Pirat lokket i fælde med dokumentarfilm

Belgiere udgav sig for dokumentarhold og fangede en af Somalias største pirat-bosser
Billede
(© Nordisk Film)

I hvad der lyder som en idé til Argo II, er det lykkedes belgiske undercover-agenter, at fange Mohamed Abdi Hassan. Manden, der også er kendt som 'Afweyne' eller 'Big Mouth', var en af Somalias mest berygtede og eftersøgte pirater, indtil i lørdags.

Over en periode på seks måneder, bearbejdede belgisk politi ham. De etablerede møgsommeligt tillid, og lokkede ham med enorme summer penge, hvis han havde lyst til at deltage i en dokumentar om hans bedrifter som piratboss.

Enten er Mohammed meget grådig eller meget uintelligent, for han pakkede sin kuffert og drog glad til Belgien, i forventningen om at svømme i damer, berømmelse og kolde kontanter. Han blev derfor nok en kende slukøret, da han i lørdags blev mødt af belgisk politi i lufthavnen Brussel.

Få kan argumentere mod arrestationen af en mand, der ifølge en rapport fra FN, er 'en af de mest notoriske og indflydelsesrige ledere' af piraterne i Somalia. Alligevel er metoden bag hans arrestation kontroversiel, af den simple grund at belgisk politi teoretisk set har gjort det en del sværere for ægte dokumentarister og journalister, at vinde piraternes tillid.

De seneste års forhøjede indsats mod piraterne i Adenbugten øst for Somalia, har resulteret i en markant reduktion, af deres kapringer af skibe i regionen. Stik modsat deres aktiviteter i din lokale biograf, hvor Kapringen sidste år markerede sig som en årets bedste film og Captain Philips ser ud til at gøre den kunsten efter i år.