Ove Sprogøe Prisen gik til Pilou Asbæk

Asbæks prishøst
Pilou Asbæk som skibskokken Mikkel i 'Kapringen'
(© Magnus Nordenhof Jønck)

Pilou Asbæk fik i går tildelt Ove Sprogøe Prisen 2012, der gives til den skuespiller, der har ydet en usædvanlig indsats på TV, film eller teater i løbet af året.

Asbæks præstationer i Tobias Lindholms gidseldrama Kapringen og DR’s dramaserie 'Borgen' ligger især til grund for prismodtagelsen.

Det er ikke første gang i år, Asbæk bliver hærdet. I august modtog han TV-Prisen 2012 for Bedste mandlige TV-skuespiller ligeledes for sin medvirken i 'Borgen'.

Ove Sprogøe Prisen blev i år overrakt for syvende gang, og den talentfulde skuespiller er hermed kommet i selskab med bl.a. Niels Ellegaard, Nikolaj Kopernikus og sidste års vinder Nikolai Lie Kaas

I sin motiveringstale sagde priskomitémedlem Kim Skotte, filmredaktør og anmelder på Politiken, bl.a.:

- Pilou Asbæk er en af de sjældne skuespillere, som kan kunsten at få en gnist til at springe på lærredet i samme sekund, han viser sig på det. Når først kameraet har fat i Pilous ansigt, så ved man, at man skal være vågen. Så sker der noget. Noget der lever...

Ove Sprogøe Prisen er indstiftet af Morten Grunwald og Nordisk Film med donation af honorarerne fra forfatterne bag bogen ’Den fynske vulkan’ og med indtægterne fra de mindeforestillinger, Nordisk Film afholdt efter Ove Sprogøes bortgang i september 2004.