Derfor blev Fars ferie sygt fed

Historien bag dansk titel og afstemning om tagline 
Billede
(© Warner Bros.)

Komedien 'Vacation' hedder herhjemme Fars sygt fede bilferie.

Vi har spurgt den danske distributør om tankerne bag den danske titel, der går i fodsporene på Fars fede ferie, Fars frygtelige feriedage, Fars fede juleferie og 'Fars fede Las Vegas-ferie'.

- 'Vacation' er en simpelthen en kedelig titel, og nu hedder de andre film i forvejen ’Fars fede ferie’ osv. Vi vil også gerne understrege, at det er en bilferie, og så har vi tilføjet "sygt", fordi filmen virkelig er langt ude, fortæller Sune Lind Thomsen, Filmchef hos SF Film i Danmark.

Som distributør kan man dog ikke finde på hvad som helst, når en titel skal tilpasses det lokale marked. Diverse rettighedsindehavere sætter grænser for opfindsomheden, og ifølge Sune Lind Thomsen er det ikke blevet nemmere med tiden.

- Filmselskaberne er blevet mere rigide. 'Whatever Works' kaldte vi Mig og Melody, hvilket gik op for Woody Allen. Det var de ikke så glade for, men vi fik lov, da vi fortalte, at det var i tråd med andre danske Woody Allen-titler som ’Mig og moneterne, ’Mig og Annie’ og ’Mig og Afrodite’.

At nogle danske titler til udenlandske film giver mere mening end andre er ingen hemmelighed.

Modeord er umiddelbart en dårlig ide, og i dag virker Die Hard - Mega Hard lige så fjollet som ’Røvtur på 1. klasse’, ’Seje bøffer og hårde bananer’ og talrige andre titler, der hærgede 80erne. Den kreative brug af det danske sprog er ikke noget, der skal ligge Sune Lind Thomsen til last, men nogle danske titler er han mindre stolt af end andre.

- ’Deuce Bigalow’ blev til Er du til noget? Det var lidt corny. Haha. Jeg er heller ikke stolt over 'The Switch', der endte med at hedde Baby Surprise, men alt gik alligevel galt med den film, lyder det fra filmchefen, der også har et par favoritter.

- Jeg er glad for, at vi kaldte 'My Old Lady' for Min lejlighed i Paris. Titlen giver langt mere mening. Men også 'The Conjuring' der herhjemme blev til Nattens dæmoner. For hvad betyder 'The Conjuring' lige? Det var en svær tilgængelig titel, og folk udtalte den desuden forskelligt. Vi synes ikke, det gjorde noget at hjælp publikum lidt. 'Nattens dæmoner' fortæller, at det er en gyser. Og det virkede.

Sune Lind Thomsen indrømmer, at han måske er en smule retro, og at 'Stjernekrigen' lyder bedre end 'Star Wars' (noget han formentlig lige ville have kaldt de kommende film i serien, hvis han måtte).

- Danske titler KAN være en god ting. De er det ikke altid. Dødens gab er fx bedre end 'Jaws'. Tænk hvis den havde endt med at hedde 'Kæber'.

Fars sygt fede bilferie får biografpremiere den 13. august.

Du kan her være med til at bestemme filmens kommende tagline (teksten under filmens titel på plakaten).

Alle der begrunder deres stemme i kommentarfeltet, deltager i lodtrækningen om 6 x 2 billetter til ’Fars sygt fede bilferie’.