Cookie- og Privatlivspolitik
Oversete favoritfilm #3 - The Matrix Reloaded

Oversete favoritfilm #3 - The Matrix Reloaded

Efterfølgeren der fortjener et bedre ry

Stem op!
10
Stem ned!
-2
(reset)

Et eller andet sted lå det i kortene, at efterfølgeren til den banebrydende, nyskabende og helt igennem sublime science fiction-film The Matrix (1999) skulle blive en skuffelse. Hvordan kunne man følge op på et så formfuldt værk? Alligevel undrede det mig - og gør det stadig - hvorfor folk var SÅ sure på efterfølgeren The Matrix Reloaded, der havde premiere fire år efter originalen og hurtigt blev fulgt op af en decideret svag afslutning i The Matrix Revolutions (2003).

Nogle af genrens stærkeste, enkeltstående scener er at finde i 'The Matrix Reloaded', og især den visuelt imponerende og meget, meget dyre biljagt på motorvejen i midten af filmen er en milepæl i brugen af special effects. Kampen på toppen af lastbilen, den forfinede brug af bullet time og især kameraindstillingen med Morpheus (Laurence Fishburne), der i bedste Yojimbo-stil med ryggen mod tilskueren holder sit samuraisværd i kampparat position, er ikonisk. Og når han efterfølgende i slowmotion skærer i siden af en modkørende bil og får den til at vippe rundt i luften, står det som et filmhistorisk top 10-øjeblik for mig.

Nu skal det hele ikke gå op i motorveje, flotte effekter og perfekte billedkompositioner, for 'The Matrix Reloaded' fungerer også på flere andre niveauer. Filmens plot er i glimrende tråd med etteren. Denne gang skal Neo (Keanu Reeves) affinde sig med at være "The One", forsøge at ændre sin elskede Trinitys (Carrie-Ann Moss) prædeterminerede skæbne og samtidig redde menneskehedens sidste bastion, Zion, uden for den computerskabte Matrix-verden.

The Matrix Reloaded

Der er derfor endnu mere på spil end i forgængeren, og det kan især mærkes i den sidste times tid af filmen. Nogle af de kritikpunkter, filmen ofte beskydes med, er faktisk dens force. Arkitektens (Helmut Bakaitis) tale til sidst giver - efter et par gennemlytninger - glimrende mening og sætter plottet på spidsen, og de lommefilosofiske betragtninger i fx samtalerne med Oraklet (Gloria Foster) er næppe formidlet mere håndgribeligt i populærkulturen.

Endelig er de næsten tegneserieagtige actionscener, deriblandt kampene mod den duplikerende Smith, fremragende konstrueret i al deres (i mangel af et bedre udtryk) bombastiske effektjageri. Men okay, der er scener, som er mislykkede - mest iøjefaldende den helt igennem kiksede rave-seance i Zion og dertilhørende sexscene mellem Neo og Trinity. Og den ellers virkelig cool Agent Smith (Hugo Weaving) har mindre pondus end før. Alt i alt en film med flere fejl end den mere helstøbte etter, hvilket dog ikke ændrer på min holdning til, at 'The Matrix Reloaded' er undervurderet og unødigt udskældt.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Noget af det mest fantastiske ved en verden, vil altid være at der er en vis mystik.

Hvis en tryllekunstner afslørede hvordan et nummer i virkeligheden var lavet - så forsvandt magien.

Det er præcis det der er galt ved efterfølgerne til Matrix.

Det er ikke dårlige film - men de fortæller desværre alt, og derfor er der ikke noget tilbage til vores egen fantasi. Det var præcist det der var så fantastisk ved den første film.

Men som sagt det er bestemt gode film, som ikke kan undværes i triologien - når det hele alligevel er skåret ud i pap.

Filmguyuser/1046554

Tak for et fint indlæg om en film der i dag helt klart er blevet en overset favorit.

Én ting det måske er værd at tilføje er at den faktisk blev ret pænt modtaget af kritikerne. Det var først da Revolutions kom at Reloaded retroaktivt blev nedgraderet og efterfølgende overset.

Hvis man tager udgangspunkt i data fra Rotten Tomatoes og ser, for eksempel, på hvordan "Top Critics" modtog filmene, så ser der sådan ud:

The Matrix: 66%
The Matrix Reloaded: 70%
The Matrix Revolutions: 26%.

Da den kom ud, blev Reloaded altså faktisk bedre modtaget af kritikerne end den oprindelige Matrix!

Paradoksalt nok var det altså Revolutions der retroaktivt gav Reloaded et dårligt ry.

Her er 2 morsomme citater fra anmelderne:

Om The Matrix: "A blast of Holly-Kong glitz that never approaches the stylistic cohesiveness of, say, John Woo's Face/Off or the charisma of that film's propulsive star John Travolta." (Entertainment Weekly).

Om Reloaded: "In the face of almost unbearable expectations, the Wachowski brothers deliver a sequel that soars to places only hinted at in the original." (Richard Roeper fra Ebert & Roeper).

Økonomisk set var det kun den originale Matrix der blev et stort hit.

Mvh.
Christian
Producer hos Bird & Beenfeldt
http://birdbeenfeldt.dk/videoproduktion.html

dippegalantuser/922792

...at det kun var den første Matrixfilm, der blev et stort hit?

The Matrix kostede 63 millioner dollars at lave og tjente 463 millioner dollars ind i biografen. Det er lig et overskud på 400 millioner dollars.

The Matrix Reloaded kostede 150 millioner dollars at lave og tjente 742 millioner dollars ind i biografen. Det er lig et overskud på 592 millioner dollars.

The Matrix Revolutions kostede 150 millioner dollars at lave og tjente 427 millioner dollars i biografen. Det er lige et overskud på 277 millioner dollars.

Altså var de alle tre kæmpe hits, men den største var såmænd ikke The Matrix, men derimod The Matrix Reloaded!

http://boxofficemojo.com/movies/?id=matrix.htm

http://boxofficemojo.com/movies/?id=matrixreloaded.htm

http://boxofficemojo.com/movies/?id=matrixrevolutions.htm

Daniel Bentien

Selv tak for din ros af mit indlæg.

Det med anmeldelserne var skam også noget, jeg overvejede, da jeg satte mig for at fremhæve 'The Matrix Reloaded' som overset favoritfilm. Jeg mener dog stadig, at filmen fortjener et bedre ry, hvilket er udgangspunktet for serien om oversete favoritfilm. Min personlige erfaring, da filmen havde premiere, var, at folk ikke bare kritiserede dens indhold, men også selve dens eksistens. Hvilket jeg naturligvis er uenig i.

Men du har helt ret i, at det er en interessant pointe, at anmelderne faktisk slet ikke var så sure på den, som man måske kunne tro.

Hilsen Daniel - kino.dk

Lars

Jeg troede faktisk, at jeg var den eneste, der syntes at Reloaded var fed, så jeg er glad for denne artikel. Godt skriv :)

Christian

... Og hvad mange ikke ved er, at den originale Matrix faktisk først fik sin enorme success da den udkom på V-H-S! Yup. True story. Det var en af den slags kult film der først fik sit store gennembrud da den udkom på home video cassette. Lidt sjovt og tænke på.

Matrix efterfølgerne var da meget sjove. Reloaded er klart stærkere end den tredje, ja... Men den originale Matrix er milepæle bedre. Mere spændende. Langt mere meningsfyldt. Der er konstant udvikling og genial historiefortælling. Jeg ser stadig Matrix 1 som sin helt egen enestående filmperle.. De andre sucker dissideret røv i forhold til. Dette er ikke engang en overdrivelse. Katten var allerede "ude af sækken" da matrix 1 sluttede. Der var vitterligt ikke mere og fortælle. Men efter den enorme success og status den fik efterfølgende, så lavede de 2 og 3, som en hul forlængelse af noget der egentlig ikke var grund til og rode mere i.

dippegalantuser/922792

...var et kæmpe hit i biografen. Indtjente langt over 450 milioner dollars og havde kun kostet ca. 60 millioner dollars at producere.

Jeg ved ikke hvorfra du har historien om at den først blev et hit på VHS, men det stemmer i hvert fald ikke overens med filmens salgstal i biograferne.

http://boxofficemojo.com/movies/?id=matrix.htm

S. Rico

Ingen burde kunne have forventet, at Matrix Reloaded ville være i stand til at blive lige så mind-blowing som The Matrix. Når først man kender universet fra film 1, så er der jo ikke de store muligheder for at skabe endnu en innovativ historie.

Alligevel formår Matrix Reloaded at blive en kanon fed sci-fi film med actionscener i absolut topklasse. Det er bestemt en værdig opfølger, og den er ekstremt underholdende det meste af vejen. Ægerligt at trilogiens sidste film ikke kunne holde niveauet.

Jacobuser/338140

Jeg er helt enig med Daniel.
1'eren var genial og nytænkende, men 2'eren har efter mening også en hel del revolutionerende scener. 3'erens alt for lange dock-actionscene ødelagde lidt 3'eren for mig.

Anonymuser/0

Alle 3 var forud for sin tid, MATRIX 4-EVER (Savler stadig over motorvejs scenen i 2'rn) & APU korpset VS sentinals i 3'rn ~ Folk har bare ikke fattet den dystre mystiske stemning 1'rn leverede ligesom symboliserede Neo's bekymrende åbenbaring = Fedt, men han var ligesom vågen, og sikker på at han var "The One" i de næste to. Tror dem der kun kunne li' 1'rn slet ikke har fattet princippet i The Matrix!!! Way2Go Wachowski brothers & R.I.P. Gloria Foster! ~We're not here because we're free...We're here because we're not free >;)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Cecilia

1. Spider-Man 2
2. Spider-Man
3. Spider-Man: Into the Spiderverse
4. Spider-Man: Homecoming

19 timer siden
rene

spider man 2002 er første møde med spider man på store læred og ingen kærlighed er jo større end den første

21 timer siden
H. I.user/305713
H. I.user/305713

Som 11-årig kom jeg ved en misforståelse til at se Frankensteins monster - og får stadig 50 år efter et chok hvis jeg pludselig ser et billede af h

22 timer siden
dennisuser/185130
dennisuser/185130

Helt enig hvad angår Ju-on. Da jeg var yngre og havde fået den. Tog det mig en uge at se den færdig.

1 dag siden
Isabella

Engang mine forældre havde fået nogle nye venner, fik jeg sammen med nogle af mine søskende lov til at overnatte hos dem.

1 dag siden

Aktive debatter