Cookie- og Privatlivspolitik
Glem alt om Stephen King - Agatha kom først

Glem alt om Stephen King - Agatha kom først

Guide til forfatterinden bag Mordet på Orientekspressen

Stem op!
17
Stem ned!
0
(reset)

Glem alt om Stephen King. Verdens mest oversatte forfatter er en kvinde:

Agatha Christie, kriminalromanernes dronning. 

I anledning af filmatiseringen af Mordet i Orientekpressen, har vi fået Agatha Christie-eksperten Michael Søby til at lave en kort guide til forfatterindens univers.

Hun er kendt for at have skabt både Hercule Poirot og Jane Marple, der tilsammen har løst mordgåder i 45 Agatha Christie romaner.

Begge karakterer er blevet udødeliggjort på TV - af henholdsvis David Suchet og Joan Hickson - men også på film har der været talrige bud på de ikoniske roller bl.a. Peter Ustinov og Margaret Rutherford.

Agatha Mary Clarissa Miller blev født i 1890 i Torquay og døbt i den lokale kirke All Saints, der senere indgik i hendes roman 'Mordet i præstegården'. 

Som ung arbejdede hun på byens apotek og lærte bl.a. om diverse giftstoffer. Ofrene i hendes bøger dør da også hyppigst af forgiftninger.

I 'Dødens tempel' bliver der begået et mord i et bådhus - ikke ulig det, som man finder tæt ved hendes hjem Greenway, nogle kilometer udenfor fødebyen Torquay. Hendes enorme have ved Greenway indgår ligeledes i romanen "16 år efter".

Hun rejste verden rundt i 1922 og hendes store interesse for oldtiden og det gamle Egypten mærkes i filmatiseringen af 'Døden på Nilen' (1978), der vandt en Oscar for Anthony Powells overdådige kostumer.

Den sidste gang hun viste sig offentligt var ved premieren på Sidney Lumets filmudgave af 'Mordet i Orientekspressen' (1974). Hun døde d. 12. januar 1976.

 

VIDSTE DU...

...at Agatha Christie selv var genstand for et mysterium, da hun sporløst forsvandt i flere dage og var eftersøgt af politiet? Historien blev senere til spillefilmen "Agatha" med Vanessa Redgrave i titelrollen.

...at Agatha Christie også er teaterhistoriens mest succesfulde dramatiker. Hendes skuespil havde premiere den 25. november 1952 og har spillet i London lige siden.

...at den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan engang har medvirker i en Agatha Christie-film?  Det var i en kort TV-udgave af "The Case of The Missing Lady" (1950) overfor en ung Cloris Leachman (kendt som Frau Blücher i Mel Brooks' "Frankenstein Junior")

...at fire skuespillere har opnået Oscar-nomineringer for deres præstationer i en Agatha Christie-film: Ægteparret Charles Laughton og Elsa Lanchester blev nominineret for henholdsvis bedste mandlige hovedrolle og bedste kvindelige birolle i Billy Wilders "Anklagerens vidne" (1957) . Senere modtog henholdvis Albert Finney og Ingrid Bergman nomineringer i samme kategorier for deres spil i "Mordet i Orientekspressen" (1974). Sidstnævnte vandt tilmed sin tredje Oscar.

...at Agatha Christie skrev manuskriptet til en filmudgave af Charles DIckens "Bleak House", som dog aldrig blev realiseret.

...at hun dedikerede bogen "Det forstenede ansigt" til Margaret Rutherford, filmhistoriens første Miss Marple.

Den nye filmatisering af Mordet i Orientekspressen kan ses i biografen fra 23. november.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ghita

Det er en super film og Mads Mikkelsen er jo heller ikke værst.

1 dag siden
Carsten

Det lyder som en drålig nyhed og synd for det univers der er bygget op. Jeg håber ikke det vil ske at han skal være med i dette univers.

2 dage siden
Heidi

Captain America: The First Avenger udspiller sig i ca. år 2012 da den starter med at de finder Steve Rogers frossen (ca.

2 dage siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Tak skæbne.

2 dage siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

2 dage siden

Aktive debatter