Cookie- og Privatlivspolitik
Oversete favoritfilm #23 - The Village

Oversete favoritfilm #23 - The Village

Shyamalans udskældte mesterværk

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

Denne oversete favoritfilm er valgt af kino-redaktionens praktikant Kamilla Svanborg.

M. Night Shyamalan bliver af nogle kaldt for den største flop-instruktør i nyere tid - og er der en filmskaber, som formår at dele vandene med sine værker og levere ret svingende præstationer, er det i sandhed Shyamalan. På trods af store kiksere som Lady in the Water, The Last Airbender og After Earth er han i mine øjne en helt fantastisk instruktør, der på sin egen unikke måde formår at kontrollere stemningen i sine film, så alle scener opnår dybde og vægt på trods af, hvor kedelige og trivielle scenerne end har set ud på papir. Det er tilfældet i The Sixth Sense, det er tilfældet i Signs, og det er helt sikkert også tilfældet i The Village.

'The Village' blev hverken en stor kritikerrost eller kommerciel succes - måske nærmere tværtimod. Den blev dog nomineret til en Oscar for bedste originale musik, og de færreste vil modsige, at James Newton Howard har gjort et enestående arbejde med musikken til filmen, men 'The Village' kan så meget mere end at levere en fantastisk lydside.

© Touchstone Pictures

Filmen er en lidt anderledes satsning for Shyamalan. Det er en romantisk periodefilm (tilsat lidt gys), hvor uskyld er det helt store tema. Handlingen udspiller sig i byen Covington i slutningen af det 19. århundrede, hvor en isoleret gruppe mennesker lever side om side med uhyggelige og mystiske væsner, der holder til i skoven. Fortællingen er ganske tragisk med en kærlighedshistorie, der sender tanker til både Romeo og Julie samt Stormfulde højder.

De tragisk elskende spilles af henholdsvis Bryce Dallas Howard og Joaquin Phoenix. Phoenix er fantastisk som den noble, stille og modige Lucius Hunt, men Howard, der havde sin filmdebut i 'The Village', stjæler billedet med sin portrættering af den blinde, uskyldige og sjove tomboy Ivy Walker. Det er forfriskende at se en blind heltinde, der ikke lader sig hæmme af sit handicap - uden at det behøver at være et centralt element i filmen. Howard spiller blind med en utrolig stor naturlighed i alle sine bevægelser og tillader aldrig at lade det dominere Ivy som karakter.

© Touchstone Pictures

'The Village' er spækket med dygtige og rutinerede skuespillere som Sigourney WeaverWilliam Hurt, og Brendan Gleeson, der alle leverer gode præstationer på trods af ret små roller. Adrien Brody er dygtig og yderst troværdig i rollen som den mentalt handicappede Noah, og Judy Greer bidrager med en god mængde humor som Kitty Walker.

Lyd og musik i 'The Village' er særdeles vellykket og fungerer på en måde som filmens special effects. Musikken er både smuk og melankolsk, men til tider også truende, og den mindste lyd kan gøre hele forskellen i en scene. Al aktivitet stopper, hvis landsbyboerne hører noget fra skoven, hvilket nærmest gør skoven til en karakter i sig selv. I flere scener stråler lyden ved sit fravær, og hver kvist der knækker, hvert knirk, jamren og åndedrag forstærkes og gør lyd til et både nærværende og skræmmende element i filmen.

© Touchstone Pictures

Shyamalan har ofte en særlig opmærksomhed på farve i sine film, og i 'The Village' har han på den ene side formået at gøre Covington til et farverigt, nærmest magisk sted, mens skoven, især i slutningen, fremstår grå og dyster. Ligesom i 'The Sixth Sense' har farven rød en dominerende rolle - denne gang helt eksplicit som "the bad colour" der tiltrækker væsnerne og signalerer farer. At filmen leverer en stemning fuld af gru, frygt for det ukendte og en følelse af isolation, kan man langt hen ad vejen takke fotograf Roger Deakins for. Som eksempel kan man se på to af de mest mindeværdige scener i 'The Village'. Den første er scenen, hvor landsbyboerne flygter ind i deres hjem, da de rødklædte væsner dukker frem fra mørket, mens Ivy står med sin udstrakte hånd og venter på Lucius (se YouTube klip nederst). Den anden (SPOILER!) er situationen, hvor Noah helt uventet og ganske lydløst stikker en kniv i maven på Lucius. Scenerne indeholder begge lange indstillinger uden klip, perfekt timede panoreringer og en håndfuld velplacerede nærbilleder, der gør filmen til en af Shyamalans mest visuelt-rytmiske værker.

© Touchstone Pictures

De fantastiske skuespillerpræstationer, lyden og billedsiden er med til at skabe nogle virkelig skræmmende scener - men 'The Village' er ikke en gyserfilm, som mange går og tror. Og hvis det er en gyserfilm, man leder efter, bliver man formentlig slemt skuffet. Den er uhyggelig på de rigtige tidspunkter, men det vigtige gemmer sig under horror-facaden, hvor Shyamalan fortæller en omhyggelig og sofistikeret historie om uskyld. 'The Village' er en psykologisk orienteret film, der centrerer sig om personerne og forsøger at give et indblik i menneskets natur, hvor væsnerne er metaforer, der viser, at den rigtige fare er at finde på et moralsk plan og ikke i skoven.

Filmens slutning, med det dertilhørende karakteristiske Shyamalan-plot-twist (som jeg ikke vil afsløre her), lever måske ikke op til det fantastiske mind-fuck-øjeblik, man oplever i 'The Sixth Sense'. Instruktøren er desværre blevet offer for sin egen succes, da alle forventer, at han bliver ved med at trække overraskende slutninger op af hatten. Problemet ved en forventet overraskelse er bare - udover at være selvmodsigende i sig selv - at de ofte ikke har den ønskede effekt.  Men det ændrer ikke på, at 'The Village' i min optik både er undervurderet og helt unødvendigt udskældt. Måske skulle folk stoppe med at overanalysere Shyamalans plots og bare nyde den gode stemning, fortællingen, skuespillerne og de nuancerede karakterer.

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Segoyuser/116755

Jeg har set filmen, grunden til at jeg godt kan lide den er faktum det "måske" foregår i virkeligheden.
Ja netop gode skuespillere der giver et godt bidrag til at filmen er værd at gense, selvom jeg faktisk blev rigtig sur 1 gang jeg så den, pga. plot for vi er mennesker med alle forskellige følelser det er disse der gør handlinger foretages enten med positivt/negativ hensigt.
Vil så skrive at den 6 sans genså jeg igår den er altså god :-))
Dejligt med nye "øjne" på en film.

Camillauser/927927

Jeg er langt fra en fan a Shyamalan, men jeg har ikke noget imod The Village som på nogen godt kan være overset.

Atmosfæren, skuspillet og produktions designet på filmen er virkelig god og stemningsfuld og de rødklædte monstres uhygge virker fint idet man ikke ser dem så tit og når man gør er det aldrig tæt på.

Shyamalan elsker at lave et twist i slutning i næsten alle hans film, og selvom twsitet i The Village nok ikke er på samme niveau som i The Sixth Sense, synes jeg det er effektivt nok.

Wayne

The Village er ikke en dårligt lavet, den er flot og stemningsfuld og skuespillerne gør det godt. Jeg synes bare ikke at historien er særlig god.

Generelt er M. Night Shyamalan tiltrukket af historier som handler om at der er mere mellem himmel og jord, end vi lige kan se - og det er der som udgangspunkt ikke noget i vejen med - Christopher Nolan bruger noget af de samme i nogle af hans film.

Problemet med M. Night Shyamalan's film er måske mere, at man ikke sidder med en AHA oplevelse bagefter - men ofte er lidt skuffet istedet. Det gælder især den frygtelige The Happening, hvor han i den grad spildte vores tid ved at fortælle os at naturen vil hævne sig på os en dag. Det ved vi godt, det gør den allerede.

Jeg har ikke noget imod et godt tvist, og det fik vi i min favoritfilm af M. Night Shyamalan; Unbreakable. Den sjette sans er bestemt også en film han kan være stolt over.

Desværre har han ikke lavet noget i 15 år, som gør ham til mere end en gennemsnitlig instruktør - og det er ærgerligt, efter den lovende start.

Henrik Vinther

Jeg er helt enig i at The Village er en fremragende poetisk film. Og den skildrer nogle interessante problemstillinger, som:
Hvad er værst? At leve i et samfund hvor der bliver begået mord, eller leve i et samfund hvor systemet ikke gør alt for at redde liv?
og
Hvad vil man helst? Være bange for rigtig fare eller opdigtet fare?

Jeg synes den er klart bedre end både The Sixth Sense og Signs. Men M. Night Shyamalan's største mesterværk i mine øjne er den ekstremt undervurderede "Lady in the Water".

Michael

Lady in the Water, er også min yndlings, forstår ikke den får så meget hate rundt omkring. Synes også at hans andre film, får en tand for meget kritik, herregud det er bare film, nogen får det til at lyde som jordens undergang, bevares nogle af dem er ikke så vellykkede, men ligefrem de værste film, der er lavet, er jeg ikke enig i.

Min top 5, vil nok se sådan her ud.

1. Lady in the Water
2. The Six sense
3. The Village
4. Unbreakable
5. Signs

Ann-Britt

En fremragende anmeldelse, der gør, at jeg allerede har skrevet den film på min liste over dvd-film, jeg skal have købt hjem til hylden :)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

3 timer siden
MikkelHJuser/610689
MikkelHJuser/610689

Når man tænker på, at den danske titel på Paul Blart: Mall Cop er Centervagten, så kan jeg sagtens forstå sammenligningen.

15 timer siden
DJT
Har
DJT

...ikke set The Conjuring 3 endnu, og det er ganske rigtigt, at La Llorona er den værste, men den næstværste er altså The Nun.

1 dag siden
Alex

Kom nu ind i kampen biografer.

1 dag siden
Karin

Fordi det stadig er en af de bedste film nogensinde. Den ældes meget flot og satte nye standarder for film.

4 dage siden

Aktive debatter