De største film i 2015?

Vores bud på årets bedst sælgende film i de danske biografer
Billede
(© Disney Pictures)

Både publikum og filmbranchen har længe set frem til 2015 af åbenlyse årsager.

Star Wars og James Bond (to af filmhistoriens største flagskibe) rammer biograferne i selskab med sværvægtere af nyere dato repræsenteret ved Hunger Games-serien, superheltegruppen The Avengers og en ny film fra Pixar.

Dansk film står samtidig usædvanligt stærkt, og kombinationen skaber et solidt fundament for en potentiel billetsalgsrekord i nyere tid.

Men hvilke af årets ca. 225 titler bliver de mest sete i de danske biografer? Konkurrencen bliver utvivlsomt hård, men det skal ikke afholde os fra at forsøge.

Skyfall/MGM
1. Spectre

Bond-film er altid stærke, men aldrig stærkere end deres rygte. Casino Royale og Skyfall fik et strålende omdømme og solgte henholdsvis 880.000 og 870.000 billetter herhjemme. Quantum of Solace solgte derimod 558.000 billetter. Absolut ikke dårligt, men et godt stykke fra Daniel Craigs to andre film som Agent 007. Med Sam Mendes ved roret lyder 'Spectre' som et sikkert hit, men publikums gunst bliver den afgørende faktor. Særligt hvis Bond skal slå den næste film på listen.

Star Wars/Disney

2. Star Wars: The Force Awakens
Uanset hvordan man vender og drejer Star Wars-universet, har James Bond stadig den bredeste målgruppe. Ikke alle kaster sig begejstret over science fiction, men på den anden side lykkes det for Avatar, der solgte 1,16 mio. billetter. Hvis billetsalget til 'The Force Awakens' ikke overgår de forrige film i serien, der spænder fra 237.000 billetter til Return of the Jedi og 577.000 billetter til The Phantom Menace (repremierer ikke medregnet), bliver vi slemt skuffede. Kvaliteten og fanmodtagelsen bliver altafgørende.

Klovn Forever/foto: Joachim Ladefoged
3.
Klovn Forever
Klovn: The Movie solgte 839.000 billetter, og blev den største danske komedie siden Den eneste ene. Den første film baseret på tv-serien ligger ganske vist fem år tilbage, men vi tror, at Frank Hvam og Casper Christensen vil gøre alt for at overgå tidligere tiders pinligheder - og at publikum hellere end gerne vil se med.

9. aoril/foto: Kenneth Nguyen

4. 9. april
De to seneste film om Danmark under 2. Verdenskrig har haft et fantastisk liv i de danske biografer. Flammen & Citronen solgte 674.000 billetter, og fire år senere blev der indløst 755.000 billetter til Hvidstengruppen. Denne gang er fokus flyttet fra modstandsbevægelsen til de få danske soldater, der deltog aktivt i krigen ved den dansk-tyske grænse. Den historiske værdi kan næppe undervurderes, og interessen bliver stor.

Mockingjay - del 2/Lionsgate

5. The Hunger Games: Mockingjay - del 2
The Hunger Games solgte 239.000 billetter, Catching Fire solgte 321.000 billetter og Mockingjay - del 1 er godt på vej mod 330.000 billetter. Publikum vil også have finalen med, og det betyder endnu en succes, hvis ikke seriens største, for Katniss og Co.

Avengers: Age of Ultron/Disney Pictures
6. The Avengers: Age of Ultron

Superheltene fra Marvel er sjældent blandt årets største publikumssucceser på de skandinaviske breddegrader. Sidste år solgte Captain America 2 og Guardians of the Galaxy henholdsvis 110.000 og 181.000 billetter, men Avengers-gruppen er i en liga for sig. Den første film resulterede i 301.000 billetter, og i mellemtiden er forventningerne ikke blevet mindre.

En chance til/foto: Henrik Petit
7. En chance til

Et drama af Susanne Bier med Nikolaj Coster-Waldau, Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen på rollelisten er i sig selv en begivenhed. Filmen har en mørk tone, men det var ingen hindring for Hævnen, der solgte 444.000 billetter. Spørgsmålet er, om publikum vil have mere af den mørke eller mere af den lyse Susanne Bier (Den skaldede frisør solgte immervæk 632.000 billetter). Under alle omstændigheder hører ’En chance til’ hjemme blandt årets danske sværvægtere.

Inderst inde/Pixar
8. Inderst inde

Siden Pixar lod en ældre herre forvandle sit hus til et luftskib i Up fra 2009, har det været småt med originaliteten fra det engang så originale animationshus. Indtil nu. Plottet, der i grove træk handler om en personificering af følelser, ligner en genistreg, og alt, hvad vi har set fra filmen, er forrygende. For at blive den bedst sælgende Pixar-film, siden historien om Carl Fredricksen, der solgte 504.000 billetter, skal animationsfilmen overgå Toy Story 3 (359.000 billetter). Måske ikke en umulig opgave.

Fifty Shades of Grey/UIP

9. Fifty Shades of Grey
Bøgerne er eftersigende solgt i næsten 600.000 eksemplarer herhjemme, og det burde måske resultere i samme antal biografbilletter. Men der er tale om tre bøger, og det giver nærmere 200.000 læsere. På den anden side behøver man ikke have læst bogen for at være interesseret i filmen - og sådan kunne man blive ved. Den stærkt kvindelige målgruppen synes umiddelbart forenelig med Sex and the City-filmene, der solgte 399.000 og 331.000 billetter.

Skammerens datter/Nordisk Film

10. Skammerens datter
Den storstilede filmatisering af Lene Kaaberbøls fantasy-serie blev udskudt til 2015, men til gengæld har man fået mere tid til at vække universet til live på det store lærred. Filmen kan blive et kvantespring for genren herhjemme. I så fald er der tale om et stort hit.
 

Filmudvalget i 2015 stopper selvfølgelig ikke her. Følgende boblere har mere eller mindre gode chancer for at ende på årets Top 10.

Min søsters børn og guldgraverne ligner vinterferiens store familiesucces. Den seneste film solgte 374.000 billetter, men denne gang er holdet skiftet ud. I samme boldgade finder man Far til fires vilde ferie, der får premiere op til efterårsferien. Her skiftede man holdet ud i den forrige film, der fik 286.000 i biografen.

Thomas Vinterberg er klar med to film. Den internationale Far From the Madding Crowd og den pæredanske Kollektivet, der ligner den rigtige (og altid populære) blanding af tidsbillede og drama. Idealisten kombinerer tidsbillede og drama med politik, men vil du hellere se mærkelige mennesker i en sort komedie, ligner Mænd & høns årets bedste bud. Desuden bliver Ghita Nørby instrueret af Michael Noer i dramaet Nøgle hus spejl.

(Her kan du læse mere om alle de danske film i 2015)

Og så vil Hollywood selvfølgelig forsøge at tage kampen op med den danske talentmasse.[banner_here]Udover allerede nævnte titler er Fast & Furious 7 og Minions blandt de største udfordrere. Den sjette film om de fartglade venner solgte 240.000 billetter, imens Despicable Me 2 fik 260.000 børn og barnlige sjæle i biografen.

Jurassic World kan også bide fra sig, men den skal have fat i en bredere målgruppe end Jurassic Park III (116.000 billetter). Endelig må vi ikke glemme Ted 2. I 2012 solgte den perverse teddybjørn 226.000 billetter.

Hvilke titler har vi glemt, hvilke titler tror vi ikke nok på, og hvad er dit bud på årets mest sælgende film i de danske biografer?