R.I.P. Robin Williams

Han balancerede mellem det skrøbelige og det gakkede
Billede
(© Miramax Films)

En af amerikansk films mest elskede skuespillere, Robin Williams, døde den 11. august i sit hjem i Californien.

Karrieren startede på TV med en lille rolle i 'The Richard Pryor Show' på NBC efterfulgt af gennembrudsrollen som rumvæsnet Mork i 'Mork & Mindy' (1978-82), hvor Williams fik lov til at improvisere sig igennem dele af rollen.

Den første store filmrolle var som selveste Skipper Skræk i Robert Altmans kulørte 'Popeye' (1980). Rollen var i tråd med hans populære karriere på TV, og som stand up-komiker (senere Oscar-vært), men Williams tog allerede med de næste roller springet til de mere dramatiske i film som 'Verden ifølge Garp' (1982) og 'Good Morning, Vietnam' (1987).

Williams’ unikke talent for at balancere mellem det skrøbelige og det gakkede var nu slået fast. Et talent der blev udnyttet til fulde i film som Dead Poets Society (1989), Awakenings (1990), Hook (1991), Mrs. Doubtfire (1993), og som blev anerkendt bredt i 1997, da Williams vandt en Oscar for sin præstation i Good Will Hunting.

Børn og barnlige sjæle vil især huske Williams som stemmen bag den spøgefulde flaskeånd i Aladdin (1992), men komikeren brugte faktisk en del af de senere år på en mere mørk karrierevej. Han afprøvede fx sine skurkeevner som morder i Insomnia og One Hour Photo (begge 2002), og i 'World’s Greatest Dad' (2009) spillede han en far, der forsøger at skjule sin søns ydmygende dødsårsag som et selvmord.

Hans sidste biografaktuelle film herhjemme var The Butler. Fremtiden skulle have budt på 'Mrs. Doubtfire 2', men den sidste biografaktuelle rolle herhjemme bliver som Teddy Roosevelt i Nat på Museet 3, der får premiere den 5. februar 2015.

Williams blev 63. Årsagen til hans død menes at være selvmord efter en svær depression og et langvarigt misbrug. Han efterlader konen Susan Schneider og tre børn.