6 australske filmperler

Meget mere end Mad Max og Crocodile Dundee
Billede
(© The Proposition/UK Film Council)

Denne nyhed blev første gang udgivet i april 2016 i anledning af filmen The Daughter.
_____________

I denne uge har den australske western Sweet Country om lovløshedens barske tilværelse i Australien i 1920erne. I den anledning sætter vi fokus på et udvalg af de bedste filmperler fra down under

De fleste tænker på Mad Max-filmene, Crocodile Dundees charme og Baz Luhrmanns kulørte univers, når man siger australsk film. Men verdens 6. største land har en lang, rig og forskelligartet filmtradition, der spænder fra mørke westerns til vanvittig komik og en særlig mysticisme tæt forbundet med øens nådesløse natur.

Vores udvalg er dog alle i den mere dystre ende af skalaen.

Walkabout
Walkabout (1971)

Nicolas Roegs syrede rejse gennem det barske, australske landskab har i dag klassiker-status for sin sidestilling af koloniherrerne med den oprindelige befolkning. Filmen begynder ligeså trist som dens grundpræmis, da en britisk far kører sine børn ud i ørkenen for at skyde dem. Søskendeparret overlever, men må nu selv overleve turen tilbage til civilisationen. På deres vej møder de en ung aboriginal, som er på en rituel manddomsprøve - den såkaldte "walkabout". 

Picnic at Hanging Rock
Picnic at Hanging Rock (1975)

En gruppe unge kvindelige elever og en matematiklærer tager i år 1900 på en udflugt for derefter at forsvinde under yderst mystiske omstændigheder. Peter Weirs banebrydende og kommercielt succesfulde drama er lige så meget en poetisk fortælling om menneskets plads i naturen, som det er en slags spøgelseshistorie. Russell Boyd vandt en BAFTA-pris for sin mesterlige fotografering, der er med til at understøtte filmens åndelige tematik i smukke historiske rammer.
 

The Piano
The Piano (1993)

Jane Campions Cannes- og Oscar-vinder er en co-produktion mellem New Zealand og Australien. Det historiske drama, der handler om en selvvalgt stum kvinde, der rejser med sin datter og sit klaver til New Zealand for at indgå i et arrangeret ægteskab, er genialt af mange årsager. For det første fordi filmen indeholder en seksualitet sjældent set i engelsksprogede film. Dernæst fordi Michael Nymans klavertema bliver hos publikum længe efter filmoplevelsen. Og sidst fordi Holly Hunter, Harvey Keitel og den niårige Anna Paquin leverer fejlfri præstationer over hele linjen.

The Proposition
The Proposition (2005)

Det vilde vesten var ikke et ubetinget amerikansk fænomen, hvilket John Hillcoats barske western beviser. Guy Pearce spiller en revolvermand, der tages til fange og får stillet et brutalt ultimatum: Slå din storebror ihjel, så skåner vi din lillebror. Udførelsen er blodig, mændene er beskidte og universet ligeså trøstesløst som den golde natur. Se den fordi det er et fermt gennembrud af en spændende instruktør, og fordi manuskript og musik leveres af selveste Nick Cave.

Animal Kingdom
Animal Kingdom (2010)

En anden mørk sag er familiedramaet 'Animal Kingdom', der også snart udkommer som en tv-serie. Filmen bygger på virkelige begivenheder og fortæller om den 17-årige Josh, der efter morens død må tage kontakt til sin mormor og onkler. Familien viser sig at styre Melbournes kriminelle underverden, og snart er den naive teenager fanget mellem lov og orden, da politiet kontakter ham for at få hjælp. David Michôds thriller giver mavepine og præsenterede desuden Hollywood for de australske skuespillere, Joel Edgerton og Ben Medelsohn, der begge brænder igennem her.

The Babadook
The Babadook (2014)

Gysergenren oplever en lille opblomstring disse dage med flere anmelderroste værker hvert år. Et eksempel er lavbudget-filmen 'Babadook', der imponerede ved kombinationen mellem klassisk gys og håndgribelig hverdagsrealisme. Vi følger en alenemor til en hypersensitiv lille dreng. Sønnen er umulig og holder moderen vågen nat efter nat pga. et såkaldt monster i kælderen. Filmen spiller effektivt på spørgsmålet: Overværer vi en mors langsomt voksende psykose, eller er der vitterligt noget, der spøger?

Sweet Country er aktuel i biografen - find dine billetter her