Oscar-nomineringerne: De 5 største overraskelser

Superhelte-, gyser- og instruktør-triumfer samt forbigåelser
Billede
(© Get Out)

De eftertragtede Oscar-nomineringer er i dag blevet offentliggjort, og listen af kandidater til de prestigefyldte statuetter indeholdt flere overraskelser. Vi kigger på fem af dem herunder.

1. Get Out-succes
At Jordan Peeles gyser(-komedie) og debutfilm Get Out skulle få en nominering, var måske ikke en kæmpe overraskelse, men at den skulle få hele fire styks - endda i store kategorier - og dermed vippe andre stærke kandidater af pinden... det er en overraskelse. Oscar-komiteen hylder normalt ikke denne genre, så at 'Get Out' både får nomineringer for Bedste film, originale manuskript, instruktør og mandlige hovedrolle, det er en bedrift i sig selv! Filmen bliver Oscar-showets helt store underdog.

2. Superhelte-triumf: 'Logan' nomineret for bedste manuskript
Sidste år vandt Suicide Squad en Oscar for Bedste makeup - og film i genren bliver ofte nomineret for bedste visuelle effekter. Men i de tungere kategorier bliver superheltefilm ofte forbigået, så det er faktisk lidt overraskende, at Logan bliver nomineret for Bedste bearbejdede manuskript. Fuldt fortjent - og Hugh Jackmans svanesang til Wolverine-karakteren er nærmest komplet.

3. Franco forbigået
Hvert år forbigås film og skuespillere, når nomineringerne uddeles. Men med det stærke felt og det betændte politiske klima i Hollywood, så vi måske et par endnu større overraskelser end sædvanligt. James Franco og hans roste film The Disaster Artist blev forbigået - formentlig pga. #metoo-skandalen, som ramte ham, umiddelbart efter han vandt en pris for sin rolle ved Golden Globes. Filmen fik dog en lille trøste-nominering for Bedste adapterede manuskript (som Franco ikke er krediteret for). Andre forbigåelser tæller bl.a. Tom Hanks for sin rolle i Steven Spielbergs The Post samt Blade Runner 2049 i den tunge kategori Bedste film.

4. Kvindelig instruktør nomineret
Komedie-dramaet Lady Bird har fået flere flotte nomineringer, men det er især nomineringen til filmens kvindelig instruktør (og manuskriptforfatter) Greta Gerwig, som bør fremhæves. Hun er blot den femte kvinde til at være med i det sidste opløb til en instruktør-Oscar, og efter forbigåelsen ved Golden Globes var det usikkert, om Oscar-komiteen også havde valgt Gerwig fra.

5. Nolan får sin første instruktør-Oscar-nominering
Ja, du læste rigtigt. En af vor tids største og mest succesrige instruktører har aldrig modtaget en Oscar-nominering for sit fag. Christopher Nolan har tidligere fået nomineringer i andre kategorier, så at han nu anerkendes for sin instruktion på krigsfilmen Dunkirk, føles som længe ventet retfærdighed og en positiv overraskelse.