sammen med den elegante robot Eve drager WALL·E ud på en rejse i rummet, hvor selve menneskehedens skæbne venter. Filmen vandt velfortjent en Oscar for bedste animationsfilm.

Fortæl os i kommentarsporet herunder hvilke film, der er dine favoritter fra 2008.