Ken Loach vinder Guldpalmen

Overraskende aften i Cannes
Billede
(© I, Daniel Blake/Sixteen Films)

Ken Loach vinder Den gyldne palme for filmen 'I, Daniel Blake'. Det står fast efter en uforudsigelig aften i festivalpalæet, hvor juryens priser blev uddelt.

De færreste havde gættet på, at Ken Loach ville modtage karrierens anden Guldpalme for sit portræt af en tømrer fra Newcastle, der trækkes gennem resterne af det britiske velfærdssamfund.

Dramaet er gedigent håndværk fra den 79-årige instruktør, og med valget har juryen peget på det politisk jordnære fremfor det kunsterisk højtflyvende. Vi skrev om filmen tidligere på festivalen.

Juryens Grand Prix (2. pladsen) gik til Xavier Dolans 'It's Only the End of the World', imens prisen for Bedste instruktion blev delt af Cristian Mungiu og Olivier Assayas for hhv. 'Graduation' og 'Personal Shopper'.

'The Salesman' af Asghar Farhadi vandt for Bedste manuskript og Bedste mandlige hovedrolle. Jaclyn Jose vandt for Bedste kvindelige hovedrolle i det filippinske drama 'Ma' Rosa'. Endelig modtog 'American Honey' Juryens pris.

Der var således ingen priser til Maren Ades 'Toni Erdmann', der har været favorit, siden den blev vist i starten af festivalen. Juryens fravalg virker nærmest demonstrativt, men i det hele taget var det en aften fyldt med overraskelser.

'I, Daniel Blake' er købt hjem til dansk biografpremiere. I 2006 vandt Ken Loach Guldpalmen for 'The Wind That Shakes the Barley'.