Cookie- og Privatlivspolitik
5 appetitvækkende film

5 appetitvækkende film

Kokkekunst møder filmkunst

Stem op!
327
Stem ned!
0
(reset)

I dag uddeles Michelin-stjerner til restauranter i Norden.

Vi har kigget nærmere på "madfilmen", der går i dybden med kokkekunsten som narrativt omdrejningspunkt. Film, som enten får mundvandet til at løbe allerede fra første scene, eller som giver solide inspirationskilder til fremtidige kulinariske missioner i køkkenet.


Chef (2014)
Instruktør Jon Favreau sprang fra Iron Man-serien direkte over i køkkenet med filmen Chef, hvor han spiller en talentfuld kok, der siger op fra sin kvælende restaurantforretning for at finde ny inspiration i en mobil madbiks. 'Chef' er en af de typer film, som man på forhånd ved, aldrig vil ende tragisk – og den samme feel good-stemning findes også i filmens madkreationer, som trækker tilskueren ind i godt håndværk, ingredienser fra bunden og ikke mindst en hjertevarm passion for gode råvarer og velsmagende måltider. Filmen er mest af alt en visuel og musikalsk potpourri af kulinariske fremvisninger spædet til med et par narrative handlingselementer.

 


Ratatouille (2007)
Det kan virke bizart at blive sulten af en animationsfilm som Ratatouille, men det understreger Pixars evne til at fremstille historier på et virkelighedstro og overbevisende niveau. Med livet set fra en rottes perspektiv inviteres tilskueren ind i hjertet af det franske køkken, hvor man kommer helt tæt på krydderierne, og ser retterne udfolde sig gennem en række visuelt imponerende kreationer. Filmen er mindst lige så appetitfremkaldende som hjertevarm og rammer essensen og kærligheden til den franske madkunst.

 


The Trip (2010)
I Steve Coogans og Rob Brydons parodiske satire, baseret på sammenklipninger af en serie af samme navn, drager de to venner afsted på en kulinarisk rejse gennem Nordenglands gastronomiske delikatesser. Selvom deres rejse hovedsageligt baseres på hektisk humor mellem de to skæve komikere, formår filmen mest af alt at illustrere nogle ganske saftige retter og interessante kreationer i køkkenet. Måltidet står i kontrast til den lettere akavede stemning mellem det umage par, og måltidet kommer derfor i fokus på de mest uventede tidspunkter.

 


Jiro Dreams of Sushi (2014)
I den dokumentariske genre finder man historien om en 85-årig mand med en brændende passion for sushi. Det kan lyde banalt på skrift, men den filmiske fremstilling løfter sløret for det umådeligt hårde arbejde, man skal udføre for at være en 3-stjernet Michelin-restaurant med blot 10 siddepladser. Ved siden af historiens hovedfokus på Jiro og hans sønner, bliver filmen fortalt gennem en række visuelt imponerende kreationer af sushi og andre japanske retter. Filmen bruger maden som en rød tråd, der går i dybden med at præsentere selve arbejdsprocessen fra friskfanget fisk til endeligt produkt på tallerkenen.

 


Babettes gæstebud (1987)
På listen finder vi selvfølgelig filmatiseringen af Karen Blixens 'Babettes gæstebud'. Filmen fokuserer på næstekærlighed, anerkendelse af menneskene omkring sig og mest af alt, hvordan disse følelser kan gengældes gennem smagsoplevelser fra det franske køkken. Filmen fokuserer primært på kvinden Babette, som vælger at kreere et overdådigt måltid med fokus på ekstravagante franske specialiteter, som blev leveret til filmen af den danske superkok, Jan Cocotte-Pedersen. Filmens fremstilling af mad var i sin tid så populær, at opskrifterne senere blev offentliggjort.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Wayne

Men flot klippet sammen af Johan Albrechtsen

19 timer siden
Jørgen

Det lyder meget spændende.

1 dag siden
Yasmin

Det kan på ingen måde være nemt, men er stolt af at han tager et bevidst valg. Mere af det! Desuden er han skøn og sjov alene.

1 dag siden
Lars Michael

Jeg har altid sagt for sjov, at Mads Mikkelsen minder meget om Poul Reinhardt HVORFOR DET ville nogle sige.

3 dage siden
Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

6 dage siden

Aktive debatter