Trier: "Min mest traditionelle film"

Setbesøg på The House That Jack Built
Billede
(© Birger Storm)

Optagelserne til Lars von Triers kommende thriller The House That Jack Built er netop begyndt i Dalsland, Sverige, og vi besøgte optagelserne, hvor instruktør, hovedrolleindehaver Matt Dillon og Uma Thurman svarede på spørgsmål.

Filmen handler om seriemorderen Jack, spillet af Dillon, der i en periode gennem 12 år begår flere drab, som han selv betragter som kunstværker. Thurmans rolle kaldes blot Lady One, hvilket også tydeligt indikerer hendes plads i rækken af ofre.

De svenske, sneklædte skove skal gerne ende med at ligne et område i Washington State i 70erne, og vi fik et kort glimt af optagelserne, mens vi ventede på, at filmholdet blev færdige med dagen. En vandkæmmet Dillon sidder i en rød bil, der har transporteret hans (endnu levende) første offer til en smed, der kan reparere hendes ødelagte donkraft.

Det er koldt, og mens journalisterne sidder inde i varmen, krammer skuespillerne varmedunke og pudser næse i de korte pauser mellem takes. Det er anden optagedag, og de har været i gang siden klokken fem om morgenen.

Lars von Trier ©Birger Storm

Hvordan er det at snakke med pressen igen?

Lars von Trier:
Jeg har heldigvis fået de forkerte briller med, så alt er sløret og ude af fokus. Det føles godt og trygt, at pressen ikke har ændret sig, siden jeg forlod dem.

Uma Thurman har tidligere arbejdet sammen med Trier på Nymphomaniac, og hun er glad for at få muligheden igen:

Det var en fantastisk oplevelse at arbejde med Lars, og jeg tror ikke, at han blev skuffet over mig. Han brummede højst lidt utilfreds en gang i mellem. Haha. Jeg var umådeligt begejstret, da han sendte mig det nye manuskript.

LvT: Vi forsøger at lave noget der koster mere for færre penge. Det er muligvis den mest traditionelle film, jeg nogensinde har lavet.

Hvorfor valgte du Uma Thurman og Matt Dillon?

LvT: Jeg valgte dem, fordi de tydeligvis ikke kan læse. Der var så mange skuespillere, jeg sendte manuskriptet til som sagde, at de ville gøre alt for at arbejde sammen med mig… undtaget med det her manus. Og så var der to, der sagde ’JA!’. Vi måtte hellere give dem en læsetest.

Matt Dillon ©Birger Storm

Om seriemordere havde de følgende kommentarer:

Matt Dillon:
Vi talte meget om, hvordan seriemordere ikke ligner seriemordere. Hvis du kigger på nogle af de værste mennesker i historien, så ser de ikke skræmmende eller truende ud. De kan næsten blive klovneagtige.

LvT: Alle de kvinder jeg har været sammen med, har af en underlig årsag været helt vilde med seriemordere. Det har måske noget at gøre med mig. Men min erfaring siger mig, at kvinder har noget med seriemordere.

Er der også en svær to’er for seriemordere?

MD: Den vil jeg ikke berøre. Haha.

LvT:
Jeg er ikke sikker. Men i denne her film er offer nummer to rigtig besværlig.

MD:
Ja. Hun får det hårdt. 

Lvt:
Hun har et problem med at dø.

Matt Dillon & Uma Thurman ©Birger Storm

Da de bliver spurgt om Bruno Ganz’ rolle i filmen er svaret kort:

LvT:
Vi kan ikke sige noget om den.

MD:
Bruno Ganz er en af mine favoritskuespillere.

LvT:
Spillede han ikke Hitler?

Og her bryder en af filmens producenter ind. For selvom det var en tydelig joke er det nok bedst, at Trier ikke får sagt mere om den sag.

The House That Jack Built forventes at få dansk premiere i 2018.