John le Carré er død - Vi hylder hans mange filmspioner

10 filmatiseringer fra 1965-2016
Billede
(© Dame, konge, es, spion/SF Film)

Med over 10 filmatiseringer og flere populære tv-serier - heriblandt danske Susanne Biers 'Natportieren' - har John le Carré altid været tæt forbundet med filmverden.

I weekenden gik briten, der i virkeligheden hed David John Moore Cornwell, bort i en alder af 89.

Carré arbejdede selv som efterretningsagent for den britiske regering, indtil han besluttede sig for at skifte tjenestepistolen ud med en skrivemaskine, så han kunne skrive om de lyssky affærer. Han har siden 1961 udgivet utallige spionromaner under navnet John le Carré.

Grundlæggende for alle hans romaner er, at de omhandler regeringens hemmeligste aktiviteter - oftest sat over for den almindelige borger, der ikke så sjældent kommer i klemme i systemet.

Spørgsmålet er således ofte, om hensigten helliger målet, og den tematik er der kommet en del gode film ud af helt fra 1960erne til den seneste spillefilm Our Kind of Traitor.

Vi hylder den ikoniske forfatter med et kig på hans 10 filmatiseringer. Listen blev oprindeligt udgivet i 2016.

The Spy Who Came in from the Cold
The Spy Who Came in from the Cold (1965)

Oscar-nomineret film med Richard Burton i rollen som en britisk agent, der sendes til Østberlin under 60ernes kolde krig. Snart indser han, at dem der har sendt ham, muligvis ikke ønsker ham det bedste. Romanen bygger eftersigende på John le Carrés egne erfaringer som MI5 og MI6-agent i 50erne og 60erne, hvor han netop var udstationeret i Østberlin. Klassisk le Carré

The Deadly Affair (1966)
Sidney Lumet instruerede filmatiseringen af forfatterens første bog, der fik den mundrette danske titel ’Telefon til afdøde’. Historien omhandler den faste Le Carrés-karakterer, George Smiley, der dog i filmen har fået navnet Charles Dobbs. James Mason spiller Dobbs - en sikkerhedsofficer, der under efterforskningen af sin vens død pludselig står midt i en spion-intrige.

The Looking Glass War (1969)
Anthony Hopkins spiller en britisk spion og familiemand, der får til opgave at træne en polsk afhopper, før denne sendes til Østberlin for at finde frem til nogle faretruende misiler. Karakteren George Smiley medvirker kortvarigt i romanen, men kom ikke med i filmudgaven.

The Little Drummer Girl (1984)
George Roy Hills thriller har Diane Keaton i hovedrollen som en amerikansk skuespillerinde, der rekrutteres af Israels efterretningstjeneste, Mosad, til at spille en afdød mands kone og standse en palæstinensisk bombemand. Bogen blev sidst filmatiseret som tv-serie af Park Chan-Wook med Florence Pugh i hovedrollen.

The Russia House
The Russia House (1990)

Handlingen foregår under det, Mikhail Gorbatjov troede skulle være Sovjetunionens reformation, men som blev dens sammenbrud. Sean Connery spiller en antiautoritær britisk forlægger, der involveres i statens eftersøgning på tre russiske notesbøger. Michelle Pfeiffer giver modspil som russeren Katya.

The Tailor of Panama (2001)
Daniel Radcliffes første film, men kun i en lillebitte rolle. Pierce Brosnan spiller en MI6-agent, der sendes til Panama i unåde efter en rodet affære. Her opretter han en alliance med den lokale skrædder (Geoffrey Rush), der har alle de rette forbindelser. Rammen for romanen er en pastiche over Graham Greenes ‘Our Man in Havana’, men tematikken går stadig hånd i hånd med John le Carrés samlede arbejde.

The Constant Gardener
The Constant Gardener (2005)

Oscarvindende drama, der forbinder systemets råddenskab med en tragisk kærlighedshistorie. Ralph Fiennes er diplomaten, der sendes til Kenya og forelsker sig i en britisk aktivist (Rachel Weitz). Da hun myrdes, begynder han at forstå, hvordan kommercielle interesser bærer skylden for hans ulyksalighed.

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)
Den første bog i Karla-trilogien har karakteren George Smiley i hovedrollen, som den aldrende agent, der vender tilbage til hovedkvarteret - det såkaldte Circus - for at finde en muldvarp i toppen af fødekæden. I BBC’s klassiske tv-serie spillede Alec Guiness Smiley, men her får Gary Oldman æren over for navne som Benedict Cumberbatch, Mark Strong og danske David Dencik. Trilogiens to andre romaner, ’Spionen der gik sine egne veje’ og ’Til døden jer skiller’, er endnu ikke blevet filmatiseret.

A Most Wanted Man
A Most Wanted Man (2014)

En af Philip Seymour Hoffmans sidste roller. Hoffman spiller en tysk agent, der samarbejder og på samme tid kæmper imod CIA om at hverve en ung muslim, der besidder informationer om en terrorcelle. I rollen som den idealistiske kvinde, der forsøger at finde frem til sandheden ses Rachel McAdams, mens Control-instruktøren Anton Corbijn står bag.

Our Kind of Traitor (2016)
Ewan McGregor og Naomie Harris spiller et ganske almindeligt britisk par, der på en rejse til Marrakesh kommer i kontakt med en russisk forretningsmand (Stellan Skarsgård), der har arbejdet for mafiaen. Pludseligt er de fanget mellem den russiske kriminelle underverden og en hævngerrig MI6-agent spillet af Damian Lewis. Som i enhver John le Carré-fortælling er spørgsmålet snart: hvem kan de egentlig stole på?