Cookie- og Privatlivspolitik
Berlinalen 2017

Berlinalen 2017

En uforudsigelig årgang

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)

I morgen går starten på den 67. udgave af Berlinalen, hvor 18 film skal kæmpe om Guldbjørnen. Som altid er filmfestivalens hovedkonkurrence en uforudsigelig størrelse.

På den tyske festival hører forhåndsfavoritter til sjældenhederne. Når det endelig har været tilfældet, gik film som Hesten fra Torino og Boyhood alligevel ikke hjem med hovedprisen for Bedste film.

Det siger en masse om hovedkonkurrencens høje niveau ('Hesten fra Torino' blev slået af Nader og Simin - en separation), men også noget om en festival, der elsker overraskelser.

Verdensfilm, og gerne de politiske af slagsen, er dog altid i høj kurs, men at spå om en vinder på nuværende tidspunkt ville være det glade vanvid. Det er fristende, men vi ser i stedet nærmere på en række særligt interessante titler i hovedkonkurrencen.

Django ©Roger Arpajou
Django
Årets åbningsfilm er en biografi om jazz-guitaristen Django Reinhardt, og det ligner et luksuriøst periodedrama fra Paris under den tyske besættelse. Det franske drama markerer Etienne Comars debut som instruktør. Han har tidligere produceret anmelderroste film som Timbuktu og Om guder og mænd.  

The Dinner
Fundamentet er et middagsselskab på en fin restaurant, hvor der diskuteres opdragelse og ansvar med udgangspunkt i to sønners voldelige handling. Det kan umiddelbart lyde som Polanskis Carnage, men under alle omstændigheder er der potentiale for et forrygende kammerspil. Rollelisten består af Richard Gere, Laura Linney, Steve Coogan, Rebecca Hall og Chloë Sevigny. Filmen er skrevet og instrueret af Oren Moverman (The Messenger).

Spoor ©Robert Paêka
Spoor
En pensioneret ingeniør lever et isoleret liv i en lille bjergby på grænsen mellem Polen og Tjekkiet. Men det er ikke den rene idyl. Flere og flere lig dukker op i naturen, og noget er tydeligvis helt galt. Vi ved ikke, om filmen er et symbolsk kunststykke eller en decideret thriller, men plottet er besnærende. Instruktøren er den polskfødte Agnieszka Holland, der har iscenesat afsnit af velrenommerede tv-serier som ’Treme’, ’House of Cards’ og ’The Wire’.

A Fantastic Woman
I 2013 stod Sebastián Lelio for en stor oplevelse på Berlinalen i form af den chilenske Gloria, der resulterede i en Sølvbjørn til Paulina García for Bedste kvindelige hovedrolle. Nu gæster han festivalen med et drama om en transseksuel tjener og natklubsangerinde, hvis kæreste pludseligt dør.

The Party ©Oxwich Media Limited/ Adventure Pictures Limited
The Party
Sally Potter har begået sin første spillefilm siden Ginger & Rosa fra 2012. Rollelisten er imponerende (Cillian Murphy, Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, osv.) og det skulle eftersigende være "en tragedie pakket ind i en komedie, der starter som en fest, men ender blodigt."

The Other Side of Hope
Aki Kaurismäki har lavet en film om en pokerspillende restauratør og en rejsende sælger, der bliver venner med en gruppe syriske flygtninge, som netop er ankommet til Finland. Det kan umiddelbart lyde som kulsort samfundssatire gjort af det politiske stof, der fører til en Guldbjørn. Men indtil videre kun på papiret.

Der er 12 andre film i hovedkonkurrencen. Rumænske Cãlin Peter Netzer vender fx tilbage med sin første film siden Mor & søn, der vandt Guldbjørnen i 2013. Der er sågar en kinesisk animationsfilm, ‘Have a Nice Day’, om en blodig jagt på en stor pose penge.

Priserne uddeles lørdag den 18. februar.

10 års vindere af Guldbjørnen

2016: Havet brænder (Italien)
2015: Taxi Teheran (Iran)
2014: Black Coal, Thin Ice (Kina)
2013: Mor & søn (Rumænien)
2012: Cæsar skal dø (Italien)
2011: Nader og Simin - en separation (Iran)
2010: Honning (Tyrkiet)
2009: The Milk of Sorrow (Peru)
2008: Tropa de elite - Elitestyrken (Brasilien)
2007: Tuyas ægteskab (Kina)

Vi er på Berlinalen fra den 9.-15. februar. Du kan følge med her på sitet. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Glæder mig til at følge det.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

7 timer siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

23 timer siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

3 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

4 dage siden