Jens Okking er død

Skuespilleren blev 78 år
Billede
(© Crone Film)

Den danske skuespiller Jens Okking sov stille ind søndag morgen kl. 06.05. Det oplyser Ritzau.

Den autodidakte Okking gjorde sig bemærket i starten af 1970'erne med en række stærke birolle, der viste hans store talent både som karakterskuespiller, især i den tilbagendevende rolle som betjent, men også inden for den mere lette komedie-genre.

I rollen som kriminalassistent Brask i krimi-filmen 'Nitten røde roser' modtog han således en Bodil for Bedste mandlige birolle i 1975, mens han som den godmodige, men noget tungnemme inkasso-gorilla Otto i Familien Gyldenkål-filmene udviste stor komisk snilde.

Men det var som den temperamentsfulde, ustabile betjent Karl Jørgensen, der har hjertet på det rette sted, i filmen Strømer fra 1976, at Okking for alvor brød igennem og fuldt fortjent fik en Bodil for Bedste mandlige hovedrolle.

Rollen som Karl Jørgensen står stadig den dag i dag som en af de stærkeste præstationer i dansk film, og Okking genbesøgte da også selv rollen i tv-serien 'Een gang strømer' i 1987.

Okking har siden markeret sig med flere mindeværdige præstationer bl.a. i det historiske drama Slægten, i Erik Clausens Rocking Silver, som Mulles far i Zappa og i tv-serierne 'Fiskerne', 'En by i provinsen' og i Lars von Triers Riget.

Skuespilleren gik på pension efter en blodprop i 2004, men nåede i 2002 at vinde endnu en Bodil for sin flotte indsats i At klappe med een hånd som den stive forretningsmand Svensson, der blødes op, da han finder ud af, at han måske har en datter.

Karrieren indbefattede ligeledes store roller på de skrå brædder, ligesom at han også var politisk aktiv bl.a. i Europa-Parlamentet. Han nåede desuden at instruere og skrive en enkelt film, den fejlslagende og fjollede, men interessante krimi-komedie Pas på ryggen, Professor fra 1977 med Ulf Pilgaard.

Jens Okking blev født den 18. december 1939 og blev 78 år. Han efterlader sig seks voksne børn og otte børnebørn.