Guide: Sommerferiens film 2016

Hvad skal du se i biografen?
Billede
(© Find Dory/Walt Disney Pictures)

Sommeren er over os, og feriestemningen breder sig over det ganske land. Vi guider dig igennem feriens udbud i biografen.

For børn og barnlige sjæle
Biograferne har som altid et pænt udbud til børnefamilierne, hvor bl.a. Roald Dahls klassiske historie Den store venlige kæmpe (21/07) filmatiseres. Steven Spielbergs film blander animation med rigtige optagelser, mens der er tre rendyrkede, animerede film på programmet: Kæledyrenes hemmelige liv (04/08), Find Dory (25/08) og den premiereaktuelle Ice Age: Den vildeste rejse.

Jason Bourne/UIP

Smæk for skillingen
To af sommerens mest ventede film er gensynet med Matt Damon som superagenten Jason Bourne (28/07) og den første filmatisering af DC Comics' skurkehold, Suicide Squad (11/08). Begge film byder på action af to af genrens dygtigste instruktører, nemlig Paul Greengrass og David Ayer.

The Legend of Tarzan (14/07) er den nyeste inkarnation af liansvingeren, denne gang spillet af svenske Alexander Skarsgård. Nordisk er også Den sidste konge (14/07), der foregår i middelalderens Norge, og hvor danskere som Nikolaj Lie Kaas og Søren Pilmark spiller skurke. Rummet udforskes i Star Trek Beyond (21/07), der byder på et gensyn med Captain Kirk, Spock og resten af besætningen på USS Enterprise.

Florence/SF Studios

Lidt til smilebåndet
Trænger lattermusklerne til at blive rørt, er der heldigvis også en række morsomme film i biografen. Ghostbusters (04/08) vender tilbage, som du aldrig har set dem før, nemlig i skikkelse af fire kvinder, der ifører sig det specielle udstyr og bekæmper spøgelser i New York. I Bad Moms (28/07) gør tre kvinder op med det perfekte for at udleve deres undertrykkede festgen, have det sjovt og fralægge sig ansvaret som mor.

Everybody Wants Some!! (28/07) har intet med stressede speltmødre at gøre, men til gengæld en gruppe college-drenge i 80ernes Texas. Todd (Happiness) Solondz er tilbage med sin første film i de danske biografer i seks år med Wiener-Dog (21/07), der følger en gravhunds liv med forskellige ejere, og sidst på sommeren spiller Meryl Streep verdens værste operasanger over for Hugh Grant i komediedramaet Florence (25/08).

Love & Friendship/Angel Films

Masser af drama
I grænsefeltet mellem humor og dramatik finder vi Captain Fantastic (04/08) med Viggo Mortensen og The Lobster (25/08) med Colin Farrell, der begge modtog hæder på Cannes Filmfestivalen. Det gjorde War Dogs (25/08) ikke, men er utroligt nok baseret på en sand historie, hvor to unge amerikanere udnytter et hul i den amerikanske lovgivning til at få en stor militærordre på 300 mio. dollars. Baseret på virkelige hændelser er også Miles Ahead (28/07), hvor Don Cheadle spiller jazzikonet Miles Davis.

Bøger ligger til grund for to film med stærke kvinder i centrum. Britiske Jane Austen skrev 'Lady Susan', der i filmens verden er blevet til Love & Friendship (11/08) om en enke, der flytter ind hos sin svigerfamilie med planer om både at finde en ægtemand til sin datter og sig selv. The Dressmaker (14/07) er baseret på en bog af australske Rosalie Ham, og i filmen spiller Kate Winslet en haute couture-designer, der vender hjem til sin fødeby, bl.a. for at hævne sig på nogle mennesker, der har gjort hende uret.

Monsieur Chocolat/UIP

Fremmede himmelstrøg
Man behøver ikke at bruge en formue på flybilletter til udenlandske rejsemål, for man kan komme Jorden rundt i biografen. Island er repræsenteret af hele to film, den premiereaktuelle Virgin Mountain og Sparrows (25/08) om en teenagers anstrengte forhold til sin far. Fra Polen kommer De uskyldige (11/08), der handler om en ung læge, der opdager, at flere nonner på et kloster er blevet gravide.

Fransk films bidrag til filmsommeren er med de internationale stjerner i højsædet. I thrilleren Disorder (04/08) spiller belgiske Matthias Schoenaerts en tidligere soldat, der sættes til at beskytte en libanesisk forretningsmand, i Monsieur Chocolat (28/07) er Omar Sy en cirkusartist i det 19. århundrede, og Matthieu Amalric er den tilbageskuende hovedkarakter i De gyldne år (14/07). Og godt nok er Hermelinen (04/08) fransk, men danske Sidse Babett Knudsen har en bærende rolle i filmen om en dommer og hans tidligere flamme.

Japan er også på filmverdenskortet til sommer, når Min søns familie-instruktøren er aktuel med Søstre (18/08) - og igen er familiesammenholdet i fokus, denne gang naturligvis blandt en søskendeflok. Israel er repræsenteret af Bjerget (21/07), hvor en jødisk kvinde ser et par have sex på en kirkegård, hvilket brænder sig fast på hendes nethinde.

The Shallows/UIP

Neglebidende underholdning
Er man til regulær uhygge, er Lights Out (21/07) oplagt, for gyseren handler om et ækelt væsen, der dukker op, når det er mørkt. Mere jordnær, men næppe mindre skræmmende, er The Shallows (18/08) om en kvinde, der skal overleve hajfyldt farvand. Og i Nerve (25/08) tages spillet "Sandhed eller konsekvens" til nye niveauer med gradvist mere risikable udfordringer.

I morgen/41Shadows

De to dokumentarer
Vi slutter guiden af med to film fra virkelighedens verden. Paco de Lucía: Flamencoens mester (28/07) fokuserer på den afdøde, spanske guitarist, og I morgen (11/08) viser nogle af de tiltag, der bliver sat i søen verden over for at forhindre klimaforandringer.

Fortæl os her, hvilke af sommerens film, du bare SKAL se.