Cookie- og Privatlivspolitik
Feature: At vokse op i dansk film - 1980erne

Feature: At vokse op i dansk film - 1980erne

Erindringer og nuancerede ungdomsskildringer

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

Filmen 'Kapgang' er nyeste eksempel på en dansk opvæksthistorie. Vi ser tilbage på tidligere film om samme emne, og i dag ser vi nærmere på 1980erne.

Årtiet skulle vise sig at blive forrygende for ungdomsfilm i Danmark. Både kvaliteten og billetsalget tog et kvantespring, og filmene begyndte at behandle emnerne med endnu større præcision og afveksling. Piger kom i centrum i visse fi lm som Malmros’ mesterværk ’Kundskabens træ’ (1981), om accept i en venindegruppe, og fardatter-skildringen ’Skønheden og udyret’.

Tove Ditlevsen-filmatiseringen ’Barndommens gade’ (1986), med en meget ung Sofie Gråbøl i hovedrollen, og ’Skyggen af Emma’ (1988) er begge periodefi lm set fra et kvindeligt synspunkt. I det hele taget begyndte ungdomsfilmen i 80erne at skildre erindringer og perioder i højere grad end de samtidsskildrende 70er-film.

Kundskabens træ

Bille Augusts to storværker ’Zappa’ (1983) og ’Tro, håb og kærlighed’ (1984) er begge baseret på Bjarne Reuters bøger om at vokse op i 1960erne. Filmene skildrede den unge Bjørn i to perioder i hans liv: som folkeskoleelev sammen med to venner fra hver deres ende af samfundet og senere i gymnasiet med forelskelse og alle de problemer, den medfører.

Augusts film, især ’Zappa’ med sin dunkle tone og psykologiske nedpilning af ”klassens tykke dreng”, satte en ny, barsk tone for danske ungdomsfi lm, hvilket han fulgte op med den mesterlige Martin Andersen Nexø-fi lmatisering 'Pelle Erobreren' (1987). Fælles for årtiets udviklingshistorier var også, at de voksnes handlinger tit var direkte tåbelige og næppe forbilleder for vores unge hovedkarakterer, der ofte virkede klogere, eller i hvert fald mere logisk tænkende, end deres foregående generation. 

Kendetegn: Kunstnerne skildrer mere eller mindre direkte deres egen barndom, som bl.a. er kendetegnet ved en betragtelig generationskløft.

Vigtigste film: Kundskabens træ, Skønheden og udyretZappaPelle Erobreren

I morgen fortsætter vi i opvækstens tegn og ser nærmere på 1990erne.

Kapgang får premiere den 28. august - besøg filmprofilen og brug buzz-o-meteret.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
jan

Der var flere gode film der, hvor Pelle Erobreren er den man husker mest fra dengang og mest fordi den fik den omtale verden rundt, men for mig var det Zappa. Jeg kan tydelig genkende det der står om det ungdommelig samt at der er lighedstegn med Kapgang som jeg også har set. Flere af disse film var en del af folkeskolernes undervisning op gennem 80erne, som os resulterede i min kendskab til Zappa.
Jeg husker tilbage på det som en af de bedste dansk timer/film jeg havde og set.
Zappa fascinerede mig på alt og man så noget, man ikke havde set så meget tidligere fra de gamle danske film med Dirch Passer og co. Jeg kunne ikke bare se mig selv, men os se mine klassekammerater i den, os selvom den skildrer sig i mine forældres tid.
Det var ikke bare en film eller en dansk time, men os min første Sexual undervisning ha ha.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lars Michael

Uha det er mega svært, også fordi man elsker James Bond.
Men hvis min liste skulle se sådan ud ville det være

5 timer siden
magicthe

Titane er en film, som jeg glæder mig enormt til at se. Jeg så "Raw" tidligere i år - og det er en film, jeg allerede elsker.

1 dag siden
Jesper Ørsted

01. Goldfinger (1964)
02. Diamonds Are Forever (1971)
03. On Her Majesty’s Secret Service (1969)
04. Die Another Day (2002)

1 dag siden
Brumbassenuser/117960
.
Brumbassenuser/117960

No Time to Die
Skyggen i mit øje
Dune
Top Gun
Margrete Den Første
Baby Boss 2

3 dage siden
Antaeus

1. Dune
2. Bond
3. Eternals
4. Top Gun

5 dage siden