Cookie- og Privatlivspolitik
Oversete favoritfilm #9 - Die Hard

Oversete favoritfilm #9 - Die Hard

Maria Månson vælger film

Stem op!
7
Stem ned!
0
(reset)

Maria Månson er 34 år og vært på DR K’s filmprogram ’Filmselskabet’. Hun er uddannet cand. mag. i medievidenskab og har tidligere arbejdet som tekst- og manusforfatter på både radio, TV og reklamefilm.


Du har nok set den ca. en tril-milliard gange, så overset rent seertalsmæssigt er filmen bestemt ikke. Og selvom du ved nøjagtig, i hvilken scene der bliver sagt (og skrevet) "Ho-ho-ho. Now I have a machine gun," så ser du filmen igen og igen - og hvis du er ligesom mig, nyder du den lige meget hver gang.

Men når jeg ytrer min uforbeholdne begejstring for denne film, og hylder den for at være ikke kun den bedste actionfilm nogensinde, men også på min top 15 over yndlingsfilm, så sker det, at mine omgivelser (især de mere akademiske af slagsen) møder mig med et overbærende "pffff".

Så her kommer min brandtale, mit forsvarsskrift over John McTiernans 'Die Hard' fra 1988, der ikke kun fungerer som fremragende underholdning, men OGSÅ kan nydes som et stykke exceptionelt håndværk især udi manuskriptskrivning.

Die Hard ramte i 1988 ned midt i action-komediens hey day. Med skabelsen af karakterer som Indiana Jones, Eddie Murphys Axel Foley og Reggie Hammond og mange andre, var det, efter 70ernes oftest hårdkogte og desillusionerede Dirty Harry-helt, igen blevet ok at være flabet i en actionfilm.

Eneste problem med mange af 80ernes funny guys var, at man ikke rigtig engagerede sig følelsesmæssigt i dem. At skabe en filmkarakter, der både er stærk, sjov, kløgtig og blød, er en vanvittig svær balancegang - og et arbejde, der starter på manusplan.

Manuskriptet til 'Die Hard' er vidunderligt skarpt skrevet af Jeb Stuart og Steven E. de Souza og baseret på en roman af Roderick Thorp, så de har selvfølgelig haft et litterært udgangspunkt, men der er langt fra en god karakter i en bog til én på det store lærred. Vi har jo pludseligt ikke adgang til personernes tanker, så ALT skal vises eller skrives i replikkerne. Og filmhistorien har… åh meine Güte… vist, at det kan være svært at få formidlet en figurs ambitioner og personlighed på en subtil måde.

Men allerede i Die Hards første minutter får vi utroligt meget information om, hvem John McClane er. En replik i flyet fortæller os, at han er politimand. En vielsesring og en bamse, at han er gift og har børn. Og samtalen med limo-chaufføren Argyle viser ham som en lidt bøvlet ægtemand, der er skyld i en midlertidig opløsning af familien.

Vi får altså i filmens første fem minutter fortalt, at McClane er stædig, men med en stærk retfærdighedsfølelse på godt og ondt, og at han er et familiemenneske - tre karaktertræk der bærer ham igennem resten af filmen. For Hans Gruber og de andre terrorister står egentlig bare i vejen for, at McClane kan få opfyldt sit primære mål… at få genforenet familien.

Det er små detaljer, de fleste visuelle, men de er alle med til at give os et indtryk og en forståelse af, hvad det er, der driver John McClane.

I det hele taget er filmens begyndelse proppet med karakterbaserede og handlingsmæssige set-ups. McClanes største udfordringer i kampen mod terroristerne er hans højdeskræk og i særdeleshed hans bare tæer, og begge introduceres i filmens allerførste minutter.

Dramaturgisk er det simpelthen forbilledligt. Umiddelbart ubetydelige detaljer bliver set-ups til senere, betydningsfulde begivenheder. Alt hænger sammen som perler på en snor - hvert set-up fører til et pay-off. Det er ikke kun underholdende, det er smukt at være vidne til!

'Die Hard' kan selvfølgelig sagtens bare nydes som den fantastiske actionfilm, den er, men den er også et studie i noget nær perfekt manuskriptskrivning, og som sådan fortjener den lige så meget anerkendelse!

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Filmguyuser/1046554

Hej Maria - tak for dit indlæg. Die Hard er ganske enkelt en fantastisk veldrejet actionfilm.

"Du har nok set den ca. en tril-milliard gange, så overset rent seertalsmæssigt er filmen bestemt ikke."

Jeps, tallet her er nogenlunde rigtigt. :-)

På IMDb har har 378K brugere givet den i gennemsnit 8.3 ud af 10.

"'Die Hard' kan selvfølgelig sagtens bare nydes som den fantastiske actionfilm, den er, men den er også et studie i noget nær perfekt manuskriptskrivning, og som sådan fortjener den lige så meget anerkendelse!"

Jeg er helt enig. Og det er en vigtig pointe. Filmen er så god som den er, netop fordi historien er så komplet og velkonstrueret. Det har de andre Die Hard sequels og (ikke mindst) Die Hard imitationer alle haft svært ved at matche.

Mvh. Christian B
Producer - http://birdbeenfeldt.dk/webfilm.html

S. Rico

Filmen er åbenbart "overset" i Marias intellektuelle omgangskreds. Så den vej rundt kan jeg godt følge hende. Det der menes er vel, at Die Hard er overset som en kunstnerisk kvalitetsfilm. Og det er der nok ikke meget at sige til, da filmens fanskare typisk er os almindelige dødelige, der primært ser den som en mega god actionfilm.

Uanset hvad, så er det altid interessant at læse analyserne herinde på Oversete Favoritfilm.

Antaeus

Og er ej heller en overset favoritfilm, ikke engang i nærheden.

Manuskriftmæssigt er den ganske rigtig genial, men det trækker nærmest en hel karakter ned, det lille stunt de laver til sidst med at en hængt mand kommer til live og skal give os lidt spænding igen, som det ses i de værste gysere.

Wayne

Præcis, det gør nøjagtigt det samme for mig.

Line FS

Die Hard er uden tvivl, for mig, den fedeste og bedste actionfilm lavet!! Det er en film ALLE burde se!
Er dog ikke helt enig i oplevelsen af at det er en overset favorit film. Hvis jeg fortæller folk at det er min yndlings actionfilm, så nikke de alle genkendeligt og forstår det fuldt ud!

Anna Cæcilie

Jeg er fuldstændig enig. 'Die Hard' er grunden til at jeg er så fascineret af Bruce Willis (også selvom han er blevet lidt gammel og selvom de to seneste Die Hard-film mildest talt ikke var noget at prale af...).

Manuskriptet er genialt, jeg kan næsten hele den film udenad. Hos min mor er det blevet en tradition at se den til jul. Det er verdens bedste action-film, den eneste jeg gider se igen og igen.

Men altså, jeg synes du ikke ligefrem at den er 'Overset'. Jeg kender i hvert fald mange der elsker den film, akademikere eller ej.

Wayne

Hver gang jeg ser er actionfilm og skal vurdere den - så er det altid den originale Die Hard jeg bruger som udgangspunkt for en sammenligning.

Når det er sagt, så var det aldrig gået uden Bruce Willis skæve charme - der ville ikke være andre som havde kunnet bære rollen på samme måde.

At placere den som en overset film - også selvom det er blandt akademikere, må siges at være lige i overkanten efter min mening.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Wayne

Men flot klippet sammen af Johan Albrechtsen

1 dag siden
Jørgen

Det lyder meget spændende.

2 dage siden
Yasmin

Det kan på ingen måde være nemt, men er stolt af at han tager et bevidst valg. Mere af det! Desuden er han skøn og sjov alene.

2 dage siden
Lars Michael

Jeg har altid sagt for sjov, at Mads Mikkelsen minder meget om Poul Reinhardt HVORFOR DET ville nogle sige.

4 dage siden
Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

1 uge siden

Aktive debatter