Cookie- og Privatlivspolitik
”Underverden er en kritik af vold”

”Underverden er en kritik af vold

Q&A med Fenar Ahmad og Dar Salim

Stem op!
57
Stem ned!
0
(reset)

Tilbage i august kunne kino.dk, i samarbejde med SVEND 16, invitere til en særlig masterclass om den nye danske film Underverden med instruktøren Fenar Ahmad, der tidligere har stået bag hip hop-filmen Ækte Vare, og hovedrolleindehaver Dar Salim. I forbindelse med premieren bringer vi et uddrag.

Den danske film handler om overlægen Zaid, der er vil have hævn efter sin brors død, og derfor tager sagen i egen hånd. Filmen er et hårdkogt action-drama, der kan sammenlignes med Pusher i sin skildring af det kriminelle, københavnske miljø, men der er også hentet elementer fra superhelte af den mere realistiske art, især tv-serien 'Daredevil'.

Underverden ©Scanbox

Hvordan var jeres research-fase?

Fenar: Hvis jeg skulle lave en film om et badehotel, så ville jeg tage ud til et badehotel og bo der i en måned, og lære alle medarbejderne og gæsterne at kende. Så med ’Underverden’ har jeg haft en ret farverig og hyggelig researchtur, hvor jeg har set en masse ting. Jeg prøver altid at lave film, om ting jeg ikke ved alt om, for så lærer jeg noget, når jeg tager hjem. Ellers er det meningsløst at lave film, for man bruger tre år af sit liv på én.

Dar: Vi er begge to kæmpe nørder i forhold til research. Det er faktisk min yndlingsting, når jeg laver film. Rent praktisk startede vi allerede to år før med at gå rundt om Søerne og bare snakke. Da vi havde fundet ud af, hvilken fyr Zaid var, skulle jeg lære at kæmpe. Jeg gik til yoga i et år og fik både en styrke- og boksetræner, og så skulle jeg tage et motorcykelkørekort. Så der var meget forberedelse.

Hvorfor er der så få seriøse, danske actionfilm?

Fenar: Alle, der laver film siger, at action er dyrt. Jeg tror ikke det er fordi det er dyrt, det er fordi det er farligt. Vi skal smadre en bil i virkeligheden, der er ingen computereffekter der. Pistolen er også rigtig, den har bare løst krudt, og det er farligt at arbejde med sådan noget. Folk kan dø.

Underverden ©Scanbox

Hvad var den hårdeste dag på settet?

Fenar: Bilen, der kører galt, det var en af de hårdeste. Vi lavede et bankrøveri ved hovedbanegården, hvor vi skulle blokere hele gaden, og det var lidt heftigt. Og vi har sparket en mand ud af ottende etage i virkeligheden.

Dar: Vi havde en lang slåskampsscene vi filmede på i 10 timer. Ham jeg skulle spille overfor er ikke professionel på den måde. Han er ikke vant til, at man skal passe på hinanden og øve sig først. I de første prøver fik han trykket mine ribben, og så havde vi 10 timer efter det, hvor jeg også fik knækket lidt af hans næse…

Fenar: Men han skulle jo også spille skadet.

Dar: Ja, så det var fint. Og det ser godt ud på lærredet. Men det var godt nok den hårdeste dag rent fysisk.

Hvordan er fordelingen mellem rigtige skuespillere og mennesker fra miljøet?

Fenar: Der er rigtig mange skuespillere med, men de folk, der skal repræsentere den københavnske underverden har gået på en anden teaterskole end de professionelle. De har lært at spille skuespil på gadeplan. Den kriminelle del af filmen er på den måde repræsenteret af mennesker, der har haft et rigtigt forhold til den.

Dar: Det som Fenar er rigtig godt til – der er en gave for os skuespillere – er når vi skal møde dem som spiller mine modstandere. Så er det ikke et studie, der er blevet bygget. Det er nede i en pusherklub eller et smadret musikstudie. Jeg kender ikke nogle skuespillere, som ville kunne levere det de gør, fordi de er sig selv på en sindssyg autentisk måde. På den måde dykker man ned i en underverden, som er fed for publikum at få et indblik i. Det er fedt for skuespillere som mig at være nede i den, for så bliver det bare nemmere at spille.

Underverden ©Scanbox

Har I gjort jer tanker om niveauet af vold i filmen?

Fenar: Hovedpersonen Zaid mister alt smukt i sit liv ved at hævne sig. Filmen er en kritik af vold. Men hvis jeg skal nå de mennesker, der selv er voldelige, bliver jeg nødt til at fortælle det med vold. For det er sådan nogle film de ser. Jeg kan ikke selv lide vold, og da jeg skrev filmen troede jeg ikke den var så vild. Men da vi filmede kunne jeg godt se det. Det virker slet ikke så ekstremt på skift.

Dar: Hvis du ser en karate-film eller lignende, så starter den ligeud med at smadre 20. Allerede dér er der meget mere vold. Det gør bare ikke ondt. Men her – der er jo ikke sindssygt meget vold – men hver gang, der er en voldsscene, så er det ubehageligt. Man kan ikke lide det, og det er grimt, for sådan er det i virkeligheden. Der er ikke nogle slåskampe, hvor det ser fedt ud. Det er sådan noget hvor man tænker: ”Hold nu op med at slå hinanden!”.

Fenar: Vi er her for at promovere fred! Haha.

Underverden har premiere den 19. januar.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

20 timer siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

3 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

4 dage siden

Aktive debatter