Troldmands-battle: Dumbledore vs Gandalf

Hvem vinder?
Warner Bros./New Line Cinema
(© Warner Bros./New Line Cinema)

Tiden er inde: De to mægtigste troldmænd i fantasiens verden, Gandalf og Dumbledore, skal mødes i en duel.

Lad os et øjeblik glemme, at den ene er i Landet Hinsides Havene og den anden er afgået ved døden. Harry Potter- og Ringenes Herre-fans har alle dage spekuleret over, hvilken af de gamle, langhårede, spøjse og dødsensfarlige Merlin-groupies ville vinde i en duel, og nu vil kino.dk finde det endegyldige svar.

I sidste uge lavede vi en afstemning, hvor brugerne skulle stemme på, hvem der ville vinde i en tvekamp. På kino.dk vandt Dumbledore over Gandalf med 52%, men på Facebook var Gandalf den klare vinder.

Så vi besluttede os for at undersøge opgøret nærmere. Vi har udvalgt nogle stats for både Gandalf og Dumbledore, og så er det op til jer at afgøre, hvilken af de to herrer der fortjener sejren.

Lord of the Rings/New Line Cinema

Lord of the Rings/New Line Cinema

I den ene side af ringen (eller Ringen) har vi Gandalf: En maia-ånd, som drog til Midgård fra Landet Hinsides Havnen, og tog skikkelsen af en gammel, skægget mand med en grå kappe ved navn "Gandalf den Grå". Ved sin ankomst blev han skænket Narya, en af de 19 ringe som Sauron senere søgte at kontrollere med Herskerringen.

I Ringenes Herre- og Hobbitten-trilogierne var Gandalf med til at bekæmpe mange formidable fjender. I Eventyret om Ringen besejrede han den frygtindgydende balrog i Moria-minerne, men mistede livet i kampen. Han genopstod som "Gandalf den Hvide", en meget mere magtfuld skikkelse, hvis magi ikke længere var begrænset af hans menneskelignende forklædning.

Gandalf har en forkærlighed for hobbitternes hjemland Herredet, som han besøger så tit, han kan.

Harry Potter/Warner Bros.

Harry Potter/Warner Bros.

Den udfordrende troldmand er Albus Dumbledore, Gandalfs litterære efterkommer. I modsætning til Gandalf er Dumbledore "bare" en almindelig troldmand, men en mægtig én af slagsen: Rektoren på Hogwarts har nemlig stået imod ikke bare en, men to af de mest magtfulde onde magikere nogensinde.

Da han besejrede Gellert Grindelwald i 1945, blev han herre over Oldstaven, en af de tre Dødsregalier, der kan gøre indehaveren til herre over døden. Dumbledore har haft alle tre Dødsregalier i sin besiddelse, dog aldrig på samme tid, og var dermed aldrig herre over døden.

Han er til gengæld herre over sit eget sind: Ved hjælp af Okklumensi og Legilimensi kan Dumbledore beskytte sig selv mod mental manipulation, og kan udføre en form for tankelæsning. I modsætning til Gandalf kan han også teleportere (spektral transferens), hvilket nok ville være til stor hjælp i en duel.

Gandalf har selvfølgelig en klar fordel, da han som maia-ånd er nær udødelig, og har adgang til ældre og stærkere magi end Dumbledore. Da han genopstår påstår han desuden, at ingen våben kan skade ham - men om dette også omfatter besværgelser er uklart.

Man kan godt argumentere for, at Gandalf primært har en fordel over ikke-magiske skabninger. Dumbledore har derimod færdedes blandt troldmænd og -kvinder hele livet, og derfor er bedre rustet til at kæmpe imod dem.

Kan Dumbledore besejre Gandalf? Eller er Gandalf simpelthen for magtfuld et væsen til, at Dumbledore har en chance?