Cookie- og Privatlivspolitik
Har anmelderne altid ret?

Har anmelderne altid ret?

Debatten om den rådne tomat

Stem op!
8
Stem ned!
0
(reset)

Spørgsmålet om, hvorvidt en films liv i biografen afhænger af anmeldernes dom er som sådan ikke ny. Diskussionen har dog fået nyt liv i år, hvor sitet Rotten Tomatoes er kommet ekstra meget i filmselskabernes søgelys i USA. Det er dog en debat med to sider.

Den rådne tomat
Rotten Tomatoes samler nemlig de internationale anmelderes dom på deres ’tomatometer’ som enten værende frisk eller rådden. På den måde kan sitets brugere hurtigt danne sig et overblik over, hvilke film der er blevet henholdsvis positivt eller negativt modtaget.

Siden sitets begyndelse i 2000 er det kun blevet større og mere populært. Nogle filmselskaber har således i år givet sitet skylden, hvis en af deres film har klaret sig dårligt i biografen grundet en rådden dom. Her finder man eksempelvis en film som komedien Baywatch, der fik en rådden score på 18% OG klarede sig økonomisk dårligt.
 

Sony lavede et modtræk på The Emoji Movie. For at komme dårlige anmeldelser i forkøbet satte filmselskabet en embargo på anmeldelserne til blot få timer før premieren.

Animationsfilmen fik en økonomisk fin åbningsweekend, skriver Screenrant tilbage i august, men dens bundrådne score på 10% kan måske have haft indflydelse på, at den i det lange løb underperformede ved billetlugerne.

Modsat finder man eksempelvis superheltefilmen Wonder Woman og krigsfilmen Dunkirk, der landede super-friske scores på henholdsvis 92% og 93%. Begge har også klaret sig godt i biografen, hvorfor man måske her kan se en sammenhæng mellem ros og succes.

To sider af samme sag
På den ene side ser man altså argumentet for, at Rotten Tomatoes har betydning for en films liv i biografen. Et argument, der understøttes af en undersøgelse foretaget af The Nielsen Research Group, der ifølge The Hollywood Reporter viste, at syv ud af ti biografgængere har mindre tendens til at se en given film, hvis dens score på Rotten Tomatoes er rådden. 


På den anden side finder man det stikmodsatte argument: At anmeldelserne ikke har betydning for, om vi går i biografen.

Det skrev Variety for nylig i en artikel med udgangspunkt i en undersøgelse fra i år, der er foretaget af Yves Bergquist fra USC’s Entertainment Technology Center. Bergquist har analyseret data helt tilbage til 2000, og hans konklusion er klar:

- Rotten Tomatoes’ score har aldrig spillet en særlig stor rolle i films Box Office-liv, hverken positivt eller negativt.

Hvem har så ret?
Ser man på anmelderne versus publikums dom i dansk regi, finder man eksempelvis i Alle for én-filmene et misforhold mellem negative anmeldelser og penge i kassen. Komedieserien har nemlig klaret sig særdeles godt ved billetlugerne på trods af en hård medfart fra anmelderne, og her på kino.dk kan man bl.a. se, at Alle for tre har et anmelder-gennemsnit på kun 2 ud af 6 stjerner.

Så hvem har ret? Det er der nok flere parametre, der afgør end lige Rotten Tomatoes.

Man kan bl.a. forestille sig, at god gammeldags word of mouth blandt venner og bekendte også spiller ind, mens sociale medier som Facebook og Twitter ligeledes har indflydelse på publikums filmvalg.

Sandheden for en films succes kontra flop i biografen skal derfor nok findes i et komplekst samspil af flere grunde end lige Rotten Tomatoes’ ’tomatometer’.

Man skal dog huske på, at anmelderne også kan tage fejl. Se eksempelvis på juleklassikeren Home Alone, der har en rådden score på "kun" 56%. Vi kan vel godt blive enige om, at det er for lidt?

Hvad med dig? Har de professionelle anmeldelser indflydelse på, om du går i biografen eller ej?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

4 år siden

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lassicuser/582638

Selvom anmeldere måske har lidt mere filmviden end os andre så er en anmelders mening stadig kun en persons mening. Der er ingen opskrift på en god film for det er alt sammen subjektivt. At sige at "Titanic" er bedre end f.eks. "Alle for Èn" er ligesom at sige at drømmekage er bedre end chokoladekage. Hver sin smag.

Når det så er sagt er det svært ikke at lade sig påvirke at anmelderne. Hvis jeg ikke er helt sikker på om jeg har lyst til at se en film så er der igen tvivl om at dårlige anmeldelser ofte gør at jeg aldrig får filmen set. Men personligt synes jeg at Rotten Tomatoes og medierne generelt spiller for stor en rolle.

Men helt ærligt, så er anmelderne mindst ligeså præget af deres personlige meninger som alle os andre. "Transformers - Revenge of the Fallen" har en score på 19 procent på Rotten Tomatoes, mens "The Avengers" har en score på 92. What??

Johnnyuser/335920

før den officielle premiere er et gigantisk rødt flag, der fortæller at studioerne ved at de har en stinker, så den slags film undgår jeg.

En film som jeg i år faktisk troede jeg skulle se, men valgte at lade være, ikke pga. rotten tomatoes men omtale på Colliders Youtube kanal var The Dark Tower.

En anden film som jeg faktisk synes godt om på trods af dens lunkne tomato score er The Mummy. Nogle ting kunne måske godt været gjort bedre, bl.a. behøvede man ikke hele dr. Jekyll/mr. Hyde karakteren, men jeg synes dog jeg var godt underholdt.

Horsi

Jeg synes ikke rigtig at du kan overføre rotten tomato til danske forhold for den hjemmeside har fået kuldt status i USA. Mit gæt er at film der ligger på vippen bliver afgjort af siden for almindelige filmgængere. Prisen for bio billetter i en biograf er høj - for dem. Så film der ligger på vippen i forhold til om vi skal se den så bliver rottentomato afgørende. Dette kan måske overrules hvis nogle venner har sagt ignorer det men hvis folk ser noget der er måske, måske ikke så kan der være stor magt i den hjemmeside.

MarkusStepH

Jeg kan slet ikke relaterer til til en fancy film anmelder der ikke ser filmen som underholdning men som et form for udtryk eller kunst.

IMDB og forskellige youtube reviews giver et godt billede om det er en film der er værd at se.

Ann-Britt

Ja, jeg læser NOGLE gange anmeldelserne.
I Søndagsavisen fx. Hvis filmen er dømt dårlig dér, tør jeg godt se den, for så er det sandsynligvis lige en film efter mit hoved :)

Dengang filmmagasinet Bogart gik i tv, kunne jeg godt regne med, at fik filmen ros her, så var det ofte en film for mig. Jeg kan faktisk ikke huske at være blevet skuffet over en film, jeg har valgt at se pga. hans anmeldelser :)

Ellers læser jeg især de personlige anmeldelser ved filmen her på kino.dk, og tager udgangspunkt i dem, og så har jeg en veninde, som jeg ofte har brugt til at finde ud af, om jeg havde lyst til at bruge pengene på den eller den film.

Gerne film som engelske udstyrsfilm og rene eventyr, vil jeg altid vælger. Og en enkel forfatters film har også på forhånd grønt lys.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lars Michael

Uha det er mega svært, også fordi man elsker James Bond.
Men hvis min liste skulle se sådan ud ville det være

2 dage siden
magicthe

Titane er en film, som jeg glæder mig enormt til at se. Jeg så "Raw" tidligere i år - og det er en film, jeg allerede elsker.

3 dage siden
Jesper Ørsted

01. Goldfinger (1964)
02. Diamonds Are Forever (1971)
03. On Her Majesty’s Secret Service (1969)
04. Die Another Day (2002)

4 dage siden
Brumbassenuser/117960
.
Brumbassenuser/117960

No Time to Die
Skyggen i mit øje
Dune
Top Gun
Margrete Den Første
Baby Boss 2

5 dage siden
Antaeus

1. Dune
2. Bond
3. Eternals
4. Top Gun

1 uge siden