Filmanbefalinger 2013

20 film vi glæder os til at se
Superman anno 2013
(© Warner)

2013 ser ud til at blive et interessant filmår med store blockbusters, spændende danske titler samt mindre produktioner, der i kraft af deres instruktører eller skuespillere har potentiale til at blive virkelig gode.

Redaktionen glæder sig til mange film det kommende år, men vi har hver især valgt de fem film, vi ser mest frem til i 2013 (klik på en titel for at se premieredato, trailer eller læse mere):

Søren Søndergaard:
Cloud Atlas
Fordi filmen næsten er på niveau med romanen, og fordi nærmest ingen laver film af samme ambitiøse kaliber som denne. Jeg ser frem til et gensyn.

Cloud Atlas

Monsters University 
Originalen 'Monsters, Inc.' er blandt mine absolutte Pixar-favoritter, og genfinder de samme niveau af opfindsomhed, kan det blive selskabets bedste siden 'Wall-E'.

Spies & Glistrup 
Da man bad en forholdsvis kunstnerisk instruktør (Martin Zandvliet) om at stå bag 'Dirch' resultererede det i den måske bedste portrætfilm i dansk filmhistorie. Med Christoffer Boe (Reconstruction) ved roret kan 'Spies & Glistrup' måske gøre kunsten efter.

Elysium
Instrueret af manden bag 'District 9'. Med andre ord, selvskrevet.

Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark
Første del var en sand fornøjelse i samtlige 169 minutter. Bring on, Smaug!

Stine Teglgaard:
The Master
Fra 'Boogie Nights' til den fremragende 'There Will Be Blood' - instruktøren Paul Thomas Anderson skuffer sjældent. 'The Master' har allerede høstet hæder verden over, og med to af tidens bedste skuespillere i de bærende roller, kan jeg ikke andet end glæde mig. 

To the Wonder
Igen en instruktør der har noget at leve op til! I min verden har Terrence Malick aldrig lavet en dårlig film, så dette romantiske drama om en nyligt skilt mand, der genforenes med en kvinde fra sin hjemby, står højt på min liste. 

To the Wonder

Man of Steel
Glem alt om Batman! Superman er og bliver min foretrukne helt. Derfor er min forventning til dette nye reboot stor. Instruktør Zack Snyder beviste sit superhelte-værd med 'Watchmen', historien er skabt af The Dark Knight-teamet, David S. Goyer og Christopher Nolan, og traileren ser monsterfed ud.

Kvinden i buret
Jeg er ikke den store krimi-fan, men jeg har da læst Jussi Adler-Olsens bøger. 'Kvinden i buret' er den første og klart den bedste bog i serien om vicekriminalkommissær Carl Mørck. Og med Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen samt et manuskript af Nikolaj Arcel, ser filmatiseringen jo yderst lovende ud.

Twelve Years a Slave
Efter 'Hunger' og 'Shame' er makkerparret Steve McQueen og Michael Fassbender blevet personlige favoritter. Deres nye samarbejde er det historiske drama 'Twelve Years a Slave', som foregår i midten af 1800-tallet, og handler om en mand, der kidnappes og sælges som slave.

Daniel Bentien:
Stoker
Koreanske Park Chan-wook er en af de mest interessante instruktører, primært på baggrund af hans visuelt imponerende og plotmæssigt overraskende hævn-trilogi (med 'Oldboy' som midterste og mest prominente kapitel). Hans amerikanske thriller 'Stoker' kan derfor næsten kun være original, hvilket genren også har brug for.

The Wolverine
Historieforløbet i tegneserien, som denne filmatisering er baseret på, er blandt de personlige favoritter, hvor Wolverine (Hugh Jackman) for alvor får lov til at folde sig ud i et blodigt opgør med den japanske yakuza.

Star Trek Into Darkness
Efter at have set de første 10 minutter i 3D IMAX, er der ingen tvivl: 'Star Trek Into Darkness' fortsætter i samme hæsblæsende tempo, som J. J. Abrams' sublime reboot, og jeg er klar til et booke en rejse "where no man has gone before".

Star Trek Into Darkness

Nordvest
Michael Noer, den ene del af instruktørparret bag det fremragende danske fængselsdrama 'R', står på egne ben med en realistisk og fiktiv skildring af bandemiljøet i Københavns Nordvest-kvarter. Det kan kun blive interessant.

Pacific Rim
Guillermo Del Toro står bag én af mine yndlingsfilm, 'Pans labyrint', og selvom han stadig har til gode at nå de højder igen, ser jeg frem til hans robot-fabel med altid seværdige Idris Elba i en af hovedrollerne.

Tora Eff
Silver Linings Playbook
Det unge talent Jennifer Lawrence, fra min hjemby Louisville, imponerede i 'Winter's Bone' og såmænd også 'The Hunger Games', men jeg glæder mig enormt til at se mere til hende i dette skæve drama, hvor hun starter en flirt med en skør Bradley Cooper.

Silver Linings Playbook

Den store Gatsby
Baz Luhrman indtager en særlig plads i mit hjerte. Bortset fra 'Australia' har han i mine øjne altid leveret film, jeg med glæde ser igen og igen. At han nu har filmatiseret en af mine yndlingsromaner er blot en ekstra klat flødeskum i den varme kakao. Det farverige univers, de smukke kostumer og ikke mindst den dejlige musik - jeg glæder mig til det hele!

Anna Karenina
Når instruktøren Joe Wright (Atonement) vælger Keira Knightley er jeg indtil videre aldrig blevet skuffet. At se hende som den russiske aristokrat fra Tolstojs klassiker skal nok blive en særlig fornøjelse, især fordi filmen udspiller sig i kulisserne omkring et teater.

Antboy
Danmarks første superhelt! Og så er han en 12-årig knægt. Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan Kenneth Bøgh Andersens tegneseriefigur folder sig ud på film. Derudover er det dejligt forfriskende med nye og originale danske familiefilm.

Warm Bodies
Rygter havde oprindeligt stemplet denne zombie-romance som den nye 'Twilight'. Så kom traileren, og den viste sig heldigvis at være noget helt andet. Historien om en zombie, der forelsker sig i en menneskepige efter at have spist hendes kærestes hjerne lyder langt ude - og sådan ser filmen heldigvis også ud til at være.