Cookie- og Privatlivspolitik
James Bond: bedst til værst - del 3

James Bond: bedst til værst - del 3

Midterfeltet

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Det begynder at blive svært. At pege på de mindst vellykkede og de absolut bedste Bond-film er til at have med at gøre.

At rangere midterfeltet blandt 23 film er en mere besværlig størrelse.

Under alle omstændigheder er niveauet ved at være højt.

Nedenstående titler ville jeg alle rangere som 4-stjernede bidrag til filmhistorien, men med et spænd på 45 år er der tale om vidt forskellige film om den ikoniske karakter.

Heldigvis.

On Her Majesty's Secret Service

14. On Her Majesty's Secret Service (1969)
Sammen med Live and Let Die, Octopussy og The Living Daylights var den sjette James Bond-film blandt de største skuffelser i mit gensyn med serien, hvis ikke den største. Jeg huskede den for fremragende alpine begivenheder, tilsat den helt rette Bond-stemning, og selvom filmen leverer på mange fronter, er den et ujævnt indslag og ikke det hovedværk af en Bond-film, jeg erindrede. Scenerne fra de schweiziske alper er stadig strålende, hvad enten den handlekraftige agent skal flygte ned ad bjerget eller angribe Blofelds snedækkede højborg. Fotograferingen af skuddueller, slåskampe og helikoptere på baggrund af bjergetinder og en usandsynlig blå himmel er intet mindre end fantastisk, og filmens sidste scene er et godt bud på den mest modige afslutning på nogen Bond-film. Desværre er George Lazenby ikke nogen god James Bond. Charmen mangler, og det må siges at være et problem for karakteren, der heller ikke får specielt godt modspil af de kvindelige af slagsen - fra Diana Rigg til de 12 bogstaveligt talt hjernevaskede dødsengle, der i det hele taget synes at høre hjemme i en anden film. Faktisk går det bedst for Lazenby, da han forklæder sig som slægtsforskeren Sir Hilary Bray for at komme tættere på Blofeld. Aldrig har James Bond været tættere på Inspector Clouseau. Desværre står den første time stille, og grundlæggende vakler 'On Her Majesty’s Secret Service' under sin massive spilletid på 142 minutter. Lazenby er hverken nogen Sean Connery eller Roger Moore, og de resterende action-scener står ikke mål med dem fra Alperne. James Bond-film er som regel nogenlunde tidløse, men trods ikoniske scener har tiden været mindre flink ved George Lazenbys solomission.

Licence to Kill

13. Licence to Kill (1989)
Forestil dig, at 'Licence to Kill' er en amerikansk actionfilm fra 80erne med Jeff Bridges i rollen som en politimand, der skal hævne mordet på sin makker. Morderen, en sadistisk narkobaron, er ikke let at retsforfølge, og vores helt indleder en ikke-autoriseret, personlig hævnjagt. Undervejs møder han en selvstændig, handlekraftig kvinde, og sammen møder de talrige farer til lands, vand og i luften. Toppen af kransekagen er en afsluttende jagt med lastbiler på smalle bjergveje, der i øvrigt er en overlegen demonstration af lydefri action. Jeg har tidligere været efter andre James Bond-film for at være for lidt Bond og for meget en traditionel actionfilm. 'Licence to Kill' fungerer, fordi den netop ikke forsøger at være begge dele. Efter introsekvensen er der ikke meget, som minder om det velkendte univers. Timothy Dalton får ganske vist besøg af Q (og imponerer det modsatte køn af flere omgange), men Agent 007 er så indædt rasende, at karakteren minder mere om Martin Riggs end en kølig britisk agent. Stort set hele filmen foregår desuden i Florida eller Mexico, og volden er mere udpenslet end i andre Bond-film. Det hele emmer af en solid amerikansk actionfilm, som havde man indspillet et sidestykke til Lethal Weapon-serien uden humor, og for purister kan ’Licence to Kill’ være et frustrerende bekendtskab. På en måde er det forsimplede univers en befrielse. På den anden side lykkes stilskiftet bedre i Casino Royale 17 år senere.

For Your Eyes Only

12. For Your Eyes Only (1981)
Efterfølgeren til Moonraker er en modreaktion på forgængeres over-dimensionerede natur. Den 12. Bond-film har færre gadgets, og stilen er mere kontant. I åbningsscenen gør James Bond kort proces med Blofeld, da han smider sin kørestolsbundne ærkefjende ned gennem et skorstensrør fra en helikopter, og scenen er toneangivende for resten af begivenhederne. Roger Moore ser skarpere ud end nogensinde, og ved helikopterroret udstråler han al den selvsikkerhed og glimt i øjet, der gjorde ham til en fremragende James Bond. Fotograferingen er ren og klar, og helikopterscenen er fermt skruet sammen. Tendensen fortsætter resten af filmen. Bonds Lotus Esprit eksploderer få sekunder før, han skal bruge den i en biljagt, som i stedet foregår i en Citroën 2CV. En længere skijagt, der overgår en beslægtet scene i 'On Her Majesty’s Secret Service', inkluderer både en skihops-rampe og en bobslædebane, og så kan man se James Bond og Melina Havelock (Carole Bouquet) bliver trukket gennem et koralrev i hajfyldt farvand. Med andre ord udnyttes de fysiske rammer til fordel for dingenoter og selvkørende gondoler. De mange forfølgelser er desuden grundigere udført end sædvanligt, og på mange måder er 'For Your Eyes Only' indbegrebet af John Glen, der endte med at instruere fem Bond-film i træk. Prisen er en dårligere historie. Den er mildest talt noget rod, og der er ikke meget krudt i Julian Glovers skurk. Flere karakterer er desuden overflødige. Ikke mindst den omvandrende katastrofe, skøjteprinsessen Bibi (Lynn-Holly Johnson), der må være den værste karakter, som nogensinde har betrådt en Bond-film. 'For Your Eyes Only' skal ses for sine ofte sublime action-scener, og kan man se bort fra manuskriptet, er den blandt periodens bedste film om Agent 007.

Skyfall

11. Skyfall (2012)
På papiret er 'Skyfall' seriens mest luksuriøse indslag. Sam Mendes er den første Oscar-vinder i instruktørstolen, og fotografen, Roger Deakins, har været Oscar-nomineret 17 gange. Underlægningsmusikken er komponeret af Thomas Newman (12 Oscar-nomineringer), action-eksperten Stuart Baird har redigeret, filmen er udstyret med en Oscar-vindende titelsang (der passer perfekt til den imponerende titelsekvens), og Javier Bardem er den første Oscar-vinder i skurkerollen, siden Christopher Walken foldede sig ud i A View to a Kill. Talentmassen er ikke forgæves. Den visuelle stil nærmer sig det udsøgte, og action-scenerne har en stoflighed, der udvisker de rodede minder fra forgængeren og CGI-indtrykket fra Die Another Day. Daniel Craig bærer den anarkistiske James Bond med stil, og udover et klassisk Bond-øjeblik med komodovaraner, er han filmens bedste kort. Kort sagt er 'Skyfall' en velsmurt helhed, men enkelte metaltrætte dele kaster grus i maskineriet. Plothullerne og utroværdige elementer skurer, fordi den tager sig selv mere seriøst end andre Bond-film. Eksemplerne er talrige. "Verdens bedste snigmorder" (Ola Rapace) er pænt dårlig til sit job; Jarvier Bardems gebis er en farce og det samme er hans minutiøse kendskab til Londons undergrundssystem; Den nye Q (Ben Whishaw) fremstår naiv, imens han dækker over manuskriptets mangler med replikker i stil med "It’s amazing what you can do with a computer."; M flygter over heden i ly af mørket, men vælger alligevel at tænde en lommelygte, så enhver se, hvor hun er. Der er flere skavanker (kemien mellem Bond og Moneypenny glimrer ved sit totale fravær), og det værste er, at de fleste kunne være taget i opløbet. Det skete desværre ikke. De mange fodfejl bliver endnu mere frustrerende, når 'Skyfall' gør så mange ting rigtigt.

You Only Live Twice

11. You Only Live Twice (1967)
'You Only Live Twice' er selve ideen om en James Bond-film.
Filmen ligger til grund for de fleste parodier på Agent 007 fra Simpsons-afsnittet 'You Only Move Twice' til Dr. Evil i Austin Powers. Blofeld (Donald Pleasence) kan tildeles det meste af æren. Som en ægte superskurk vil han overtage verdens-herredømmet ved at spille USA og Sovjetunionen ud mod hinanden, og den slags gør man naturligvis bedst fra en gigantisk base i en udslukt vulkan. Storhedsvanviddet har kronede dage. Det er en fornøjelse at se Bond-serien dyrke sine egne kendetegn, når en bro forsvinder under en håndlanger for at blive fortæret af piratfisk. Efter fem film i træk er Sean Connery begyndt at se træt ud, men på trods af flere slibrige replikker end sædvanligt, er han stadig som født til rollen. Stemningen er klassisk Bond, og det gør ikke så meget, at historien halter, når det afsluttende angreb på vulkanen inkluderer ninjaer og fodsoldater, imens rumskibe køres i stilling udenfor Jordens atmosfære. Filmen mangler en mindeværdig Bond-pige, en bedre åbningsscene og et plot med mere fremdrift for at være blandt de bedste film i serien, men skal man forklare nogen, hvad der foregår i en Bond-film, er 'You Only Live Twice' et godt sted at starte.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Henrik Vinther

Her er min liste op til nummer 9
23. Die another Day
22. Diamonds are Forever
21. The Man with the Golden Gun
20. A View to a Kill
19. You Only Live Twice
18. Octopussy
17. Live and let Die
16. Moonraker
15. Skyfall
14. Tomorrow Never Dies
13. The World is not Enough
12. For Your Eye Only
11. The Spy who Loved me
10. Thunderball
9. The Living Daylights

Synes det er lidt en vag kritik af On Her Majesty's Secret Service. Husk på James Bond er ikke kun aktionfilm, men lige så meget spionfilm (det var de i hvert fald i 60'erne).

SSuser/10172

Bond er naturligvis ikke kun action-film. Det er jeg helt enig med dig i. Af samme årsag synes jeg, at 'Dr. No' er blandt seriens bedste film. Men uanset hvad skal filmen fungere. Den gør den første time i 'On Her Majesty's Secret Service' på ingen måde. Tværtimod er det en yderst drøj omgang, der i bedste fald er ufrivillig komisk. I hvert fald i min verden.

Henrik Vinther

Jeg er så ikke enig, synes det er fedt at se noget mere detektivarbejde og karakteropbygning, som den første time af On Her Majesty's Secret Service indeholder en del af, og ret modigt af folkene bag filmen. Teamet bag SPECTRE har meget at lære hvad dette angår. Første time af OHMSS har et mere langsomt tempo end de fleste Bond film, men er bestemt ikke uinteressant.

George Lazenby? Jeg kan godt lide ham, han prøver ikke at være Sean Connery, men prøver at være mere som Bond i bøgerne, noget som Connery aldrig formåede. En Bond der bliver bange når hans liv er i fare, en Bond der kan vise følelser overfor en pige (Dianna Rigg er iøvrigt en af mine yndlings Bond piger). Det så vi ikke igen før Timothy Dalton fik rollen.
Lazenby er nok ikke helt så god som Connery var i de 3-4 første Bond film, men væsentlig bedre end Connery i You Only Live Twice og Diamonds are Forever, hvor han øjensynligt keder sig gevaldigt i rollen.
Synes desuden at OHMSS er en meget bedre film end alle af Sean Connerys Bond film.

Antaeus

Jeg synes Skyfall gør så mange ting forkert. Plottet er vel det ringeste af alle og ender op med bare at være en hævnaktion fra en gammel agent, det er laaangt fra hvad James Bond burde være. Bond er en fiasko og løser ikke sine opgaver. Han formår hverken af få listen tilbage eller redde sin chef. Han ser endvidere passivt til at to personer dræbes for næsen af ham, den ene det eneste der ligner en bond-babe i den film. Han skal alene forsvare sin chef imod 30 terrorister (den ide burde være stoppet med det samme) og så er der så mange andre fuldstændig hovedløse ting i den film som fx at tænde lommelygten ude på heden. Der er ingen gadgets og de gamle Bond-dyder som man har opbygget i over 40 år er laaangt væk og Bond er bare blevet til en aktionfilm som så mange andre film og hvor tingene før blev løst med intelligens, snilde og charme så løses de nu med styrke og udholdenhed. Jeg håber så meget at vi snart får Bond tilbage.

Alle James Bond er underholdende, men når de nu skal inddeles i de bedste så ser det foreløbig således ud:

23. License to kill
22. Quantum of solace
21. The world is not enough
20. Skyfall
19. Die another day
18. Tomorrow never dies
17. Diamonds are forever
16. Dr. no
15. Live and let die
14. A view to a kill
13. Living daylights
12. Casino royale
11. Golden eye
10. You only live twice
09. Thunderball

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Rebekka

Ingen tvivl om Gerwig gør filmen og karaktererne til sine egne, men hun starter så også filmen med mere eller mindre at afsløre de to ting, der er

2 timer siden
rene

mystic river
harry potter de vise sten
den grønne mill
en verden udenfor
ringenes herre eventyret om ringen

2 timer siden
Christian

Goldie Hawn evt?......

3 dage siden
Lidauser/491363
llv
Lidauser/491363

Ok med en kvinde, så er det bare ikke en Bond film længere, det bliver måske en spændende agentfilm, men en James Bond ...eller 007- film bliver de

3 dage siden
Gitte

Jeg stemmer for at den næste James Bond bliver spillet af Tom Hardy. Han er fantastisk talentfuld og tilpas elegangt og britisk.

4 dage siden

Aktive debatter