Cookie- og Privatlivspolitik
15 skuespillere der blev instruktører

15 skuespillere der blev instruktører

Fra foran til bag kameraet

Stem op!
33
Stem ned!
0
(reset)

Ofte er der en skarp opdeling mellem skuespillerne og folkene bag kameraet. Alle kender ligesom deres plads. Men nogle gange sker det, at skuespillerne ønsker mere end bare at tage imod ordrer fra en mand med megafon, og de begynder efterhånden selv at instruere.

Listen af skuespillere, der har påtaget sig filmprojekter af større eller mindre art, er meget lang, men vi har udvalgt 15 personligheder, som dels er prominente foran kameraet, men som samtidig har formået også at skabe et anerkendt navn som instruktør i en længere række film.

Derfor har vi undladt at tage folk som Joseph Gordon-Levitt, Zach Braff, Tommy Lee Jones, Charles Laughton, Ed Harris og Denzel Washington med. Trods flere strålende værker hver især har de simpelthen lavet for få film som instruktør.

Vi har også valgt at se bort fra folk, som startede nogenlunde samtidig ud som både instruktør og skuespiller. Det går således ud over navne som Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen, Sydney Pollack og Gene Kelly.

Men hvem af de 15 skuespillere, der er blevet instruktører, synes du, har klaret overgangen bedst? Stem på din favorit nederst. 

The Town/Warner Bros.

Ben Affleck
Flødebollen fra Pearl Harbor overraskede alt og alle, da han med stor succes sprang ud som instruktør med den brutale Boston-fortælling Gone Baby Gone, og efter stiløvelsen The Town, kulminerede det i Argo, der indbragte Affleck en Oscar for Bedste film. Kvaliteterne som skuespiller er også begyndt at træde frem i bl.a. Kvinden der forsvandt, men det er som instruktør, Affleck viser sit sande talent.

Bulworth

Warren Beatty
Beatty slog igennem i klassikeren Bonnie and Clyde fra 1967 og havde flere større roller i 70erne, inden han instruerede bl.a. sig selv i 'Heaven Can Wait' (1978). Det var dog 'Reds' (1981), der for alvor cementerede Hollywood-stjernens status som filmskaber, og resulterede i en Oscar for Bedste instruktør. Efter en veloplagt filmatisering af tegneserien Dick Tracy gik det ned ad bakke med den politiske Bulworth, men snart er han aktuel med Rules Don't Apply.

Hamlet

Kenneth Branagh
Kenneth Branagh har aldrig lagt skjul på, at han har forsøgt at løfte arven efter Sir Laurence Olivier som filmmediets fremmeste fortolker af Shakespeare. Efter at have haft roller i adskillige tv-produktioner og film i 1980erne, slog han igennem som instruktør og hovedrolle i Henry V. Ved siden af senere Shakespeare-filmatiseringer som 'Much Ado About Nothing' (1993) og Hamlet har briten instrueret mindre højtragende film som 'Peter's Friends' (1992), Thor og Jack Ryan: Shadow Recruit.

Opening Night/Faces Distribution

John Cassavetes
Den amerikanske skuespiller er i dag bedst kendt for sin rolle i gyserklassikeren Rosemary's Baby, men John Cassavetes instruerede nogle af de mest indflydelsesrige film i 1960erne. Gennembruddet kom med 'Shadows' i 1959, der brød med tidens opstyltede Hollywood-facade i et realistisk samtidsportræt, som sjældent var set uden for dokumentargenren. Senere instruerede han den endnu bedre 'A Woman under the Influence' (1974) med hans hustru, Gena Rowlands, i hovedrollen. Den danske dogmebølge skylder Cassavetes en del, og Martin Zandvliet leverede en vellykket hyldest med Applaus.

Police Story/Paragon Films Ltd.

Jackie Chan
Hong Kongs formentlig største stjerne er kendt foran kameraet for sine halsbrækkende stunts i film som Rush Hour, men Chan instruerede selv nogle af hans største succeser i hjemlandet, 'Police Story' (1985) og 'Who Am I?' (1998).  Den lebendige kampsportsudøver følger derved i sporet på forbillederne Charlie Chaplin og Buster Keaton, der også selv instruerede egne optrædener i filmmediets unge dage.

Confessions of a Dangerous Mind/Miramax

George Clooney
Hollywoods sejeste sølvræv var som skuespiller kendt fra bred mainstreamunderholdning som Ocean’s-filmene, inden han begyndte at instruere mindre perler som Confessions of a Dangerous Mind og Good Night, and Good Luck. Modtagelsen af Clooneys efterfølgende film var mildest talt blandet, men til næste år er der store forventninger til hans næste værk, 'Suburbicon', der er skrevet af vennerne Joel og Ethan Coen, og som har Matt Damon og Woody Harrelson på rollelisten.

Gran Torino/Warner Bros.

Clint Eastwood
Findes der et mere ikonisk ansigt i filmbranchen end Eastwoods? Alligevel har skuespilleren, der slog igennem i Sergio Leones spaghetti-westerns i 1960erne, valgt at hoppe om bagved kameraet i 35 film. Dog har han selv roller i de fleste, fra debuten 'Play Misty for Me' i 1971, over Oscar-vinderne Unforgiven og Million Dollar Baby til Gran Torino i 2008. De seneste år har kvaliteten været svingende, men nu er Clinten tilbage med et solidt værk i den premiereaktuelle Miraklet på Hudsonfloden.

The Beaver/Summit Entertainment

Jodie Foster
Som skuespiller er Foster blandt sin generations mest anerkendte og har modtaget to Oscar-statuetter. Som instruktør har den 53-årige amerikaner stadig sit mesterværk til gode, men det er blevet til solide film som fx debuten 'Little Man Tate' (1991). Hun har selv udtalt, at The Beaver var en vanskelig film pga. det tunge tema om en depressiv far, og måske derfor blev hendes næste film den mindre psykologisk funderede Money Monster om finansverdenen.

Braveheart/Icon Productions

Mel Gibson
Den kontroversielle australiers stjernestatus fra Mad Max og Lethal Weapon kulminerede, da han instruerede sig selv i den voldedelige frihedskæmperfilm, Braveheart, som høstede fem Oscars og er blevet en moderne klassiker. Siden dalede populariteten som instruktør, da han påtog sig at skildre Jesus’ sidste dage på Jorden i den brutale The Passion of the Christ. Filmen, der delte vandene, var starten på nogle svære årtier for Gibson, der dog har opnået fornyet kunstnerisk succes på Venedig Filmfestival med krigsfilmen Hacksaw Ridge.

Easy Rider/Raybert Productions

Dennis Hopper
Som ganske ung var Dennis Hopper med i James Dean-filmene 'Rebel Without a Cause' (1955) og 'Giant' (1956) samt en lang række tv-serier, inden han tog kameraet i egen hånd og instruerede den syrede roadmovie Easy Rider, der om nogen film indkapslede flipperånden fra 1960erne. Ved siden af de ikoniske skurkeroller i Blue Velvet og Speed nåede Dennis Hopper at instruere i alt syv spillefilm inden hans død i 2010.

A Beautiful Mind/Universal Pictures

Ron Howard
I dag kender de færreste Ron Howard for hans skuespil, men faktisk begyndte han karrieren i en række tv-serier som 'The Andy Griffith Show' og 'Happy Days' samt film som American Graffiti. Allerede ret tidligt begyndte Howard at vende blikket mod instruktørgerningen, og han spillefilmsdebuterede i 1977 med 'Grand Theft Auto'. Herfra fulgte det ene bundsolide værk efter det andet op igennem 1980erne, inden han slog sig fast som moden filmskaber med Apollo 13 og A Beautiful Mind. Samarbejdet med Tom Hanks i Dan Brown-filmatiseringerne The Da Vinci Code og Angels & Demons gav Howard de største kommercielle succeser, selvom kritikernes modtagelse var (for ham) usædvanlig kølig.

Into the Wild/Paramount Vantage

Sean Penn
Den dobbelte Oscar-vinder og method actor par excellence startede som instruktør med 'The Indian Runner' i 1991, hvor en dengang ukendt Viggo Mortensen spiller kriminel bror til byens sherif. Herefter fulgte 2 x Jack Nicholson i 'The Crossing Guard' (1995) og 'The Pledge' (2001), inden Penn stod bag sin nok mest anerkendte film, Into the Wild. Siden har den 56-årige amerikaner holdt sig helt fra instruktion, inden han kastede sig over 'The Last Face' med Charlize Theron og Javier Bardem, der blev slagtet af anmelderne og gik under radaren hos publikum i år.

Lions for Lambs/United Artists

Robert Redford
Redford havde en lang række værker som skuespiller bag sig (bl.a. Butch Cassidy and the Sundance Kid), inden han sprang ud som instruktør med det følsomme drama Ordinary People i 1980. Filmen var vel den bedste debut, Robert Redford kunne ønske sig, og han blev hædret med en Oscar for Bedste instruktør - en hæder han endnu ikke har opnået som skuespiller. Med Quiz Show, 'The Horse Whisperer' (1998) og 'The Legend of Bagger Vance' (2000) cementerede Redford sin status som solid håndværker, og selvom de seneste år har budt på mindre prominente værker, er her tale om et af de bedste eksempler på vellykket vekslen mellem skuespil og instruktion.

Rocky Balboa/MGM

Sylvester Stallone
Mange ser Stallone som en lidt enfoldig action-stjerne (ikke mindst pga. hans snøvlede udtale og utallige B-film på cv’et), men Sly er faktisk en yderst kompetent historiefortæller. Han blev Oscar-nomineret for manuskriptet til den første Rocky-film og instruerede selv de følgende kapitler i serien med undtagelse af den ubehjælpsomme Rocky V. Det 70-årige muskelbundt genoplevede også en af sine andre ikoniske karakterer med Rambo, og han stod bag instruktionen og spillede frontfigur i The Expendables, der var alle fans af 80er-actionfilms våde drøm.

The Secret Life of Walter Mitty/20th Century Fox

Ben Stiller
Det er nok de færreste, der tænker på Ben Stille som instruktør, men den 50-årige komiker har faktisk instrueret seks spillefilm. Debuten kom i 1994 med 'Reality Bites', og to år senere stod han bag den overraskende mørke komedie The Cable Guy med Jim Carrey. Stiller instruerede kultfilmen Zoolander og den mindre vellykkede efterfølger, mens hans største succeser er kommet i kraft af den Oscar-nominerede Hollywood-pastiche Tropic Thunder og The Secret Life of Walter Mitty.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Dan

Robert Redford bør vinde med flere længder i dette felt. Han er eminent både foran, men især bag kameraet har han skabt nogle klassikere som man ikke slipper igen. De sætter sig virkelig fast på nethinden.
Nummer to vil være Clint Eastwood. Selvom jeg ikke synes specielt godt om handlingen i hans film, så er de teknisk skruet godt sammen med gode virkemidler.

Ann-Britt

Kenneth Branagh er jeg begejstret for som skuespiller, eller retter, er blevet begejstret for :)
Og som instruktør er han fremragende. Jeg ser derfor også meget frem til den næste af hans film.

Christian Sejr

Million Dollar Baby er en af de bedste film jeg længe har set og Clinten bliver ved med at lave meget nærværende film .Tak

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

7 timer siden
Christian

Kæft, det kører godt for Mads drengen, ham skal vi sgu være stolte af!

8 timer siden
Bukselak

Ej vel... så hellere en ostemad.

22 timer siden
Daniel Bentien

Mortal Kombat er lige nu planlagt til biografpremiere den 20. maj:

2 dage siden
Laila Finderup

Den film, jeg venter mest på, er helt klart Mortal Kombat. Som skulle have premiere i denne uge.

2 dage siden