Cookie- og Privatlivspolitik
Mads Mikkelsen: "Alle westerns burde være europæiske historier"

Mads Mikkelsen: "Alle westerns burde være europæiske historier"

Dansk western modtages godt i Cannes

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

CANNES. En dansk western. Det lyder i sin natur selvmodsigende, men ikke desto mindre tog et dansk filmhold til den sydafrikanske savanne - og vendte hjem med ’The Salvation’.

Filmen blev udtaget til den igangværende filmfestival i Cannes, og den internationale presse er vældig glad for resultatet. Måske fordi ’The Salvation’ ikke holder sig tilbage overfor genrens klichéer og faldgruber, men i stedet omfavner den mest ikoniske genre af dem alle.

- Hvis man bliver angst for at gøre et eller andet forkert, er der store ulemper ved at lave en western. Hvad må man, og hvad må man ikke? Men det synes jeg ikke, at vi løb ind i. Da vi først besluttede os for en skandinavisk historie, og at alle westerns faktisk burde være europæiske historier, blev det meget nemmere. Det var jo lige præcis europærerne, der flyttede derover.

- Og så kom tøjet på. Og så kom revolveren. Og så var det sjovt. Så på den måde er der også fordele ved genren. Det var på det barnlige plan, at vi ikke ville af med vores revolver i frokostpausen. Man kunne se på folk, at det altså gjorde ondt, griner Mads Mikkelsen, da vi møder ham på den franske filmfestival.

Rollen som den store genre- og western-ekspert vil Mads Mikkelsen dog ikke påberåbe sig (”Jeg har altid været mere til kung fu-film, hvor mytologien nærmest er den samme.”). Den mener han i stedet tilhører Kristian Levring, som forklarer hvorfor.

- Lørdag eftermiddage viste Danmarks Radio rigtig mange westerns, og der var mange af John Ford. Det var mine første, og derfor største, oplevelser med film. De første film man ser, er de reneste. Westerns har en sej, komprimeret fortællestil, som jeg kan godt lide. De startede ellers med at være naive, og så blev de barske. Det passer meget godt til mit sind at lave noget, der er rimeligt barskt, og det er denne film jo også - på en eller anden måde.

At Kristian Levring kalder ’The Salvation’ for "rimeligt barsk" er en underdrivelse af de større, men som han selv fortæller, er han langt større fan af Sergio Leone og de mere kyniske af John Ford end eksempelvis Howard Hawks' mere nostalgiske bidrag til genren.

Og den tidligere Dogme-instruktørs kærlighed til genren sætter sit aftryk.

’The Salvation’ har referencer til både 'High Noon', 'The Searchers', 'A Fistful of Dollars' og en række andre fremragende westerns, og hvis man spørger, om han længe har ventet på en chance som denne, er svaret simpelt.

- Selvfølgelig har jeg det.

The Salvation får dansk biografpremiere den 22. maj.

Jeffrey Dean Morgan, Eva Green og Mads Mikkelsen på den røde løber i Cannes
 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
dippegalantuser/922792

...i Cannes, hvor instruktøren fik lange, stående ovationer!

http://www.bt.dk/film-og-tv/dansk-instruktoer-dybt-bevaeget-i-cannes-bra...

Det lyder som en film, der absolut skal ses og opleves.

Jacob

The Salvation lyder og ser fuldstændig rendyrket ud, og at det samtidig er en emigrantshistorie kaster et ekstra skær af troværdighed over filmen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Shah Bazidas

Hvornår kan vi sigte efter at skulle købe billetter? :-)

6 dage siden
FilmFyr
...

Læs hvad Shah skriver.

6 dage siden
Nicklasuser/960498
Nicklasuser/960498

Det er jo sådan de gør nu... hvis det er en helaftensfilm, så koster den mere end hvis den er normal eller forlænget spilletid

1 uge siden
jørgen

kommer til at koste biografer livet tror jeg

1 uge siden
Ramonuser/167848
Ramonuser/167848

...nu glæder jeg mig bare til at se om Tenet kan udfordre disse Top 3, som for alvor har brændt sig fast, fordi de rammer plet på alle sanser!

1 uge siden

Aktive debatter