Cookie- og Privatlivspolitik
Årskavalkade 2014 - del 1

Årskavalkade 2014 - del 1

Filmåret på godt og ondt

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

År 2014 har været et filmår med mange opture og et par nedture. Redaktionen ser tilbage på året der gik og har sammen fundet frem til hele 30 film og øjeblikke, der er værd at huske... eller fuldstændigt glemme.

1. Årets film: Boyhood
Som vi afslørede inden jul, blev årets film på redaktionen ‘Boyhood’, men det kan du læse meget mere om i den tilhørende artikel.

2. Årets trailer: Mad Max: Fury Road
En gang imellem ser du en trailer, der giver dig fornemmelsen af, at din hjerne har kogt to minutter i en mikrobølgeovn på fuld blæs. Sådan en trailer er den for ‘Mad Max: Fury Road’. Se den (igen), og forbered dig på, at der kommer bilos ud af dine ører.

3. Årets værste trailer: Think Like a Man Too
Teknisk og objektivt set er der ikke noget i vejen med traileren for ‘Think Like A Man Too’. Den lugter bare så langt væk af uoriginal, kalkuleret “humor”, at den må og skal få smæk på vej ud af 2014. SMÆK!

4. Årets plakat: Birdman
Okay, filmen får først premiere i 2015, men plakaten udkom i 2014. Den bizarre illustration af Michael Keaton med sit superhelterolle-alter ego oven på hovedet er flot, opsigtsvækkende, anderledes, udfordrende og illustrerer kernen i filmen.

5. Årets tagline: Live. Die. Repeat. fra Edge of Tomorrow
Havde ‘25 Jump Street’ været virkelig, havde den uden tvivl vundet (se længere nede). Det er den ikke endnu, så derfor går æren til en af årets bedste actionfilm i form af ‘Edge of Tomorrow’. Den titel er ikke halvt så god som tagline’en “Live. Die. Repeat.”, der med tre ord fortæller, hvad filmen handler om.

6. Årets filmhelt: Ron Woodroof i Dallas Buyers Club
Vi har haft rumrejsende dusørjægere, tidsloopende PR-koordinatorer og en skæbnesvanger LEGO-mand, men vi synes egentlig, at Ron Woodroofs kamp for ordentlig medicinering til AIDS-ramte i 1980erne er meget mere imponerende. Hurra for Matthew McConaughey og hans portræt af virkelighedens Ron Woodroof!

7. Årets skurk: Koba fra Abernes Planet: Revolutionen
Af alle 2014s filmkarakterer er den traumatiserede, intrigante og ikke mindst bevæbnede abe Koba nok den, som vi mindst har lyst til at møde i en mørk gyde. Han virker ægte, troværdig og sandsynlig, men det værste er nok, at han er så let at forstå, selvom han gør forfærdelige ting.

8. Årets mest gribende film: 12 Years a Slave
Det kom ikke som den store overraskelse, at ‘12 Years a Slave’ gjorde indtryk på biografgængere over hele landet. Den ér forbandet gribende og ofte på ret overraskende måder. Overraskende er det dog også, hvor mange af årets andre film, der også kunne efterlade sit publikum med våde øjne: ‘Interstellar’, ‘En flænge i himlen’, ‘Stille Hjerte’, ‘Min søns familie’ og ‘Dallas Buyers Club’ for at nævne en håndfuld.

9. Årets snakkefilm: Hende
Uh. “Snakkefilm”. Det er sådan nogen ens forældre ser, lige meget hvor gammel man er, men ind fra højre kom Spike Jonze og lavede en helt fantastisk en af slagsen. Historien om en mand, der forelsker sig i et styresystem, lyder måske i første omgang åndssvag, men så vent til du møder ‘Hende’.

10. Årets største skuffelse: A Million Ways to Die In the West
I foråret så vi det første klip fra Seth MacFarlanes westernkomedie, og vi var ødelagte af grin. Lidt senere så vi traileren, og vi grinte igen. Så kom filmen, og så holdt vi op med at grine. Her er virkelig tale om en film, der desværre oversolgte sig selv. Plat på den ufede måde, og på ingen måde den succes, MacFarlane havde brug for efter succesen med Ted.

11. Årets STØØØRSTE skuffelse: Godzilla
Seth MacFarlane er en lille splejs, så selvom ‘A Million Ways to Die in the West’ var en stor skuffelse, så var årets (fysisk) største skuffelse uden tvivl Godzilla. Endnu engang fik vi at se, hvordan man IKKE skal lave en Godzilla-film. Hvor svært kan det være? Så svært, åbenbart.

12. Årets oversete film: Inside Llewyn Davis
Coen-brødrenes folk-drama var på alles læber omkring Oscar-sæsonen, men den blev overset både af Akademiet og publikum. Synd, for det er en virkelig interessant og unik film, selvom du måske sidder med flere spørgsmål end svar, når den er færdig.

13. Årets film der burde have haft dansk biografpremiere: The Babadook
Rottentomatoes.com fortæller at den fik 98 % positive anmeldelser. Metacritic.com fortæller at den fik 87 % positive anmeldelser. Dette gør ‘The Babadook’ til årets bedst anmeldte gyser, uden sammenligning. Vi aner ikke, hvorfor vi danskere ikke fik lov at se den i biografen, men vi ved med sikkerhed, at vi burde have fået lov.

14. Årets rulletekster: 22 Jump Street
‘22 Jump Street’ efterlader sine konkurrenter i grøften med dens rulletekster. I stil med resten af filmen, gør rulleteksterne nemlig godt grin med idéen om, hvordan efterfølgere bare er gammel vin på nye flasker, ved at vise dig plakater for 23 Jump Street og 24, 25, 26 og så videre.

15. Årets moneyshot: Koba til hest i Abernes planet: Revolutionen
Kan også kaldes årets "ORH HVAD-øjeblik”. Et moneyshot er dét billede i en film, der indkapsler hele filmoplevelsen. Det billede du husker fra traileren. Det sejeste billede af alle filmens billeder. I 2014 vinder den vrede og svært bevæbnede abe Koba til hest ridende gennem et flammehav overlegent. 

Følg med den 2. januar hvor vi afslører de sidste 15 udnævnelser i årets filmkavalkade. 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Johan Pedersen

Positive:

"Godzilla"
Hvis "Godzilla" virkelig var "Årets STØØØRSTE skuffelse" Hvorfor i alverden har den så fået god kritik af de professionelle anmeldere med flere. Jeg synes også den er god og hvis man har kendt Godzilla og kan li' den fra sine unge dage, så vil den være udmærket. Selvom der ikke er de helt store overraskelser, er den god alligevel.

"Abernes planet: Revolutionen"
Suveræn film og flotte landskaber i 3D. Aberne er godt konstrueret.

"Hobbitten: Femhæreslaget"
Det er en god slutning på "Hobbitten" serien. Hvor kampen starter mod det onde og dragen Smaug skal overvindes.

Negative:

"A Million Ways to Die In the West"
Jeg vil generelt sige at "A Million Ways to Die In the West" er årets største skuffelse. For der skal man kunne li' og synes, at det er sjovt med masser af perverse påfund, liderlige får, pruttelyde og sex. Men det kommer man til at blive træt af, at se og høre på i længden. Så skal man ikke komme og sige, at man ikke er blevet advaret på forhånd.

"Transformers age of extinction"
Det eneste positive i filmen er effekterne og actionscenerne som er fede nok. Men vil gerne ha' en ordentlig historie, replikker og skuespillere. Det er 2 timer og 37 minutters fuld af detonationer, skyderier, larm, spektakel og høj musik, så det næsten kræver konstant høreværn.

"Pompeji"
Den følger ikke bøgerne om "Pompeji". I filmen er der voldsomme og meget dramatiske scener, meget tempo, det virker meget klicheagtigt og det lange vulkanudbrud i 3D gør kun ondt værre.

Vince

Jeg går ud fra grunden til den ikke er på listen er at Kino ikke gad se den hvilket jeg har fuld respekt for.

DJN

ønske jer at se The Babadook.

Her er hvad jeg skrev om den, efter at have set den til Cph Pix:

Amelia er alenemor med sønnen Samuel. Han har en livlig fantasi og "ser" ofte monstre alle vegne. En aften læser hun historien Mister Babadook højt for ham før sengetid, hvilket sender ham ud i fuldstændig panik, for han er overbevist om, at Babadook er virkelig og nu er ude efter dem begge.

Hold... nu... FAST! The Babadook er af en eller anden grund blevet hypet til at være det vildeste nye. Til dét kan jeg kun sige, at de, der har gjort det, ikke kan have set mange gysere i deres liv, for desværre er gyset på INTET tidspunkt til stede. Og så er sønnen en af de mest røvirriterende unger jeg længe har set på film (og jeg er berygtet for at hade børn i film). Filmen fungerer udmærket i de scener, hvor den bevæger sig ud i det socialrealistiske, især mellem Amelia og hendes søster og søsterens veninder, og giver et godt indblik i, hvor svært det kan være for nogle at forstå hvor hårdt det er at miste den man elsker. Men ellers kan jeg kun sige, at man skal holde sig fra denne film. Mest af alt har jeg lige nu lyst til at spoile det hele, for i bund og grund kan det være fløjtende ligegyldigt. 3/10.

Jacob

Synes også at 'Age of Extinction' i hvert fald burde havne i top 3 over skuffelser i 2014, for magen til ligegyldigt plot, og halvsløje animationer smovset ind i eksplosioner skal man dælme lede længe efter.

Godzilla er dog også et klokkeklart eksempel på, hvor forventninger og indfrielse på ingen måde mødes, og man er da lidt forbeholdent over for at Gareth Edwards skal stå i spidsen for ikke bare en fortsættelse til det japanske atomuhyre, men også den allerførste Star Wars stand alone film. Hvis den også bliver indhyllet i røg og tusmørke, mens karaktererne vandrer zombie-tomme rundt ligesom hr. og fru Brody kan det næsten kun blive en skuffelse. Men for at vende til kæmpe øglen, så skulle japanerne vist selv have noget i støbeskeen, så hvis det bliver en realitet må man krydse fingrer for det er bedre end det amerikanske.

Vince

Jeg synes helt klart at Transformers var laaaaaaaaangt værre end Gozilla(Den kunne jeg godt li)

Transformers var et langt ligegyldigt actionbrag fuldt af ikke diskrete reklamer og dårligt manus.

Jacob

Efter et gensyn med 'Godzilla' var jeg knap så imponeret, men lad nu det lægge. Man må tage sig til hovedet over at Mark Wahlbergs møde med Optimus Prime & co. blev den mest indtjenende film i 2014, hvilket til dels må forklares med højere billetpriser og 3D-tillæg, men vi får nok mere af samme skuffe næste gang. Tror jeg stryger Transformers 5 af min must see liste, og venter med den til en 1. januar - det betyder jo åbenbart intet om man går glip ad handlingen ;-)

KristianEnevoldsen

Jetg vil lige forsvare "A million ways to die in the west". Jeg er enig i mange af årets udnævnelser her på kino, men Seth Macfarlanes film burde ikke være herpå som en af årets skuffelser. Den er sjov, den har et score, der er så flot og svulstigt og så er den bare konstant underholende. Den er på 10.pladsen over årets bedste film. Jeg holder rigtig meget af den :-)

Henrik

Jeg er rørende enig. Jeg er meget bevidst om at film er en smagssag, så der er ikke en right or wrong, men jeg har sjældent grædt så meget af grin som til A million ways to die in the West. For mig var den lige så sjov anden og tredje gang :-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Trine

Jeg læste om dette i avisen og blev faktisk glædeligt overrasket.

9 timer siden
Christian

Goldie Hawn evt?......

2 dage siden
Lidauser/491363
llv
Lidauser/491363

Ok med en kvinde, så er det bare ikke en Bond film længere, det bliver måske en spændende agentfilm, men en James Bond ...eller 007- film bliver de

2 dage siden
Gitte

Jeg stemmer for at den næste James Bond bliver spillet af Tom Hardy. Han er fantastisk talentfuld og tilpas elegangt og britisk.

3 dage siden
Aage Michaeluser/5719
Aage Michaeluser/5719

god ide med en kvinde

3 dage siden

Aktive debatter