Film til efter dommedag

I dag skulle jorden gå under, og næste år kan du se fede dommedagsfilm.
Tom Cruise er Palle alene i verden - tror han
(© UIP)

Jorden går under, nu, lige nu. Det siger mayaindianernes ældgamle kalender - vist nok. Vi ved godt alle sammen, at det er noget vås, men tænk nu hvis…

Selvom NASA ikke kan se antydningen af meteoritter med dommedagspotentiale, religionshistorikere siger, at vi misforstår kalenderen, og arkæologer i Guatemala i øvrigt har gjort nye fund, der udsætter dommedag med 7000 år, kan vi ikke lade være med at fantasere.

Hollywood kan heller ikke styre sig, for der er penge i skidtet. Det er for vildt at tro, at man skal dø, samtidig med, at man godt ved, at det ikke er tilfældet.

Roland Emmerich tjente i 2009 fede millioner dollars på 2012, der netop foregreb fantasien. For fantasien er stærkere - og langt mere spændende end kedelige fakta.

Jordens undergang, civilisationers sammenbrud og zombieapokalypser i mere eller mindre dybsindig indpakning pirrer dødsdriften. Dommedag har altid været godt stof, og filmene fascinerer, forskrækker og underholder - fra Abernes planet og Chris Markers sublime kortfilm 'La Jetée' over Triers Melancholia  til '2012 og I Am Legend.

Filmåret 2013 er ingen undtagelse. Og her er fem, kommende apokalyptiske film, du kan se, når nu verden alligevel ikke går under:

Pacific Rim
Jorden går måske ikke direkte under, men menneskeracens eksistens trues i alvorlig grad af de mystiske kæmpemonstre, der en dag stiger op fra Stillehavets dyb og slår alt og alle ihjel i den mexicanske drømmemester Guillermo del Toros 'Pacific Rim'. Idris Elba spiller generalen for den flok piloter, der bemander hæren af kæmperobotter, som skal udkæmpe krigen - menneskehedens sidste krampetrækninger - mod Kaiju-monstrene. "Vi udsætter dommedag," siger Elba i traileren. Meget betryggende.

'Pacific Rim' får dansk premiere den 18. juli.

World War Z
Også her er vi langt ude i en apokalyptisk undtagelsestilstand. En uhyggelig pandemi har forvandlet store dele af menneskeheden til forrådnede, levende døde. En ny verdenskrig raser mellem menneskene og deres zombificerede artsfæller. Og zombierne er ikke af den fodslæbende slags. De er lynhurtigere rovdyr - i hobetal.  Marc Forster har instrueret filmen med Brad Pitt i hovedrollen som Gerry Lane, der er ansat af FN til at rejse jorden rundt for at finde en kur mod verdens sandsynlige undergang.

'World War Z' får dansk premiere den 11. juli.

After Earth
Man skulle nærmest tro, at M. Night Shyamalan har lavet en opfølger til sin egen The Happening, hvor naturen er blevet muggen på menneskene, og en let brise gør dem deprimerede og selvmordstruede. For i 'After Earth' har naturen høfligt, men bestemt sagt "tak for i aften" til menneskene, der svinede, forurenede og ødelagde den. Menneskene har søgt tilflugt på en fjern planet, hvor de ser ud til at leve det fede liv. Men en far og en søn (Will Smith & Søn) på rumrejse tvinges til at nødlande på Jorden, og det bliver ikke noget glædeligt gensyn.

'After Earth' får dansk premiere 27. juni.

Oblivion
Menneskeheden har evakueret sig selv, efter en altødelæggende krig mod en fremmed race. Flere kilometer oppe i luften holder de øje med deres tidligere hjem, mens droner undersøger den nu ufrugtbare, ubeboelige jord. Tom Cruise er drone-reparatør, og vi følger ham på en tur til Jorden, der kommer til at vende op og ned på hans verdensbillede. For pludselig befinder han sig dybt under jorden, bundet til en stol og omringet af en slags modstandsbevægelse – med Morgan Freeman i spidsen. Hos dem finder Cruise bøger og minder, og i traileren ligner filmen en populærkulturel blanding af 'Fahrenheit 451' og 12 Monkeys, hvor menneskene på fremtidens ødelagte jord kan rejse i tiden, og mindet om fortiden, bliver en faretruende fremtidsudsigt.

'Oblivion' får dansk premiere 11. april.

Man of Steel
Lad os slutte af med en håbefuld melodi, for hvis der er én, som har for vane at redde Jorden i sidste sekund, er det Superman. Man kan dog alligevel godt have lidt bange, frydefulde anelser, for instruktøren bag 'Man of Steel' er en dyster drengerøv. Zack Snyder har som en anden Leni Riefenstahl flirtet fascistisk med gladiatorkroppe i 300, men han er også manden, der præsterede at filmatisere den kontrafaktiske, ultimativt apokalyptiske graphic novel, Watchmen. Superman forlader garanteret ikke 'Man of Steel' uden mindst én ridse i lakken.

'Man of Steel' får dansk premiere den 14. juni.