James Franco er hovedrollen i seneste #Metoo-skandale

Samtidig kalder franskmændene det for en heksejagt
Billede
(© Golden Globe 2018/HFPA)

Hollywoods #metoo-udrensning af mænd, der udøver magtmisbrug over for kvinder i branchen, har taget en ny udvikling.

Golden Globe-uddelingen lagde søndag rammerne til den nye #Timesup-bevægelse, der bl.a. blev markeret ved, at gæsterne var mødt op fuldtalligt, klædt i sort. Men for én af festens sejrsherrer endte aftenen noget bittersødt.

Golden Globe-pris og #Metoo-anklager samme aften
James Franco, som vandt for bedste mandlige hovedrolle for komedien The Disaster Artist, blev nemlig mødt med op til flere #metoo-anklager på Twitter under showet.

Skuespillerinden Violey Paley var en af de anklagende, der beskyldte skuespilleren for at have presset hendes hoved ned mod sit lem, og mindede Twitter om, dengang Franco blev taget i at forsøge at få en fræk aftale med en 17-årig via Instagram. En sag, der betød, at skuespilleren forlod Instagram.

Franco har netop kommenteret anklagerne over for Stephen Colbert - se videoen forneden:

Stjernen ser dog alligevel ud til at mærke konsekvenserne, da New York Times i dag har aflyst en ellers planlagt begivenhed, hvor instruktøren skulle tale om sin nye film. Selv udtaler avisen, at de grundet kontroversen omkring de nylige anklager, ikke længere er bekvemte med at fortsætte. 

Spørgsmålet er så, om skandalen betyder, at Franco mister den Oscar-nominering, han ellers var en stærk kandidat til. Stemmerne fra akademiet skal først være i hus den 12. januar, så sandsynligheden for, at Franco - Golden Globe eller ej - ryger i svinget, er pænt stor.

#Metoo er en heksejagt, og Ålen er tilbage
Samtidig har #Metoo taget en helt ny drejning på den anden side af Atlanten, hvor over 100 prominente kvinder i Frankrig - bl.a. Catherine Deneuve - har sagt "stop!" Nemlig stop til den heksejagt, de føler, har fulgt i kølvandet på Harvey Weinstein-sagen.

De franske kvinder har delt et brev i avisen Le Monde, hvor de skriver, at #metoo-bevægelsen angriber den seksuelle frihed, hvor "klodset flirten" ikke er det samme som "macho aggressioner" - bevægelsen tager selvfølgelig stadig stærk afstand til al form for seksuel vold.

Herhjemme er der også sket nyt i den retning, da Peter Aalbæk Jensen, der er blevet anklaget for at have krænket flere kvinder, netop er vendt tilbage til filmselskabet Zentropa, som han har holdt sig fra siden november sidste år.

Ålens retur sker som følge af en rapport fra Arbejdstilsynet, der ikke har konstateret nogen arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet. Selv udtaler producenten til Ritzau, at "det gamle svin i Herfølge står i det frostklare solskinsvejr og er glad i låget."

Således er statusrapporten fra Hollywood, Frankrig og Danmark - Men hvad I synes? Er #Metoo-bølgen for unuanceret, eller er det direkte ufølsomt at stille spørgsmålstegn ved så vigtig en debat?