10 film fra Sundance du skal huske

Gennemgang af nogle opsigtsvækkende film fra den populære indie-filmfestival
Billede
(© Sundance Film Festival)

Sundance filmfestivalen afholdes hvert år for at hjælpe uafhængig filmproduktion med at få fokus. Det er også ofte her, nogle af årets mest originale film viser sit ansigt. Derfor har vi fulgt godt med i sidste uges begivenheder i Park City, Utah, og udvalgt ti film der er værd at holde øje med i fremtiden.

De fleste er blevet modtaget med ros fra publikum og kritikere, men ikke nødvendigvis fordi de er pokkers gode film. Til gengæld har de så noget andet - eksempelvis seks sindssyge, japanske dominatrixer. 

Whiplash
Vinderen af både publikums og juryens pris for bedste amerikanske drama handler om unge Andrew (spillet af Ben Teller), der kæmper for at blive verdens bedste jazz-trommeslager, koste hvad det vil. 'Whiplash' er blevet rost for at vise bedre end nogen anden film, hvor hårdt det kan være både fysisk og mentalt at skabe og spille musik. Filmen fik hurtigt kælenavnet 'Full Metal Drumkit', fordi J.K. Simmons i rollen som Andrews strenge trommelærer vækkede minder om R. Lee Ermey som den skrigende eksercitsinstruktør fra Full Metal Jacket

Bonus-info: Hovedrolleskuespiller Ben Teller er selv jazztrommeslager og spiller på sine egne trommer i filmen.

'Young Ones'
Filmen foregår på et sted i en fjern fremtid, hvor vand er en mangelvare og civilisationen er forsvundet. Michael Shannon spiller en sammenbidt far og Nicholas Hoult og Elle Fanning hans børn. Forestil dig The Road blandet med 'Mad Max' blandet med en gammel, episk John Ford-western efter eget valg, og du er tæt på at vide, hvad 'Young Ones' er for en slags film. Og alligevel har du ingen anelse, for 'Young Ones' er efter sigende en virkelig underlig fisk. Historien stikker i 100 forskellige retninger, og mange spørgsmål forbliver ubesvarede, men det er vist en del af charmen.  

Bonus-info: 'Young Ones' er instrueret af Jake Paltrow, hvis storesøster du kender...

 

'Frank'
Jon vil gerne være musiker og ender med at komme med i bandet Soronprfbs, hvis forsanger spilles af Michael Fassbender. Indtil videre intet mystisk ved filmen, udover bandnavnet. Hele humlen ligger i, at Michael Fassbender spiller sin rolle med et kæmpe papmaché-hoved på. Et hoved han på intet tidspunkt fjerner. Så selvom en af øjeblikkets største stjerner er med i filmen, kommer du egentlig aldrig til at se ham. 'Frank' er blevet modtaget meget positivt, og den har især fået ros for at være uforsudsigelig, original og underholdende.

Bonus-info: Franks karakter er baseret på komikeren Chris Siveveys alterego Frank Sidebottom, der altid havde et papmaché-hoved på.

'Cooties'
Elijah Wood har hovedrollen i 'Cooties' som en vikar, der ender med større problemer end elever, der larmer i timen. Netop denne dag på denne skole begynder en farlig virus at sprede sig. En virus der forvandler skolens børn til kødædende zombier. Nu er du ikke alene, hvis du mærker en vis zombie-træthed, for mængden af film-, TV-serier og computerspil med zombier er overvældende. Alligevel skulle 'Cooties' være værd at vente på, hvis du ellers kan finde ud af at sætte pris på en komedie-gyser om skolebørn, der æder deres lærere. 

Bonus-info: Det danske ord for 'cooties' er fnat.

Locke
En gang i mellem dukker der film op, der vækker interesse alene på grund af sit koncept. Sådan en film er 'Locke'. Tom Hardy har hovedrollen som en mand, der modtager et skæbnesvangert telefonopkald. Et opkald der vil sætte hans flotte karriere, hans gode familie og selve hans sjæl på spil, men det er ikke det vilde. Det vilde er, at hele filmen foregår i Lockes bil, mens han kører og taler i telefon med en masse mennesker. Seriøst, filmen består ikke af andet. Til trods for dette er den blevet flot modtaget, og især Tom Hardys nervepirrende, intense præstation skulle være seværdig.

Bonus-info: 'Locke' er skrevet og instrueret af Steven Knight, der også skrev manus til 'Eastern Promises'. 

'I Origins'
Nu er det ikke fordi der findes voldsomt mange 'tro vs. videnskab'-film, men Robert Zemeckis' Contact fra 1997 er en af de bedre og mest kendte. Den får efter sigende stærk konkurrence fra 'I Origins', der nok skal sætte din små grå i svingninger. En biolog og hans laboratoriepartner finder nemlig muligt bevis for, at der rent faktis findes en altoverskyggende skaber, samt liv efter døden. Glade kritikere har fortalt, hvordan 'I Origins' sætter sig i din hjerne og vokser sig større og større efter du har set den, og sådan nogle film er altid sjove at se.

Bonus-info: 'I Origins' vandt Alfred P. Sloan-prisen for Bedste Film med et videnskabeligt tema.

'R100'
Takafumi lever egentlig et ret normalt liv, med et kedeligt kontorjob om dagen og en fritid der bruges på at tage sig af sin kone der ligger i koma. Et normalt liv, med én væsentlig forskel. Takafumi har nemlig meldt sig til et The Game-agtigt SM-spil, hvor han i tide og udtide angribes af den ene vilde dominatrix efter den anden, der udsætter ham for seksuel tortur på de mest upassende tidspunkter. Sexkomedien 'R100' er meget bizar, meget japansk og meget for meget. Kritikere kalder den ikke nødvendigvis en god film, men uden tvivl en underholdende filmoplevelse ud over de sædvanlige.

Bonus-info: Titlen hentyder til det japanske filmcensur-system, der går fra R0 til R100 - så er du advaret.

'Blue Ruin'
Filmen er blevet kaldt en af de mest originale og djævelske krimier i årevis. Den handler om en mystisk bums der vender tilbage til sin barndoms by, for at udøve en form for hævn. Han ender i en kamp for sit eget og sin fremmedgjorte families liv. Mere vil folk der har set den ikke afsløre, for 'Blue Ruin' har åbenbart mange gode twists og overraskelser i ærmet. Lad os nøjes med at sige, at filmen er blevet modtaget meget positivt af dem der har set den, og det selvom der stort set ikke er et eneste genkendeligt navn på rulleteksterne.

Bonus-info: Filmen er blevet til ved hjælp af finanser samlet via Kickstarter.

'Boyhood'
Richard Linklater er kendt for konceptfilmene 'Before Sunrise/Sunset/Midnight', men kommer her med et endnu større koncept. Over en årrække på 12 år har han optaget sin film 'Boyhood', der følger unge Mason fra han er 5 til han er 18 år gammel. Det er en film, der handler om at blive voksen, men aldrig har man set hovedrollen i en film af denne slags vokse op for øjnene af en, som man gør i 'Boyhood'. Filmen har fået øredøvende god kritik for sin måde at være både lille og fin og episk og stor på samme tid. Klart en film du kan glæde dig til.

Bonus-info: Over en tolvårig periode mødtes Linklater og hans filmhold en gang om året for at filmen scener til filmen.

'Life Itself'
Og til sidst en godbid til alle filmnørder. 'Life itself' fortæller nemlig historien om verdens nok mest kendte filmanmelder Roger Ebert. Ifølge kritikere er det blevet til en yderst seværdig dokumentar, hvis største bedrift er, at den faktisk lærer sit publikum, hvem Ebert virlelig var, og hvorfor hans arbejde som filmanmelder var pokkers vigtigt. 

Bonus-info: Filmen er baseret på Roger Eberts egen memoir 'Life Itself'.

Hvilke af ovenstående film der kunne tænkes at finde vej til danske biografer er ukendt, men hvis de gør, bliver det øjensynligt under en filmfestival såsom CPH PIX.