Oversete favoritfilm #8 - Suicide Room

Venskab i et chatroom
Billede
(© Mediabrigade)

Oversete favoritfilm #8 er skrevet af brugeren DaviMi.

Hvis du vil skrive om din oversete favoritfilm på kino.dk, så skriv en mail til line@kino.dk for at høre mere.

I mit stille sind har jeg i lang tid haft lyst til at skrive om denne som en overset favoritfilm, men har ladet være, da den aldrig havde dansk premiere og dermed kun er til at finde eller købe på internettet uden danske undertekster (med engelske). I sidste ende kunne jeg ikke lade den ligge, så her kommer mine grunde til, at denne polske film fra 2011 er et værk, man bør se. En film, man enten vil komme til at hade, elske eller hade at elske.

Sylwia: "I hate reality, right? I don’t go out into the real world."
Dominik: "But you’ve got to go out."
Sylwia: "What for?"
Dominik: "To live."
Sylwia: "I don’t want to live."

I dette drama søger en teenagedreng væk fra sin omverden efter at være blevet ydmyget. Han er blevet udsat for chikane både i virkeligheden og på internettet via Facebook, men finder en slags venskaber i et chatroom - suicide room - hvilket påvirker ham på en uheldig måde, så han efterhånden befinder sig længere og længere fra den person, han plejede at være.

Skuespillet er selvfølgelig vigtigt i film. Ting som kemi mellem skuespillerne, eller hvor godt den enkelte skuespiller lever sig ind i rollen, gør alverden til forskel, når vi som seere skal leve os ind i filmen og forstå, hvad der foregår. Alt for ofte vælger jeg film ud fra, hvilke skuespillere der er med. Nogle skuespillere kan formå at hive filmen flere stjerner op, mens man helst holder sig langt væk fra andre.

Dermed plejer genkendelsen at være en vigtig ting. Mine yndlingsfilm indeholder mine yndlingsskuespillere - og hvis jeg en sjælden gang skulle falde over en perle, hvor jeg ikke har kendskab til skuespillerne på forhånd, skal jeg nok blive begejstret, når jeg senere falder over dem i andre film.

Den slags var der overhovedet intet af i 'Suicide Room'. Jeg kendte ikke en eneste skuespiller og kommer formentlig ikke til at se nogen af dem i andre end denne ene film. Alligevel lykkedes det hver eneste af dem at spille deres roller til perfektion. Jeg troede virkelig på dem. Især hovedpersonerne hev mig ind i deres forfærdelige følelsesscenarier gennem gråd, blod, hysteri, angst og forgæves forsøg på at virke følelsesløse.

Det faktum, at filmen foregik på polsk, gjorde mit fokus på skuespillet endnu større, hvilket gør min begejstring over filmen så meget højere. (Jeg har godt set franske, tyske og japanske film før, men sjældent har en ikke-amerikansk film imponeret mig i så høj grad).

Den animerede del af filmen gjorde hverken det store fra eller til filmen for mig. Det var ganske flot lavet og vigtigt for filmens handling, hvorfor det ikke gjorde mig noget - selvom jeg foretrak, når handlingen udspillede sig i virkelighedens verden. Delene, hvor hovedpersonen skrev på enten Facebook eller per sms var der (ligesom den animerede del) gjort noget ud af, hvilket jeg nød. Nogle gange kan de små ting også virkelig gøre en stor forskel.

Filmen nåede da også op på 18 vundne priser og yderligere 8 nomineringer - både nationalt og internationalt. En størstedel af priserne blev uddelt på baggrund af filmen som helhed (bedste film, bedst instruktør), men kategorier som bedste kostumer og bedste lyd sneg sig også ind.

Personligt går jeg ikke efter, om en film har fået mange priser, da jeg bestemt ikke altid er enig. Meget langt fra, faktisk. Desuden føler jeg, at de fleste film, der er gjort bare lidt ud af, har vundet priser på den ene eller anden måde. Min grund til at nævne denne films priser var dermed ikke for at sige, at dette gør den så meget bedre, men for at fremhæve, at 'Suicide Room' har fået noget anderkendelse - bare ikke nok til, at den er nået ud til os danskere. Til slut vil jeg kort og godt pointere, at især slutningen er fantastisk og en af mine hovedgrunde til, at jeg er så vild med lige denne film.

Instruktør: Jan Komasa
Skuespillere: Jakub Gierszal, Roma Gasiorowska, Agata Kulesza
Produktionsselskab: Mediabrigade