Dr. Egon fra 'Ghostbusters' er død

Komikeren Harold Ramis blev 69 år
Billede
(© Columbia Pictures)

Skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør Harold Ramis gik i går bort efter længere tids sygdom - 69 år gammel.

De fleste genkender Ramis som Dr. Egon Spengler, der var rygradden i spøgelsesjægerholdet i Ghostbusters (1984), hvor han spillede sammen med vennerne Dan Akroyd og Bill Murray. De tre havde kendt hinanden siden slut-60erne, hvor de lavede improvisationsteater i Chicago sammen med John Belushi.

Ramis brød igennem som medskribent på kultkomedien 'National Lampoon's Animal House' (1978), og to år senere debuterede han som instruktør med den gale golfkomedie Caddyshack (1980). Rollen som instruktør bød efterfølgende på film som 'National Lampoon's Vacation' (1983), 'Analyze This' (1999) og ikke mindst Groundhog Day (1993).

Rollen som skribent var den dominerende, og ovennævnte eksempler er da også alle skrevet af Ramis, der dog valgte kun at skrive og medvirke i 'Ghostbusters' og overlod instruktionen til Ivan Reitman.

Jack Black-komedien Year One blev Ramis' sidste som manuskriptforfatter, skuespiller og instruktør. Filmen blev desværre ikke et hit, men Ramis efterlader en så betydelig komisk arv, at der næppe er nogen, der får svært ved at huske manden.

R.I.P.