James Bond-skurk død

Richard Kiel (1939-2014)
Billede
(© MGM)

Richard Kiel, der spillede Bond-skurken Jaws i The Spy Who Loved Me (1977) og Moonraker (1979), døde den 10. september i en alder af 74.

Den tårnhøje amerikaner var med stålbelagte tænder uden tvivl en af Bond-historiens mest mindeværdige modstandere, men Kiel var meget andet end Bond-skurk.

Interessen for skuespil startede på teaterscenen og på tv i 1960erne, mens Kiel sideløbende arbejdede som udsmider og underviste i matematik på aftenskole.

Rollen som Roger Moores nærmest stumme modstander er og bliver dog karrierens højdepunkt. Det var faktisk meningen, at Jaws skulle dø i slutningen af 'The Spy Who Loved Me', men en testvisning afslørede, at publikum elskede ham, så han fik lov til at overleve og vende tilbage i en mere sympatisk udgave i 'Moonraker'.

Efter gennembruddet kunne Kiel arbejde som kultskuespiller i en lang karriere, der fortsatte frem til 2011. Han var senest biografaktuel i 2010 som stemmen bag Vlad i Disneys Tangled, og andre bemærkelsesværdige titler inkluderer 'The Longest Yard', Pale Rider og 'Happy Gilmore'.

Kiel efterlader en kone, fire børn og ni børnebørn.