Cookie- og Privatlivspolitik
7 film der aldrig må genindspilles

7 film der aldrig må genindspilles

Lad nu bare være...

Stem op!
473
Stem ned!
0
(reset)

At film bliver genindspillet, er intet nyt og har fundet sted, siden mediets oprindelse for over 120 år siden. Men nogle film fortjener bare at forblive et enkeltstående værk, der står helt og aldeles for sig selv.

Det kan skyldes, at filmen revolutionerede sin tid med elementer, der senere vil virke forældede eller endda klichéfyldte. Eller at filmene rammer et mesterværksniveau, som nærmest kun kan skuffe, hvis andre forsøger at gøre kunsten efter.

Desværre er der flere eksempler på, at man har trodset denne originalitet og nyfortolket klassiske, banebrydende værker. Psycho, The Day the Earth Stood Still og de adskillige amerikanske genindspilninger af internationale succeser og kunstfilm er måske de mest grelle af deres slags.

Heldigvis er der stadig film, som ikke er blevet genindspillet, og vi håber, at det forbliver sådan. Her er syv værker, som aldrig må få et remake!

Citizen Kane/RKO
Citizen Kane (1941)
Et af historiens mest banebrydende værker, der ofte bliver fremhævet som den bedste film nogensinde. Årsagen skal findes i den for sin tid komplekse historiefortælling med flashbacks, dokumentariske optagelser og (u)pålidelige fortællere samt i den stilsikre instruktion, kameravinklerne og - i den mere nørdede afdeling - billedernes dybdeskarphed. Selvom historien, om en bladmoguls storhed og fald, er temmelig let at gengive, vil fornemmelsen af det originale naturligvis gå tabt, og når der er tale om et så hæderkronet værk, måske den dummeste film at forsøge at genindspille.

The Godfather/Paramount Pictures
The Godfather (1972)
Francis Ford Coppolas gangsterdrama er egentlig ikke særlig original, og selv i sin tid var de filmiske greb traditionelle og konservative. Og forlægget af Mario Puzo går næppe over i historien som det største litterære værk. Men alt i 'The Godfather' lykkes på en eller anden måde: Skuespillet, historiefortællingen, dialogen, lyssætningen, musikken, klipningen, kameraarbejdet, ja helt ned bitte små detaljer som Marlon Brandos mimik. Coppolas niveau er så tårnhøjt, at en ny version blot ville føles som inferiør og én af mange andre gangsterfilm.

Jaws/Universal Pictures
Jaws (1975)
'Jaws' burde faktisk ikke være så fremragende, som den endte med at blive, og det skyldes primært Peter Benchleys ret underlødige bog, som det hele er baseret på. Men med en ung Steven Spielberg ved roret, der formåede at kombinere klassiske tricks fra Hitchcock-skolen med en frisk tilgang til historiefortælling, endte gyseren ikke blot med at blive den første moderne blockbuster, men også instruktørens første mesterværk. En genindspilning ville formentlig fokusere for meget på haj-action, og derved ville den ligne det utal af efterligner og efterfølgere, der fulgte i kølvandet på 1975-klassikeren.

Pulp Fiction/Miramax
Pulp Fiction (1994)
Kan du forestille dig Anthony Mackie fremsige Ezekiel 25:17-verset og herefter skamskyde stakkels Brett? Eller hvad med en dialog om hollandske hashregler mellem Don Cheadle og Seth Rogen? Nej, vel. 'Pulp Fiction's styrke i Tarantinos manuskript hænger uløseligt sammen med skuespillerne, og en genindspilning ville allerede være dødsdømt, hvis man skiftede Samuel L. Jackson, John Travolta og Co. ud. Tarantino har ikke engang selv nået dette mesterlige niveau siden, og det er der en grund til.

The Matrix/Warner Bros.
The Matrix (1999)
'The Matrix' føltes vildt original i sin tid, men formåede i virkeligheden blot at kombinere elementer fra asiatiske actionfilm, Gordon R. Dicksons sci-fi-roman 'Necromancer' med cyberpunk i stil med animé-klassikeren Ghost in the Shell. Nyskabelsen var på den tekniske side, hvor det såkaldte bullet time for første gang blev udbredt i populærkulturen. En genindspilning ville blot opdatere de effekter, der er blevet synonym med 'The Matrix', men næppe tilføre noget nævneværdigt nyt og føles som et plagiat. De to efterfølgere satte tingene i relief og beviste, at den første film var særligt sublim, og desværre også at det var en engangsfornøjelse.

Blinkende lygter/M&M Productions
Blinkende lygter (2000)
Filmen, som kino.dk’s brugere har kåret til den bedste danske nogensinde, er ikke kun en milepæl i den hjemlige produktion. Den er også noget nær umulig at genindspille, lidt af samme årsag som inspirationskilden 'Pulp Fiction'. Hvem skulle kunne fremsige tørt konstaterende replikker som Ole Thestrup? Hvem skulle træde i Ulrich Thomsens svært afhængige rolle som Peter? Og hvem skulle kunne pløkke køer som Mads Mikkelsen? Selv hvis man fandt skuespillerne, ville replikkerne virke som et svagt ekko af Anders Thomas Jensens fabelagtige manuskript.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring/New Line Cinema
The Lord of the Rings (2001-03)
Peter Jackson gjorde det umulige, da han filmatiserede J.R.R. Tolkiens monumentale fantasy-værk. Der havde tidligere været forsøg på at skabe en animeret udgave af 'Ringenes Herre', men efter første del måtte man sande, hvor vanskeligt transformerbart universet og bøgernes 9.250 sider var. Jacksons genistreg bestod i nøje at afmåle, hvad der var teknologisk muligt, og i øvrigt bruge gode, gammeldags perspektiv-tricks, hvor computereffekter ville være unødvendige. Kun få gange fraveg han fra dette princip, især i The Return of the King, men helhedsindtrykket var en perfekt balance mellem det storladne og det nære, der ikke er ramt nær så imponerende i genren hverken før eller siden. En genindspilning kunne sikkert gå mere i dybden med flere af historiens facetter og være mere tro mod bøgerne, men en så fin kombination af et stramt plot og en indføring i Middle-earths verden synes nærmest umulig at overgå.

Hvilke film ser du helst, aldrig bliver genindspillet?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Kim

...EDDERMAME en lang liste der kan laves over film, der ikke BØR genindspilles... derfor egentlig lidt meningsløst at lave en ...synes jeg...!

Men... eventuelt kunne man gøre den lidt kortere, ved bare på forhånd at udelukke samtlige film fra instruktørerne Steven Spielberg, George Lucas, Christopher Nolan, Luc Besson, Oliver Stone, Terry Gilliam, James Cameron, J.J. Abrams, Zhang Yumou, Paul Greengrass, Ridley Scott, Stanley Kubrick og Quentin Tarantino...!

;-)

Peter

back to the future

indiana jones

fight club

og ghostbusters...

Kim

dejlig underdrivelse dér...! ;-)

Simon

I min mening må alle disse film gerne blive gendindspillet. Men hvis de piller ved originalerne er de fandeme færdige.

Remakes gør som sådan ingenting. En scene for scene remake er måske ikke så fedt, men hvis de laver lidt om på historien eller perioden har jeg intet imod at se Ralph Fiennes som Don Vito! Eller Joe Pesci som en ældre Quint! Eller Benedict Cumberbatch som Charles Foster Kane.

Mange af os har måske Scarface som en af vores yndlingsfilm. Vi siger måske endda nogle gange SAY HELLO TO MY LITTLE FREIND!!!, og hvem husker ikke den overlegendariske sidste scene? Er der overhovedet nogle der er klar over at det er et remake af Howard Hawks' film fra 1932? Huh? Paul Muni som Scarface? Ingen?

Eller hvad med Dollars Trilogien? Den første film, En Nævefuld Dollars, er et total kopi af Akira Kurosawas Yojimbo. Istedet for samuraisværd er det bare revolverer.

Jeg kunne blive ved. The Magnificent Seven er et remake af Seven Samurai...

Så i min mening gør remakes intet. Hvis de bare ikke piller ved den første, den originale eller whatever.

Henrik

Stanley Kubricks Shinning. INGEN kan gøre den om!!!

Steffen

Nu forstår jeg bedre, hvor Ringenes Herre-bøgerne var så svære at komme igennem.

9250 sider er pænt meget.

Jeg har ikke nogen film, jeg kan komme i tanker om, som jeg ikke vil have genindspillet. Uanset om det er en førstegangsindspilning eller en genindspilning, så er det altid instruktørens tolkning af historien, vi får at se.

En anden tolkning kan også være god, hvis det gøres ordenligt.

Mark

jeg er fuldstændig enig i at der burde være en liste af film der aldrig burde blive genindspillet. jeg er som filmbuff nok ikke kommet helt ombord med den moderne svøbe af genindspilninger af film fordi jeg ser det mest som et udtryk for manglende kreativitet primært i Hollywood. det andet problem med remakes er at de i virkelig mange tilfælde, i hvert fald ifølge min smag, bliver meget ringere film end deres originalmateriale. det rykker ikke ved værdien af originalmaterialet men det er da ærgerligt at vi som biografgængere skal trækkes med, hvad der efter min smager, dårlige film.

et fremragende eksempel for mig er Robocop. jeg synes stadig at Verhoevens Robocop er et absolut mesterværk som fungerer på ufatteligt mange niveauer og for sin tid virkelig skubbede grænsen for hvad der var muligt med Practical effects. Peter Weller leverer en fabelagtig præstation som Alex Murphy/Robocop og det er bare en altid meget seværdig film. genindspilningen derimod er rodet, kedelig og ikke særligt banebrydende for tiden. var den blevet flottere? ja det var den fordi CGI er blevet så meget bedre. CGI gør bare ikke en film værd at se det var nok derfor den klarede sig så dårligt og der ikke ligefrem ser ud til at være en efterfølger på trapperne.

og det er mit generelle indtryk af de remakes vi får for tiden, de er blevet meget flottere men alt hvad der var godt, fantastisk og charmerende ved originalmaterialet er forsvundet i den teknologiske revolution.

mbf

Subject says all.

Atrice

... med David Bowie vil aldrig blive det samme. Det samme med flere af de andre klassiske 80'er fantasy film. Legend uden Tim Curry ville ikke være det samme. The Princess Bride er også en klassiker for sig. Jeg håber ingen af disse film bliver genindspillet, de er perfekte som de er.

Antaeus

Jeg vil nu sige at Jennifer Connelly styrer mindst lige så meget som David Bowie i The Labyrinth. I øvrigt en fremragende film.

Åhhh og The Legend tror jeg kun jeg har set den ene gang. The Labyrinth har jeg set mange gange.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jan
Jan

Jeg kunne ikke være mere enig! :)

1 dag siden
Rebekka

Ingen tvivl om Gerwig gør filmen og karaktererne til sine egne, men hun starter så også filmen med mere eller mindre at afsløre de to ting, der er

3 dage siden
rene

mystic river
harry potter de vise sten
den grønne mill
en verden udenfor
ringenes herre eventyret om ringen

3 dage siden
Christian

Goldie Hawn evt?......

6 dage siden
Lidauser/491363
llv
Lidauser/491363

Ok med en kvinde, så er det bare ikke en Bond film længere, det bliver måske en spændende agentfilm, men en James Bond ...eller 007- film bliver de

1 uge siden

Aktive debatter