Cookie- og Privatlivspolitik
John Le Carrés mange filmspioner

John Le Carrés mange filmspioner

10 filmatiseringer fra 1965-2016

Stem op!
414
Stem ned!
0
(reset)

I dag udkommer Our Kind of Traitor, der er den 10. filmatisering over en John le Carré-roman. En forfatter der lige nu oplever fornyet opmærksomhed pga. Susanne Biers succesfulde tv-serie 'Natportieren'.

Den 85-årige brite hedder i virkeligheden David John Moore Cornwell, men har siden 1961 udgivet utallige spionromaner under navnet John le Carré.

Manden arbejdede selv som efterretningsagent for den britiske regering, indtil han besluttede sig for at skifte tjenestepistolen ud med en skrivemaskine, så han kunne skrive om de lyssky affærer.

Grundlæggende for alle hans romaner er, at de omhandler regeringens hemmeligste aktiviteter - oftest sat over for den almindelige borger, der ikke så sjældent kommer i klemme i systemet.

Spørgsmålet er således ofte, om hensigten helliger målet, og den tematik er der kommet en del gode film ud af helt fra 1960erne til den premiereaktuelle Our Kind of Traitor.

The Spy Who Came in from the Cold
The Spy Who Came in from the Cold (1965)

Oscar-nomineret film med Richard Burton i rollen som en britisk agent, der sendes til Østberlin under 60ernes kolde krig. Snart indser han, at dem der har sendt ham, muligvis ikke ønsker ham det bedste. Romanen bygger eftersigende på John le Carrés egne erfaringer som MI5 og MI6-agent i 50erne og 60erne, hvor han netop var udstationeret i Østberlin.

The Deadly Affair (1966)
Sidney Lumet instruerede filmatiseringen af forfatterens første bog, der fik den mundrette danske titel ’Telefon til afdøde’. Historien omhandler den faste Le Carrés-karakterer, George Smiley, der dog i filmen har fået navnet Charles Dobbs. James Mason spiller Dobbs - en sikkerhedsofficer, der under efterforskningen af sin vens død pludselig står midt i en spion-intrige.

The Looking Glass War (1969)
Anthony Hopkins spiller en britisk spion og familiemand, der får til opgave at træne en polsk afhopper, før denne sendes til Østberlin for at finde frem til nogle faretruende misiler. Karakteren George Smiley medvirker kortvarigt i romanen, men kom ikke med i filmudgaven.

The Little Drummer Girl (1984)
George Roy Hills thriller har Diane Keaton i hovedrollen som en amerikansk skuespillerinde, der rekrutteres af Israels efterretningstjeneste, Mosad, til at spille en afdød mands kone og standse en palæstinensisk bombemand.

The Russia House
The Russia House (1990)

Handlingen foregår under det, Mikhail Gorbatjov troede skulle være Sovjetunionens reformation, men som blev dens sammenbrud. Sean Connery spiller en antiautoritær britisk forlægger, der involveres i statens eftersøgning på tre russiske notesbøger. Michelle Pfeiffer giver modspil som russeren Katya.

The Tailor of Panama (2001)
Daniel Radcliffes første film, men kun i en lillebitte rolle. Pierce Brosnan spiller en MI6-agent, der sendes til Panama i unåde efter en rodet affære. Her opretter han en alliance med den lokale skrædder (Geoffrey Rush), der har alle de rette forbindelser. Rammen for romanen er en pastiche over Graham Greenes ‘Our Man in Havana’, men tematikken går stadig hånd i hånd med John le Carrés samlede arbejde.

The Constant Gardener
The Constant Gardener (2005)

Oscarvindende drama, der forbinder systemets råddenskab med en tragisk kærlighedshistorie. Ralph Fiennes er diplomaten, der sendes til Kenya og forelsker sig i en britisk aktivist (Rachel Weitz). Da hun myrdes, begynder han at forstå, hvordan kommercielle interesser bærer skylden for hans ulyksalighed.

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
Den første bog i Karla-trilogien har karakteren George Smiley i hovedrollen, som den aldrende agent, der vender tilbage til hovedkvarteret - det såkaldte Circus - for at finde en muldvarp i toppen af fødekæden. I BBC’s klassiske tv-serie spillede Alec Guiness Smiley, men her får Gary Oldman æren over for navne som Benedict Cumberbatch, Mark Strong og danske David Dencik. Trilogiens to andre romaner, ’Spionen der gik sine egne veje’ og ’Til døden jer skiller’, er endnu ikke blevet filmatiseret.

A Most Wanted Man
A Most Wanted Man (2014)

En af Philip Seymour Hoffmans sidste roller. Hoffman spiller en tysk agent, der samarbejder og på samme tid kæmper imod CIA om at hverve en ung muslim, der besidder informationer om en terrorcelle. I rollen som den idealistiske kvinde, der forsøger at finde frem til sandheden ses Rachel McAdams, mens Control-instruktøren Anton Corbijn står bag.

Our Kind of Traitor (2016)
Ewan McGregor og Naomie Harris spiller et ganske almindeligt britisk par, der på en rejse til Marrakesh kommer i kontakt med en russisk forretningsmand (Stellan Skarsgård), der har arbejdet for mafiaen. Pludseligt er de fanget mellem den russiske kriminelle underverden og en hævngerrig MI6-agent spillet af Damian Lewis. Som i enhver John le Carré-fortælling er spørgsmålet snart: hvem kan de egentlig stole på?

Our Kind of Traitor er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Zille

...er nok en af de bedste spion-/koldkrigsfilm nogensinde. Jeg har slet ikke tal på hvor mange gange jeg har set den og/eller lyttet til soundtracket. Skuespillerne gør det helt og aldeles fremragende, men det som virkelig gør indtryk på mig er scenografien og farverne. De eneste andre film der kan være med på det niveau er A Single Man og The King's Speech.

Anonymuser/0

Helt enig - atmosfæren i den film drypper simpelthen. Den har en helt speciel stemning. Og ja, skuespil, instruktion, dialog og teknikken er i top. Fantastisk film :)

Harmonicauser/926845

Kino.dk handler naturligt nok primært om film, men alligevel virker det som lidt af en udeladelse, når man ikke medregner tv-serierne baseret på Le Carre's værker. Det springer desto mere i øjnene når man alligevel ser sig nødsaget til at nævne Alec Guinness rolle i Smiley trilogien, fordi den trods alt ikke er til at komme uden om, men når nu Susanne Bier's Natportieren (The Night Watch) aktuelt kører på DR, burde den i det mindste nævnes?

Stine Teglgaard

Tak for feedback.

Ja det ville være oplagt at skrive om de to serier, da de er fremragende begge ti... Men vi har valgt at holde fokus på de 10 film :-)
Vi nævner dog Natportieren i indledningen og - som du skriver - nævner vi også Alec Guiness' tilføjelse på tv.

Mvh stine

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Christian

Hvorfor er det, at hver gang DK laver “storfilm”, så omhandler det krig?

1 dag siden
Jesper

But whyyyy ???!!!! :-S

3 dage siden
Stine Teglgaard
Ja!

Min personlige er:

1: There Will Be Blood
2:Phantom Thread
3:The Master
4: Magnolia
5: Boogie Nights

3 dage siden
Bjarke Friis Kristensen

Det er jeg ikke klar over var tilfældet. Vi har nu slettet kommentaren, da vi netop ikke vil hylde den slags. Mange tak / Mvh. Bjarke, kino.dk

3 dage siden
Camie

Hej Bjarke
Er Kino.dk nu begyndt at belønne SEO?

3 dage siden

Aktive debatter