Cookie- og Privatlivspolitik
Lovende  instruktørdebuter 2014-2015

Lovende instruktørdebuter 2014-2015

Spirende talenter på instruktørfronten

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

2014 og 2015 har været et interessant år for instruktørdebuter på det store lærred, og mens franchisefortsættelser fylder meget i landskabet, har spirende talenter som Damien Chazelle, Dan Gilroy og Alex Garland kommet godt fra startlinjen.

Her er et overblik over nogle af de nystartede instruktører i de seneste par år, vi skal holde øje med i fremtiden:

Dan Gilroy – Nightcrawler
Gilroy rammer et hidtil noget uberørt emne med fokus på nyhedsreporterens tragikomiske symbiose med katastrofer og formidling af disse. Med en udsultet Jake Gyllenhaal i front som bestialsk karrieremand med mentale psykoser, et mørkt scenografisk underverdensmiljø og et originalt indblik i den groteske jagt efter førstepladsen på nyhedsskærmen formår Nightcrawler at sætte Gilroys navn på alles læber. 

David Leitch & Chad Stahelski – John Wick
Action-duoen genoplivede Keanu Reeves' lettere B-filmsorienterede karriere på det store lærred i filmen 'John Wick', som ikke ligefrem redefinerer action-genren, men viser et soleklart eksempel på, hvordan en actionfilm skrues sammen. Det evindelige hævntema hæves til nye højder, og Reeves' portræt af action-antihelten er blevet en moderne klassiker.

Jennifer Kent – The Babadook
Kvaliteten af gysere på årlig basis formår aldrig at levere mere end 1-2 nogenlunde underholdende kreationer, men nogen gange rammer instruktøren hovedet på sømmet. Det formåede Kent med The Babadook, som kombinerer psykologisk uvished med overnaturlige nuancer. Den manglende forståelse for, hvad "det onde" er i filmen, bliver på fornemmeste vis afsløret med en intelligent formidling i slutningen, uden at uhyggen mister sin effekt.

Damien Chazelle – Whiplash 
Teknisk set en film fra 2014, men vist i danske biografer i 2015. Chazelle markerer sig på markedet med en film, som efter min mening rammer alle de rigtige tangenter i kapløbet om listens bedste debut, da han med et stilistisk, minimalistisk mesterværk viser, at film kan underholde og forføre tilskueren uden brug af CGI, action-effekter eller overdådige filmset – filmen på blot 19 dage er Whiplash en uovertruffet genistreg med skarp fokus på følelser, skuespillere uden for komfortzonen og et musikalsk epos.

Alex Garland – Ex Machina
Med en teknologisk tidsalder som er tættere end nogensinde på begrebet ’kunstig intelligens’, falder Garlands futuristiske samfundsfortælling på et tørt sted. Filmen udforsker konceptet med en levende og selvresonerende robot, hvor teknologiens farlige og ukendte territorium bliver symboliseret gennem en underskøn svensker, Alicia Vikander. Filmen er et klassisk magtspil med associationer til Sleuth (1972), og tilskueren har indtil slutningen ingen anelse om, hvor de forskellige karakterer står på den moralske skala. 

Joel Edgerton – The Gift
Edgerton har taget springet fra skuespilfaget til instruktørstolen med filmen The Gift, som hylder konceptet plottwist og udforsker mulige narrative nuancer af det. Filmen fokuserer på brydning af illusionen om den perfekte tilværelse, hvor en hidtil ukendt hemmelighed forplanter sig i en ellers velfungerende familie og spreder sig som en virus. Klassisk psykologisk thriller med et originalt twist.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jacob

Man kunne også forestille sig at Jurassic World vil udvide til serieformatet ligesom Lucasfilm gør i stor stil med Star Wars.

1 dag siden
Jonas user/950929
Jonas user/950929

Normalt ville man kunne finde en ting eller to positivt om en hver film, men dette b films projekt ligner noget lavet af en 3 klasse.

2 dage siden
Thomas

Allermest glæder jeg mig bare til at komme i Biffen igen. Det har jeg ikke været siden 1917... havde premiere.

2 dage siden
Daniel Hartvig Nielsen

Hej Jonas. Biografen er under ombygning, så den forventes først åben til juli.

Mvh.
Hartvig, kino.dk

3 dage siden
Jonas Nikolaj

Hvad med Nordisk film biografer Næstved. Hvornår regner man med, at den åbner?

3 dage siden

Aktive debatter