Opskriften bag Baby Driver

10 film du skal se før action-komedien
Billede
(© Baby Driver / © Big Talk Productions)

Instruktøren bag den komiske Cornetto-triologi, Edgar Wright, har holdt en pause fra instruktørlivet siden The World’s End fik premiere i 2013.

Nu er han tilbage med sin nye film Baby Driver, som han desuden også selv har skrevet.

Ikke nok med at filmen indeholder masser af action-scener og et suverænt soundtrack, så er filmen heller ikke gået ned på skuespillere. Udover Ansel Elgort, der spiller hovedrollen som den unge flugtbilist Baby, byder karakterlisten bl.a. også på Kevin Spacey, Jon Hamm, Jamie Foxx, Lily James og Eiza González.

Men hvilken film er 'Baby Driver' egentlig? Se med nedenfor, hvor vi har brygget vores egen opskrift på action-komedien.


Fast Five / © Universal Pictures
20% 'Fast and the Furious' og Bullitt:
Filmen handler om Baby, der arbejder som chauffør for sin chefs ansatte skurke. Mens forskellige hold af bankrøvere og andre kriminelle tømmer diverse forretninger for penge, venter Baby i sin bil, hvor han er klar til at give den lige så meget gas på Atlantas veje, som Vin Diesel og Paul Walker er i Fast and the Furious-serien, for at undslippe politiet. I modsætning til 'Fast and the Furious', hvor mange af bilstuntsene bl.a. består af eksplosioner, tager Edgar Wright ’Baby Driver’ tilbage til det grundlæggende ved biljagt, hvor stuntsene afhænger af noget så simpelt som Babys dygtighed til at køre bil (Tænk Steve McQueen i Bullitt).


Ocean's Eleven / © Warner Bros.
10% Ocean’s Eleven:
Hjulspor på vejene i storbyen er dog ikke alt 'Baby Driver' handler om. Klassiske, planlagte røverier bliver det som sagt også til, og disse heists bliver nøje gennemtænkt af Doc (Kevin Spacey), der ligesom George Clooneys karakter i ’Ocean’s Eleven’ er flokkens kriminelle overhoved. Doc deltager dog ikke selv aktivt i forbrydelserne ligesom Ocean, men bliver tilbage i sikkerhed, hvor han alligevel høster godt af den fangst, hans hold har fisket i land ved hjælp af vold og imponerende biltricks.

Drive / © FilmDistrict
20% Drive:
Han er ikke det store snakkechatol, han forsøger at beskytte en pige, han holder af, og han er vanvittig god til at køre bil. Så god at han arbejder som stuntbilist i Hollywood. Ja, vi snakker altså om Ryan Goslings karakter i ’Drive’ og ikke Baby, men det er lige før, vi selv blev i tvivl. Ordet chauffør får en helt ny betydning, når vi møder disse to mænd bag rettet, og deres vilde kørsel er bestemt ikke alt, de har til fælles. De er også viklet ind i et kriminelt miljø, hvor de kører en farlig flugtkørsel fra gerninger, de ikke selv har begået, og så har de begge fede kørehandsker.

Juno / © Fox Searchlight Pictures
10% Juno og Kingsman: The Secret Service:
Hverken ’Juno’, ’Kingsman’ eller 'Baby Driver' er en klassisk klask-dig-på-lårene-af-grin-film, og alligevel kan vi ikke komme udenom komediedelen. Ligesom de to film, der handler om teenagergravititet og spioner i London, finder vi i 'Baby Driver' et galleri af skæve karakterer, der med replikker og handlinger (og dumheder) bringer morskab til en ellers action-flydt thriller. Både Jamie Foxx og Kevin Spacey bringer bl.a. også deres underspillede komik med sig fra De satans chefer og sørger for underholdningen, når Baby ikke blærer sig med sin kørsel.

Og i forbindelse med 'Juno', skal vi selvfølgelig ikke forglemme kærlighedshistorien, der også spilles på i 'Baby Driver' mellem den unge flugtbilligst og hans kønne servitriceveninde, hvis forhold er kompliceret, men dog ikke lige så kompliceret som Juno og Paulie Bleekers.


Reservoir Dogs / © Live Entertainment
10% Reservoir Dogs:
Der er hverken nogen Mr. White, Mr. Orange eller Mr. Pink i 'Baby Driver'. Til gengæld er der en Darling, en Griff, en Buddy og en Baby (dog uden reference til Dirty Dancing). Selvfølgelig er Baby ikke Babys rigtige navn, men ligesom i 'Reservoir Dogs' gemmer skurkene sig bag dæknavne, så deres identitet ikke bliver offentliggjort overfor nogen andre – heller ikke deres medsammensvorne, som de ikke altid stoler på. Og ligesom mændene med farvenavne, så er 'Baby Driver's navnemaskerede forbrydere også iklædt tjekkede, ens outfits mens de udøver kriminalitet.


Point Break / © Largo Entertainment
10% Point Break:
Pistolskud , forbrydelser og fastelavnsmasker er ikke nyt inden for actionfilm, og alle tre elementer har vi bl.a. set før i ’Point Break’ fra 1991. Til sammenligning med ’Point Break’ iklæder Baby Driver-holdet sig menneskelignende masker for at sløre deres identitet endnu mere end med de uskyldige øgenavne.  Men hvor mange af action-sekvenserne i 'Point Break' foregår i luften eller på vandet, så foregår de vilde stunts i 'Baby Driver' på asfalten.


Guardians of the Galaxy / ©Marvel Studios
20 % Guardians of the Galaxy og Scott Pilgrim mod verden:

Ligesom den populære 80’er-musik-fyldte Sony-walkman er Star Lords kæreste eje i 'Guardians of the Galaxy', kan Baby heller ikke leve uden sine talrige og farverige iPods, hvor han højst sandsynligt gemmer alverdens musik - inklusiv sine egne mixtapes. For ligesom Scott Pilgrim (Michael Cera) i instruktørens egen ’Scott Pilgrim mod verden’ så skaber Baby også sin egen musik.

Men hvor Edgar Wright har udtalt, at musikken i ’Scott Pilgrim mod verden’ bare spiller en stor rolle i filmen, så er 'Baby Driver' bygget op over et musikalsk skelet, og det skyldes bl.a. at Baby kun kan udføre sin forbryderiske stjernekørsel, når han har det helt rigtige soundtrack i ørene.

Men selvom 'Baby Driver' præges af populære musiknumre, der enten spilles i høretelefoner, på dineren eller på en pladespiller i hans stue, så er det langt fra en klassisk musical som La La Land.  

Baby Driver har premiere den 29. juni.