De største film i 2013?

Vores bud på de bedst sælgende film i de danske biografer næste år
Bliver Bilbo størst næste år?
(© MGM)

Hvert år forsøger vi her på kino.dk at forudsige det kommende års største sællerter i de danske biografer.

Sidste år gættede vi 8 ud af 10 rigtige, hvor 'Modig' skulle have været udskiftet med 'Hvidstengruppen' og 'Min søsters børn alene hjemme' med 'De urørlige', for at det havde været helt korrekt. Næste år byder på en del næsten selvskrevne succesfilm, men også enkelte ubeskrevne blade, som har potentiale til at blive store:

Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark
Fortsættelsen til 'En uventet rejse', og den midterste film før trilogien afsluttes seks måneder senere, ligner stadig den mest sete film i 2013. Den første film har allerede solgt 252.000 billetter på halvanden uge, og Tolkien ligner fortsat et populært emne i biograferne. Desuden er timingen op til juleferien endnu engang perfekt!

Spies & Glistrup
Rejsekongen og den kontroversielle politiker skal portrætteres af henholdsvis Pilou Asbæk og Nicolas Bro i en for instruktøren Chrisoffer Boe udsædvanligt mainstream-orienteret film. Det er det umage venskab mellem to umiddelbart meget forskellige mænd, der synes at være kernen i den nye danske biografi, og skildringen af kendte danskere giver anledning til at sammenligne den med succesen 'Dirch', der solgte 471.000 billetter.

Monsters University
Den første film fra 2001 er et af de bedste eksempler på Pixars evne til at underholde børn og voksne på et højt niveau. Fortsættelsen handler om hverdagen på monsterskolen, der uddanner nye frygtindgydende monstre til at skræmme børn om natten. 'Monsters, Inc.' solgte 387.000 billetter, og Mike og Sully er blandt Pixars mest elskede karakterer, så her er grobund for en stor succes.

Jagten
Thomas Vinterbergs drama om en uskyldig mand (Mads Mikkelsen), der anklages for pædofili i et samfund, der kunne være hvor som helst. 'Jagten' deltog i hovedkonkurrencen ved dette års festival i Cannes, og indbragte Mads Mikkelsen en pris for Bedste mandlige skuespiller. Mikkelsen havde i 2012 succes med 'En kongelig affære', og 'Jagten' ligner endnu en succes. Filmen er desuden en del af Biografklub Danmark.

Les Misérables
Victor Hugos klassiker, om en forarmet mand der stjæler et brød og må bøde for sin gerning resten af livet, er filmatiseret et utal af gange - senest af Bille August i 1998. Den nye film tager dog sit udgangspunkt i den populære musical, der har været på programmet i London siden 1985. Filmen er instrueret af englænderen bag 'Kongens store tale' og har bl.a. Hugh Jackman, Russell Crowe og Anne Hathaway i de syngende hovedroller. Filmen er en del af Biografklub Danmark.

Tarok
Konstellationen af Regner Grasten og Anne-Grethe Bjarup Riis, der tager fat på Danmarkshistorien udmøntede sig i år i filmen 'Hvidstengruppen' og 764.516 biografbilletter. Det store spørgsmål er, om væddeløbsheste er et emne, lige så mange danskere tager til sig som modstandskampen under 2. Verdenskrig.

The Hunger Games: Catching Fire
Med teenage-fænomenet 'The Hunger Games' skete det umulige. Man lavede en god film, der appellerede til flere aldersgrupper end romanens oprindelige målgruppe. Derfor forventes fortsættelsen at overgå etteren i billetsalg (den solgte 250.000 billetter), og serien ligner mere og mere den eneste deciderede afløser til Twilight-universet. Katniss (Jennifer Lawrence) kan med andre ord forvente formidable seertal til sin næste kamp for overlevelse.

A Good Day to Die Hard
How can the same s… happen to the same guy five times?!
Bruce Willis er ikke blevet yngre, men vender alligevel tilbage til rollen som betjenten, der altid får sine planer spoleret af terrorister. Denne gang er han taget til Moskva med sin søn. Die Hard-serien er bare vokset og vokset i Danmark, og senest solgte 'Die Hard 4.0' hele 325.780 billetter.

Iron Man 3
Tony Stark er stadig glad for sin jerndragt men også plaget af et utal af dødsfjender. Som det ofte sker med superhelte-fortsættelser ligner 'Iron Man 3' en mørkere film end de tidligere i serien, men Robert Downey Jr. har næppe lagt karakterens humor på hylden. Og så er Iron Man mere populær end nogensinde ovenpå den særdeles succesfulde 'The Avengers', ligesom 'Iron Man 2' solgte 35.000 billetter flere end etteren.

10 Alle for to
Da de fire knapt så kvikke venner forsøgte sig med et kunstkup i 'Alle for én', gik det meget godt - ikke mindst for billetsalget. Nu giver den moderne version af Olsen Banden sig i kast med endnu et kup. Holdet er stort set det samme som sidst, men manuskriptet er denne gang forfattet af Mick Øgendahl og Anders Thomas Jensen ('Blinkende lygter', 'Den skaldede frisør').

Boblere:
De ti ovenstående titler er vores bud på de film, der sælger flest billetter i de danske biografer næste år. Men der er selvfølgelig en række film, der også har gode chancer for at blive blandt de ti mest sete film i 2013.

The Hangover Part III
Min søsters børn i Afrika
Player
Man of Steel 
Den store Gatsby
Kvinden i buret
Olsen Banden på dybt vand
Charterferien
The Lone Ranger
Kon-Tiki
Grusomme mig 2

Er vi helt gal på den? Og hvilke film tror du bliver årets bedste sælgende i de danske biografer?